Statoil gir opp Grønlands-olje

Tre store oljeselskaper, deriblant Statoil, har ved årsskiftet levert tilbake letelisenser utenfor Grønland. – For dyrt og usikkert, er årsaken.

Boreriggen Stena Don utenfor Grønland. Greenpeace proteseterer i forgrunnen.

Boreriggen Stena Donhar lett etter olje utenfor Grønland, men har av og til blitt avbrutt av miljøorganisasjonen Greenpeace. Nå kan det se ut som om det blir færre oljebrønner utenfor grønland den nærmeste tiden.

Foto: Will Rose / Ap

Norske Statoil, franske GdF Suez og danske Dong Energy har alle tre levert tilbake retten til å bore etter olje i flere områder utenfor Grønlands-kysten. Det skriver danske Politiken.

– Man skal aldri si aldri. Men slik situasjonen i markedet er nå, kombinert med lite utbygd infrastruktur, relativt høye miljøkrav og utfordrende klima, så vil det bli veldig dyrt å bygge ut felt, sier Johannes Finborud, direktør for GDF Suez Grønland.

Har levert tilbake tre letelisenser

Flere andre selskaper, deriblant Shell og Cairn Energy har bedt om utsettelse for sine lisenser, fordi de er usikre på om de vil bruke tid og penger på å bore etter olje utenfor Grønland.

Statoil sier til avisen at de skal se gjennom hvilke områder de har i porteføljen, og hvor de har best mulighet for å lykkes. De har ved årsskiftet levert tilbake tre letelisenser.

– Når vi skal vurdere de ulike lisensene i selskapets portefølje, ser vi på det globalt, og prioriterer de prosjektene som har størst potensial, sier Knut Rostad i Statoil.

Han utdyper for avisen at de nå ser spent på nye områder i den norske delen av Barentshavet. De ventes utlyst om kort tid.

Også der er det knyttet usikerhet til om eventuelle funn er lønnsomme. Med dagens kostnadsbilde, få store funn og lav oljepris skal mye klaffe for at det blir bygget ut oljefelt så langt mot nord.

Skuffet

Jørgen T. Hammeken-Holm i Grønlands råstofsdepartement er skuffet over at selskaper ser ut til å miste interessen, og avviser at miljøkravene er noe høyere i Grønland enn andre steder.

– Vi er helt klar over at Grønland er i startgropa når det gjelder oljeleting, det vet vi godt. Men Grønland er stort, så selv om man umiddelbart ikke finner olje et sted, så tilsier geologien at det er mange andre muligheter, sier Hammeken-Holm.

Både Statoil og Dong Energy har en lisens igjen på Grønland, men den er så ny at de ikke trenger å bestemme seg ennå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger