NRK Meny
Normal

Spionutstyr trolig plassert i Norges fremste finansmiljø

På Aker Brygge og Tjuvholmen står det trolig avansert overvåkingsutstyr som gjør det mulig å spionere på næringsdrivende og advokater, ifølge Aftenposten.

Laster kart, vennligst vent...

Aftenposten melder at de har fått inn sterke signaler fra falske basestasjoner på Aker Brygge, Tjuvholmen og Lysaker, i tillegg til i områder rundt Stortinget, regjeringskontorer og i nærheten av statsministerboligen.

Aftenposten har utført målinger i området og fått inn sterke signaler fra en falsk basestasjon. Signalene kommer i rundt 20 sekunder, før de forsvinner og blir borte i en lengre periode.

Det stammer fra en svært avansert IMSI-catcher som trolig står i ett av vinduene i kontorbyggene ved Rådhusgata, ifølge avisa.

Også på Lysaker ga måleutstyret utslag.

– Det er vanskelig å se for seg legitime grunner til å ha slikt utstyr på Aker Brygge og Lysaker. Mobilavlytting i disse områdene er svært nyttig for dem som ønsker å drive industrispionasje og innsidehandel, sier Kyrre Sletsjøe, leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies til avisen.

Aftenposten har fått hjelp av CEPIA Technologies og Aeger Group med å lokalisere falske basestasjoner.

Overvåkning i Oslo sentrum

Se også NRKs ekstra sikre tipskanal

Innkaller til krisemøte om mobilovervåkingen

– Vi må gå i oss selv og spørre oss om vi har vært offensive nok på dette området, sa Post- og teletilsynets avdelingsdirektør Einar Lunde til NRK lørdag.

Han innkaller Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og de store netteierne til møte tirsdag, for å avklare hvordan de skal forholde seg til Aftenpostens avsløring om at falske basestasjoner er plassert ved Stortinget, statsministerboligen og regjeringskontorer.

– Jeg vil si det rett ut at jeg ikke er komfortabel med at vi ble fortalt dette av Aftenposten, sier Lunde og gir avisen ros for grundig arbeid.

Verken Post- og teletilsynet, PST, eller NSM, var klar over den massive tilstedeværelsen av falske basestasjoner, som gjør at alle som beveger seg i de sentrale områdene i Oslo som de falske basene dekker, kan bli overvåket via mobiltelefonen.

Nasjonalt tryggingsorgan (NSM) har bekreftet at de nå har indikasjoner på avsløringene om avansert mobilspionasje i Oslo stemmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger