Hopp til innhold

Siv Jensen kaller SSB-sjefen inn på teppet

Finansminister Siv Jensen kaller inn SSB-sjef Christine Meyer på teppet og krever forklaring på hvorfor hun har kuttet flere forskerstillinger og endret fokus til å publisere internasjonalt.

Administrerende direktør i Statistisk Sentralbyrå, Christine Meyer.

Toppsjef i Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, har varslet en stor omlegging av statistikk- og forskningsinstitusjonen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg trenger å forsikre meg om at noen helt vesentlige oppgaver for Statistisk sentralbyrå blir ivaretatt. Det handler om å levere for regjeringen, departementene og for Stortinget, sier Jensen.

Også Arbeiderpartiet er bekymret for at Statistisk sentralbyrå (SSB) nå nedprioriterer viktig samfunnsforskning.

Jeg frykter rett og slett at grunnlaget for de breie forlikene og den langsiktige solide reformtradisjonen i Norge blir svakere, sier finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Trond Giske, om den kontroversielle omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå .

– Ikke god nok kvalitet

Nestleder i Ap, Trond Giske.

Trond Giske er bekymret for de varslede endringene i Statistisk sentralbyrå.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Færre forskere skal satse mer på å publisere internasjonalt. For ifølge Fagdirektør Torstein Bye har ikke kvaliteten på forskningen vært god nok. Blant annet har en av byråets mest profilerte forskere, Erling Holmøy, blitt avskiltet.

Begrunnelsen skal være nettopp manglende publisering internasjonalt.

– Det er i den store internasjonale verden vi får den beste kvalitetssikringen, sier Bye.

– Det å ha hatt de gode statistiske analysene fra SSB, som ikke nødvendigvis har vært banebrytende, har gitt oss en anvendt bruk av de tallene og analysene som finnes som har vært uvurderlige, sier Giske.

I tillegg til å kutte antall forskere skal også gruppen som har forsket på innvandring settes på andre oppgaver. Innvandringsfeltet flyttes til Kongsvinger.

 Erling Holmøy, seniorforsker i Statistisk Sentralbyrå

Erling Holmøy er en av forskerne som må skiftet beite som følge av omleggingen.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Dette gjør vi fordi vi har et stort befolkningsmiljø i Kongsvinger. Dette vil styrke fagmiljøet, sier fagsjef Bye.

Flyktningene kan koste 750 milliarder kroner

Ekspertene: – Økonomien er ikke avhengig av innvandring

Inn på teppet

SSB-sjef Christine Meyer ønsket ikke å stille til intervju med NRK, men neste uke blir hun nødt til å forklare seg for finansminister Siv Jensen. Det er nemlig fra hennes departement SSB får oppdraget og pengene.

Og Trond Giske vil ha svar fra Jensen. Han og Arbeiderpartiet sender nå brev hvor han ber finansministeren forklare hvorfor det var nødvendig med en stor omorganisering av SSB, og i hvilken grad hun har godkjent endringene.

– SSB ligger under finansdepartementet og der styrer Siv Jensen. Så hvis hun ønsker et sterkt SSB, som også har en samfunnsrolle, så har hun full mulighet til å gi beskjed om det.

Tror ikke på innvandringsmyte

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT