Hopp til innhold

SSB-Meyer om innvandringskritikk: – Så langt unna realitetene som det kan være

Omorganiseringene i SSB har ingenting å gjøre med enkelttemaer som innvandring eller ønske om å presse noen ut. Byrået må spare penger, sier Christine Meyer.

SSB-sjef Christine Meyer har tidligere idag vært på møte hos Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen

AVVISER KRITIKK: SSB-sjef Christine Meyer avviser at omorganiseringen har noe med innvandring å gjøre.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Mandag måtte SSB-sjef Christine Meyer inn på teppet hos finansminister Siv Jensen for å forklare seg,

Bakgrunnen var stormen rundt byrået etter at 25 forskere mandag forrige uke fikk vite at de blir omplassert. Dermed blir antall ansatte i forskningsavdelingen redusert til i underkant av 50.

Dette har utløst stor bekymring i flere politiske partier og blant flere økonomer for at forskning som i dag er viktig grunnlag for politiske beslutninger skal bli skadelidende.

– Langt unna realitetene

Kritikken har vært særlig sterk omkring degraderingen av forsker Erling Holmøy.

Han har levert store bidrag på langsiktige økonomiske utviklingstrekk, deriblant de såkalte innvandringsregnskapene i SSB.

Hva med kritikken mener du er mest feil?

– Jeg synes at det at vi skulle gjøre dette på grunn av temaer som innvandring eller andre temaer, at vi skulle presse noen ut, det synes jeg er så langt unna realitetene som det kan være, sier Meyer.

Valgte talent

Forskere har overfor NRK fortalt at kravene om blant annet internasjonal publisering ikke har vært absolutt, og at det har vært skjønnsmessige vurderinger

– Det vi har gjort er at på veldig unge forskere, som ikke har fått publisert så mye, men der du ser talentene, de vurderingene er nødt til å være litt annerledes enn for eldre forskere.

Så du ser talentet?

– Ja, man må vurdere om de har kommet på spor, kan man se et talent, du kan ikke vurdere de like strengt på publisering, som de som har hatt mange år på å gjøre det, sier hun.

Må spare penger

Meyer forteller at den aller viktigste grunnen til at det skal bli færre ansatte i forskningsavdelingen, er at hele SSB står foran en stor moderniseringsprosess.

Nye data og måter å formidle på, samt digitalisering av egen produksjon koster penger.

– Det koster å gå gjennom en sånn prosess, og det meste av dette må vi ta selv. For å få dette til må vi nedbemanne med 100–120 årsverk i statistikkavdelingen. Ved at vi løfter 25 forskere fra forskningsavdelingen over til statistikkavdelingen, så dempes noe av effekten ved at vi må ta ut årsverk fra statistikkavdelingen, sier Meyer.

–Har ikke bestemt innplassering

– Sa du til Siv Jensen at hvis dere hadde hatt mer penger, så hadde dere ikke trengt å gjøre dette?

– Det er jo enkelt å komme med, men ville ikke blitt oppfattet helt seriøst. Alle statlige etater står overfor innstramminger, det gjør også vi, sier Meyer, og legger til at hun opplever å ha finansministerens tillit.

Meyer sier at hun har vært med på å fastsette prinsippene for hva forskningsavdelingen skal være, men at hun ikke har hatt noen ting å gjøre med hvem som har fått bli i forskningsavdelingen, og hvem som må flytte på seg.

– Hvem som har blitt innplassert, det har ikke jeg hatt noen ting med å gjøre. Det har vært delegert til forskningsdirektøren, og han har innplassert sammen med sine ledere i forskningsavdelingen, sier Meyer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger