Hopp til innhold

PST henlegger etterforskning av falske basestasjoner

PST henlegger etterforskningen av at det skal ha pågått ulovlig etterretningsvirksomhet til fordel for fremmed stat.

Stortinget og basestasjon for mobil

FERDIG ETTERFORSKET: PST henlegger etterforskningen av at det skal eksistere falske basestasjoner i Norge.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

PST har etterforsket påstander om at det gjennom falske basestasjoner i Oslo-området har pågått ulovlig etterretningsvirksomhet.

De har nå avsluttet etterforskingen, og konkluderer med at det ikke finnes bevis for bruk av falske basestasjoner eller IMSI-fangere. Saken henlegges som intet straffbart forhold, og ingen har vært mistenkt i saken, skriver de i en pressemelding.

Se hele vedtaket her.

Avviste falske basestasjoner

Aftenposten fortalte i desember at flere falske basestasjoner som kan overvåke politikere og andre som er i området, er satt opp i Oslo-området, blant annet rundt Stortinget. PST varslet da at de ville etterforske saken.

PST opplyser at etterforskingen av saken har omfattet innhenting, gjennomgang og analyse av Aftenpostens målinger, eksterne sikkerhetsselskapers målinger og egne målinger, foretatt på sentrale steder i Oslo-området.

Henleggelsen kommer kort tid etter at PST i forrige uke slo fast at det ikke er funnet noen falske basestasjoner i Oslo.

Oslo politidistrikt jobber også med en selvstendig etterforskning som ennå ikke er avsluttet.

Innrømmer bruk

I forrige uke meldte Aftenposten at Oslo-politiet bruker falske basestasjoner i gjennomsnitt én gang per uke for identitetsfanging.

Ifølge avisen bruker de såkalte IMSI-fangere, som gjør at de kan se hvilke telefoner som er aktive i et område og samle data over all mobiltrafikk i området de overvåker.

– Vi bruker IMSI-catchere i snitt én gang i uken. Utover det ønsker vi ikke å kommentere metodebruken vår, sa politiinspektør Einar Aas, som er leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, til avisen.

Etter Aftenpostens avsløringer av falske basestasjoner rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum i desember i fjor, gikk PST-sjef Benedicte Bjørnland i mars ut og sa at de har benyttet slikt utstyr i overkant av 30 ganger de siste tre årene. Oslo-politiet bruker imidlertid utstyret langt oftere.

AKTUELT NÅ