Hopp til innhold

Krever at regjeringen løser togstreiken

– Skal det være trygt å ta tog i dette landet, må samferdselsministeren endre det nasjonale regelverket, sier streikeleder Rolf Ringdal. Samferdselsministeren svarer at hele streiken kunne vært unngått.

Rolf Ringdal

Rolf Ringdal synes det er skremmende at samferdselsministeren ikke hører på egne sikkerhetsrådgivere.

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

Togstreiken går inn i sin femte uke etter at partene ikke kom til enighet etter 16 timer i møte hos Riksmekleren tirsdag. 300 togavganger har blitt innstilt hver dag.

Nå krever streikelederen at regjeringen kommer på banen, og får støtte fra Senterpartiet og SV. Alle tre mener regjeringen har nøkkelen til å løse konflikten.

Det er skremende hvis samferdselsministeren ikke hører på sine egne sikkerhetseksperter

Rolf Ringdal, streikeleder
Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø (SV) mener regjeringen må ta ansvar.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det som i hvert fall er sikkert er at hvis regjeringen tar ansvar, og sørger for en nasjonal forskrift som sikrer nødvendige krav til lokførerutdanning, så vil partene være fornøyd med det, sier Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV.

Et av lokførernes hovedkrav er å få en nasjonal standard for lokførerutdanning inn i tariffavtalen, men samferdselsministeren ser ikke poenget. Han mener det allerede finnes nasjonale krav.

– Det hadde ikke vært nødvendig å streike. Dette arbeidet pågår allerede, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NRK.

De nasjonale kravene han viser til er førerforskriften som sier hvilken kompetanse lokførerne skal ha, og hva opplæringsinstitusjonene skal tilby. Men han åpner for å tydeliggjøre forskriften, hvis det er det som skal til.

– Hvis frykten er at ting skal endre seg i fremtiden, så skal de få en garanti fra meg nå: sikkerheten skal ikke svekkes. Vi skal styrke den, sier Solvik-Olsen.

Ketil Solvik-Olsen

Blir bedt om å ta ansvar. Men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener at sikkerheten ivaretas med dagens regelverk.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Ingen av partene ønsker å vike. Bør ikke du ta ansvar?

– Det er en lovlig streik og det er lov å være uenig. Men selvsagt, hvis dette brer om seg og hvis dette begynner å lamme samfunnet, så vil ting endre seg, svarer han.

– Hva skal til for at du kommer med tiltak som kan løse konflikten?

– Jeg håper de politiske signalene vi gir, om at sikkerhet ikke skal svekkes, vil gjøre at vi finner en løsning alle kan leve med, sier samferdselsministeren.

Togstreikerne peker på samferdselsministeren for en løsning

DAGSREVYEN: Nå må politikerne på banen, mener streikelederen. Samferdselsministeren sier nei, men Senterpartiet og SV ber regjeringen om å ta ansvar.

Men det budskapet tror ikke streikelederen på. Selv om det finnes forskrifter og regelverk, avviser han blankt at det finnes en god nok nasjonal standard for kompetansen til lokførerne.

– Da har nok ikke statsråden greie på lokførerkomeptanse, eller lyttet til ekspertene han har engasjert. Det er skremmende hvis han ikke hører på sine egne sikkerhetseksperter, sier Ringdal.

Marit Arnstad (Sp) på kontoret sitt på Stortinget

Marit Arnstad (Sp) på kontoret sitt på Stortinget.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, tror problemet er at aktørene ikke stoler på regjeringens forsikringer.

– Vi mener denne konflikten er et resultat av regjeringens jernbanereform. NSB kan ikke stille seg i en situasjon der de får dårligere konkurransebetingelser, sier hun.

– Regjeringen pleier ikke å blande seg inn pågående konflikter, hvorfor skal de gjøre det nå?

– Dette handler ikke om lønn, men en felles utdanningsstandard i en tid der vi skal omstille og konkurranseutsette norsk jernbane, sier Arnstad.

AKTUELT NÅ