NRK Meny
Normal

Politiet får ekspanderende kuler

Justisministeren har gitt politiets skarpskyttere tillatelse til å bruke ekspanderende ammunisjon som utvider seg i kroppen på den som blir skutt, skriver VG.

Beredskapstroppen
Foto: NTBScanpix/Illustrasjon / NRK

Justisminister Anders Anundsen har gitt Beredskapstroppen og 800 innsatspersonell i landets 27 politidistrikter lov til å bruke ekspanderende ammunisjon, skriver VG.

Denne typen prosjektil ødelegges når den har truffet målet og hindrer dermed at den går gjennom og treffer en tredjeperson. Ammunisjonen er ulovlig å bruke på mennesker i krig. Nå bruker politiet helmantlet prosjektil, som ikke deformeres ved treff.

Både Politidirektoratet og Politiets fellesforbund er fornøyde med avgjørelsen.

Reduserer risiko

– Ekspanderende ammunisjon vil imidlertid redusere risikoen for at prosjektiler avfyrt fra politiets tjenestevåpen treffer uskyldige tredjepersoner. Dette er en problemstilling som blir stadig mer relevant i takt med økende urbanisering, og med at stadig flere av politiets oppdrag løses i områder med høy befolkningstetthet, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad til avisa.

LES OGSÅ: Vil ha ekspanderende ammunisjon

Sognstad viser til at de få gangene hvor politiet havner i situasjoner hvor de skyter, får skarpskytterne med ny ammunisjon redusert sjansene for at man treffer uskyldige tredjepersoner.

Skeptisk

SV har tidligere vært skeptiske til denne typen ammunisjon.

– Men det er en kjensgjerning at denne typen ammunisjon er forbudt i krig, og at det blir brukt i storviltjakt fordi det mer effektivt tar livet av dyr. Da er det veldig lite fristende at politiet i Norge skal denne typen ammunisjon i bruk, sa Audun Lysbakken til NRK tidligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger