Hopp til innhold

Stjålet cyanid-beholder funnet etter dramatisk biljakt

To polske menn er pågrepet, mistenkt for å stå bak tyveriet av varebilen med det svært giftige stoffet cyanid, melder politiet.

En av de to pågrepne polske mennene gjemte seg i en møkkakjeller i Gjerdrum

En av de to pågrepne polske mennene gjemte seg i en møkkakjeller i Gjerdrum

Onsdag 20. februar ble en varebil med medikamenter, blant annet en beholder med cyanid, stjålet. I dag melder Øst politidistrikt i en pressemelding at to menn er pågrepet og cyanid-beholderen er funnet ved Kjærstad i Gjerdrum kommune.

Cyaniden skulle til Universitetet i Oslo og brukes til celleforskning.

Varebil som inneholdt cyanid

CYANID-BEHOLDER FUNNET: Cyanid-beholderen som har vært savnet siden onsdag 20. februar er funnet.

Foto: Privat

Mistenkt gravde seg ned i møkk

De to mennene ble pågrepet fredag kveld, mistenkt for å stå bak tyveriet av varebilen med kaliumcyanid.

– Det er svært gledelig at cyaniden nå er gjenfunnet. Dette er et potensielt skadelig stoff som vi har prioritert høyt å finne, sier politiadvokat Camilla Granstrøm.

Operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt forteller at de to mennene først ble stoppet i forbindelse med en rutinekontroll i 18:30-tiden fredag.

Da betjentene gikk ut av patruljebilen, rygget sjåføren inn i politiet før de to mennene rømte fra stedet og politiet ble nødt til å ta opp jakten på bilen.

Politiet mistet retningen på bilen, men ble pekt i riktig retning av vitner som satt i en annen bil. Nå ber politiet vitnene om å melde seg.

Bilen ble til slutt funnet ved Kjærstad i Gjerdrum etter en biljakt som involverte både helikopter, flere politipatruljer og politihunder som sporet opp de mistenkte.

– Hva kan du si om stedet de ble pågrepet på?

Terje Marstad, operasjonsleder

BITTSKADER: En av de to mistenkte mennene begynte å slå etter en politihund og ble påført bittskader, forteller operasjonsleder Terje Marstad.

Foto: Tomas Berger / NRK

– De to hadde ingen tilknytning til dette stedet, men den ene pågrepne gravde seg ned i en møkkakjeller og ble funnet der av en politihund. Han lå skjult under møkka, men politihunden klarte å snuse seg frem til ham og gravde ham frem. Han begynte å slå etter politihunden, og ble påført bittskader og måtte behandles av helsepersonell, sier operasjonsleder Terje Marstad.

Den andre mistenkte mannen ble pågrepet på stedet uten dramatikk.

Møkkakjeller Gjerdrum

Møkkakjelleren hvor den ene av de to mistenkte gjemte seg har ikke vært i bruk på 20 år.

Foto: Halldor Asvall/NRK

– Cyanidbeholderen er intakt

I bilen, som var en Audi, lå det flere esker med medikamenter, inkludert cyanidbeholderen med en fraktseddel om at beholderen skulle til Universitetet i Oslo fra den stjålne varebilen.

– Beholderen med Cyanid er i intakt, men den stjålne varebilen er fortsatt ikke kommet til rette, sier Granstrøm.

Cyanid stående

FARLIG: De 25 grammene med cyanid som var savnet er nok til å drepe 125 mennesker.

Foto: Merck/Sigma-Aldrich

Politiadvokaten forteller at de to mistenkte mennene blir avhørt i løpet av helgen, i tillegg til at det skal gjennomføres tekniske undersøkelser av bilen.

Mennene, som er henholdsvis 52 og 33 år gamle, er nå formelt siktet for grovt tyveri og vil fremstilles for varetektsfengsling på mandag. De er begge polske statsborgere.

– Dette er menn som er kjent av politiet fra tidligere, men vi vil ikke gå inn på hva de er kjent for, sier Sveen i Øst politidistrikt.

– Tar saken på alvor

Regionsjef Renée C. Tunold for det tyske farmasieselskapet Merck, som Universitetet i Oslo har bestilt stoffet fra, sier at de er svært glade for at beholderen nå er funnet.

– Vi ønsker å berømme politiet for et godt samarbeid og vil fortsette dialogen slik at vi får kartlagt alle elementer i saken.

Tunold sier videre at selskapet tar saken på det største alvor og at de stiller strenge krav til sine leverandører for oppbevaring og transport av kjemikalier.

– Inntil politiet har avsluttet sin etterforskning kan vi dessverre ikke kommentere detaljene i saken.

Svært farlig

Cyanid er et ekstremt giftig stoff som finnes som gass, væske og pulver. Det kan være dødelig, og kan brukes til å utvikle det enda farligere stoffet blåsyre. Stoffene påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning.

Cyanidleverandøren har tidligere bekreftet overfor NRK at beholderen inneholder 25 gram kaliumcyanid. Dosen er stor nok til å drepe opptil 125 mennesker. Det er årsaken til at jakten på den forsvunne varebilen har hatt høy prioritet for politiet.

Opplysninger fra sjåføren av varebilen gir politiet grunn til å tro at bilen ble stjålet mellom klokken 19.30 og 21.30 onsdag 20. februar.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har sagt at det vil være brudd på landtransportforskriften for farlige stoffer dersom bilen har stått uten tilsyn.

– Det er et alvorlig brudd fordi kaliumcyanid er et veldig giftig stoff. Regelverket for transport av farlig gods både i Norge og resten av Europa er veldig strengt. Det er selvfølgelig for å beskytte befolkningen, sa avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

NRK har foreløpig ikke fått kontakt med firmaet eller eieren av varebilen, for å få bekreftet om bilen faktisk stod uten tilsyn.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT