Hopp til innhold

Spekter-lederen: – Streiken er meningsløs

I én måned har flere hundre togavganger blitt innstilt hver eneste dag som følge av lokførerstreiken. Torsdag møtes partene til tvungen mekling.

Spekters Anne-Kari Bratten

PÅ VEI INN TIL MØTE: Leder i arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten.

Foto: NRK

– Nå er det jo ikke lenge siden vi var her sist. Nå håper jeg endelig vi får slutt på denne streiken som er helt meningsløs, sa Spekter-leder Anne-Kari Bratten til pressen på vei inn til møtet hos meklingsmannen.

De 16 timene partene satt i møte tirsdag denne uka hjalp nemlig ikke. «Vi kom ikke fram til noen ting», sa leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund etter møtet.

Nå møtes de til tvungen mekling – for å få en løsning på konflikten som har vart i nesten en måned. Til sammen 124 lokførere er i streik og rundt 300 togavganger innstilles hver eneste dag.

Streik lokførere

INNSTILT: Alle tog på Østfoldbanen er innstilt som følge av lokførerstreiken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vil ha utdanning inn i avtale

Den store konflikten dreier seg verken om lønn eller arbeidstid, men om utdanning. Lokførerne krever at en nasjonal standard for utdanning tas inn i tariffavtalen, mens arbeidsgiverne NSB, som er organisert i Spekter, sier nei.

– De må slippe kravet. Dette hører ikke hjemme i en tariffavtale i det hele tatt. Dette er et spørsmål som må løses mellom samferdselsministeren og partene i jernbanesektoren, så vi får standarder på hva som skal være kravene til kompetanse, sa Bratten til NRK på vei inn til møtet.

På spørsmål fra TV2 om hun håper det blir et kort møte, svarte hun følgende:

– Jeg håper for guds skyld det ikke blir et kort møte, jeg håper det blir et langt møte slik at vi får lagt denne streiken bak oss slik at togtrafikken kommer på skinnene igjen.

Lokførerne: – Har åpent sinn

Rolf Ringdal

LEDER: Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund.

Foto: NRK

Lokførerne, som ledes av Rolf Ringdal, hevder de har gått langt for å komme NSB og Spekter i møte. Nå skal de nok en gang prøve å bli enige om noe.

– Jeg går inn i denne meklingen med et åpent sinn for å se hva som kan komme ut av det. Samtidig er det ikke mer enn litt over et døgn siden vi avsluttet en frivillig mekling her, så vi får se hva vi kan få til, sa Ringdal før møtet.

– Hvorfor klarer det ikke bli enige?

– Vi blir ikke enige fordi NSB ikke vil forplikte seg til en nasjonal standard innen vi har en myndighetsbestemt standard.

Ringdal mener samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) kunne kommet på banen for lenge siden. Solvik-Olsen på sin side ber lokførerne komme til ham:

– Mitt løfte til lokførerforbundet er at dersom det er et problem i regelverket i dag så skal vi løse det, men da må de komme og si nøyaktig hva det er, sa samferdselsministeren i Politisk kvarter i NRK P2 i dag tidlig.

Togstreiken var tema i Politisk kvarter, der Senterpartiet meiner regjeringa kunne fått slutt på streiken.

VIDEO: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte Marit Arnstad fra Senterpartiet i Politisk kvarter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger