Hopp til innhold

Bruker ammunisjon som er forbudt i krig: Sp-profil vil bytte ut politiets ammunisjon

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) vil ha slutt på politiets bruk av ekspanderende ammunisjon. – Det er jo ikke et poeng å ødelegge et menneske fullstendig, mener Lundteigen, som ber om at politiet får en ny våpeninstruks.

politi bevæpning
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I dag er det 17 måneders siden Justis- og beredskapsdepartementet ga politiet grønt lys til å lade sine våpen med ekspanderende ammunisjon.

lundteigen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp)

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Dette er en ammunisjonstype som gjør veldig stor skade i kroppen, sier Lundteigen til NRK.

Forbudt i krig

Politiet i Sverige, Danmark og andre europeiske land bruker i dag denne omstridte ammunisjonstypen.

Dette er en ammunisjonstype som gjør veldig stor skade i kroppen

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp)
Anders Anundsen snakker om den nye ammunisjonen politet skal ta i bruk, og mener det er viktig at politiet har rett verktøy.

Ifølge Haag-konvensjonen er ekspanderende prosjektiler ikke tillatt brukt i krig på grunn av de store indre skadene som oppstår når prosjektilet deler seg og ekspanderer.

– Hensikten med våpenbruk i krig og sivil sammenheng er veldig forskjellig, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Ikke treffe uskyldige

Bakgrunnen for departementets avgjørelse var å redusere risikoen for å treffe uskyldige tredjepersoner under skarpe oppdrag.

Mens ekspanderende ammunisjon blir værende i kroppen etter treff, vil såkalt helmantlet ammunisjon kunne gå tvers gjennom kroppen, og på den måten kunne skade andre.

Justisminister Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er en ekspansjon som gir større stoppkraft. Samtidig reduseres skadeomfanget på personer som ikke er ment å rammes. Tidligere måtte politiet avfyre flere skudd før de fikk stoppet en person, sier Anders Anundsen.

Tidligere måtte politiet avfyre flere skudd før de fikk stoppet en person under angrep

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

– Skadene er mye større

Denne argumentasjonen kjøper ikke Per Olaf Lundteigen. Nå varsler han omkamp om politiets våpeninstruks.

– Justis- og beredskapsministeren må gi politiet en ny instruks om at man stopper bruken av ekspanderende ammunisjon. Dessuten risikoen for vådeskuddulykker stor når politiet går med usikrede våpen, poengterer Lundteigen.

Hvis det ikke er lov i krig, burde det ikke være lov i en sivil situasjon

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp)
Daglig leder i Oslo skytesenter forteller at den nye kulen til politiet lager en sjokkvirkning, og offeret detter rett ned.

– Et tankekors

Han mener det er et paradoks at ammunisjonstypen er forbudt å bruke mot mennesker i krig.

– Det er et tankekors. Hvis det ikke er lov i krig, burde det ikke være lov i en sivil situasjon, understreker Lundteigen, som mener det er politiets ansvar å unngå at uskyldige rammes.

– Politiet blir godt trent på å skyte i nødverge, og man må da påse at man skyter uten at det er mennesker bak det målet man skal treffe, sier han.

– Tilnærmet like skader

Bevæpnet politi
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Poltidirektoratet viser til at stadig flere av politiets oppdrag løses i områder med høy befolkningstetthet, og at det gjør det nødvendig med presis ammunisjon.

Reduserer risikoen for at prosjektiler avfyrt fra politiets våpen treffer uskyldige tredjepersoner

pressesjef i Politidirektoratet Gase Handeland

– Skadene ved dagens ekspanderende ammunisjon er tilnærmet lik skader ved bruk av helmantlet ammunisjon, ifølge Politidirektoratet.

De henviser til Haag-konvensjonen av 1899 til kuler og prosjektiler som eksisterte for 114 år siden. På den tiden var kalibrene og prosjektilene store og saktegående, som for eksempel Dum Dum kuler. Ifølge Politidirektoratet må dette ikke forveksles med vår tids ekspanderende ammunisjon.

AKTUELT NÅ