Hopp til innhold

SSB: Derfor er det 20 år siden Norge hadde så lav innvandrervekst

Det er 20 år siden sist Norge hadde en så lav prosentvis vekst blant innvandrere. Dette skyldes blant annet dårlige økonomiske tider i Norge og færre asylsøkere, ifølge SSB.

historiskebilder

17 Mai: Bildet viser 17. mai toget fra 1991. Da kom den første store gruppen Somaliere til landet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Statistisk sentralbyrå (SSB) har lagt ut ferske tall som viser at 17,3 prosent av befolkningen har innvandrerbakgrunn.

Vi ser nå den svakeste prosentvise veksten i antall innvandrere i Norge, ifølge SSBs tall.

– Mye av grunnen er at en del av polakkene som kom til Norge som arbeidsinnvandrere, har dratt hjem, i likhet med svensker og dansker, sier Minja Tea Dzamarija seniorrådgiver i SSB.

Til tross for den rekordlave tilveksten av polakker, var det registrert 1000 flere bosatte polske innvandrere i Norge i 2017, mens det var 500 færre bosatte svensker, og 200 færre dansker.

I fjor viste tall fra SSB at nedgangstidene her i landet har ført til stor arbeidsledighet blant utenlandske arbeidere. Utvandringen fra Norge var i fjor den største som noen gang er registrert.

Det har også kommet færre asylsøkere til Norge. I de siste månedene av 2017, var antall ankomster på sitt laveste siden 1995.

Størst tilvekst fra ikke-europeiske

Innvandrere fra Syria og Eritrea hadde størst tilvekst i fjor. Over 6000 flere bosatte syrere, og nesten 2000 flere bosatte innvandrere fra Eritrea.

– Kommer man fra Eritrea, viser statistikken at man ofte får ja, det samme gjelder Syria, sier Dzamarija.

Det var lavere vekst av somaliere i fjor. I underkant av 100 flere somaliske innvandrere ble registrert som bosatte i Norge i 2017.

– Kom man fra Somalia og søkte om asyl i Norge i noen år tilbake, fikk man ofte ja, men i dag er det svært vanskelig for somaliere å få asyl i Norge, sier Dzamarija.

Seniorrådgiveren ved SSB mener at en strengere asylpolitikk gjør Norge mindre attraktivt.

– Signaleffekten fra en strammere innvandringspolitikk kan nok ha hatt betydning for reduksjonen, mener hun.

Også færre asylsøkere

Tall fra SSB viser fortsatt at det er en laveste veksten på 20 år. Det er det altså flere årsaker til.

– Det er få asylsøkere, og ikke alle får oppholdstillatelse i Norge. Om man får avslag avhenger av opprinnelsesland. Kommer man fra Albania og søker asyl i Norge, får du nesten garantert nei, sier Dzamarija.

Utlendingsdirektoraters (UDI) tall viser at kun 143 personer søkte asyl i januar i år.

– En av de største årsakene til nedgangen er fullstendig stopp av innvandringen til de greske øyer gjennom avtalen med Tyrkia. Veiene har stanset for å komme inn Europa, ruten er nærmest stengt, sier Dzamarija i SSB.

Norge består i dag av 916.000 personer med innvandrerbakgrunn.

AKTUELT NÅ