Togstreiken trappes opp: – Vi kom ikke fram til noen ting

Togstreiken går inn i sin femte uke etter at partene ikke kom til enighet etter flere timer i
møte hos Riksmekleren tirsdag.

Stengte togskinner ved Ski

FORTSATT TOGSTREIK: Det blir ingen løsning på togstreiken etter møtene hos Riksmekleren natt til onsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi kom ikke fram til noen ting, og vi gikk langt for å gå NSB i møte, sier leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) til NRK like etter klokken 04 natt til onsdag.

Da hadde partene gått fra hverandre etter å ha sittet sammen i 16 timer.

– Vi ble ikke enige fordi NSB åpenbart ikke ønsker å bli enige med oss om en nasjonal standard. Vi har hatt en motpart som har vært steil med tanke på å ta hensyn til sikkerhet, og at passasjerene skal få et normalt togtilbud igjen, sier Ringdal.

Streiken trappes opp med seks nye lokførere på Sørlandsbanen fra i dag. Uttaket er i Kristiansand for ikke å øke presset i østlandsområdet ytterligere. Til sammen vil da 124 lokførere være i streik.

Tusenvis av pendlere på Østlandet, og Sørlandsbanen, må dermed fortsatt stå i lange køer og finne alternative transportmuligheter for å komme seg til jobb.

– Vi har tilbudt arbeidsgiver å overlate til myndighetene å fastsette lokførerkompetansen og da kun ha en midlertidig avtale fram til dette arbeidet er ferdigstilt. Det har de avvist. De var villige til å inngå en avtale på åtte måneders varighet, og etter det skulle vi sitte uten noen kompetanseregler for lokførere. Det er ikke noe vi kunne akseptere som løsning på en konflikt, sier Evind Gran, nestleder i LO Stat.

Spekter reagerer

På arbeidsgiversiden sier Spekter at det ikke var noen reell bevegelse hos motparten.

– I realiteten har ikke Lokomotivmannsforbundet endret noen posisjoner. Det er vi veldig skuffet over og synes det er sterkt beklagelig at de i over et døgn har ført passasjerer og kunder av jernbanen bak lyset ved å skape forhåpninger om at denne streiken kunne bli løst, sier kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter til NRK.

– Når det kommer til kjernen av konflikten viser det seg at de fortsatt ønsker å ha kontroll på utdanning og kompetanse på evig tid inn i tariffavtalen eller i en særbestemmelse som ikke er tidsregulert, sier Larsen.

Det er innkalt til en tvungen mekling førstkommende torsdag.

Streiket i en måned

Lokførerne har streiket siden det ble brudd i meklingen 28. september.

Den siste tiden har vært preget av fulle busser og lange bilkøer på innfarten til Oslo fra Follo og Østfold ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt.

Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer daglig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger