Hopp til innhold

23 vådeskudd på ett år - men politiet avvæpnes ikke

Politidirektoratet avviser at den midlertidige bevæpningen av politiet vil avvikles fredag. Til tross for at norsk politi har avfyrt 23 vådeskudd i løpet av det siste året, bærer politiet fortsattvåpen med skudd i kammeret.

Odd Reidar Humlegård, Benedicte Bjørnland og Anders Anundsen

I DØRA: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og POD vil gjøre en vurdering av den midlertidige bevæpningen av politiet neste uke, etter at PST-sjef Benedicte Bjørnland nylig informerte om at terrortrusselen mot Norge er noe lavere enn for ett år siden. Til syvende og sist er det justisminister Anders Anundsen (Frp, til høyre) som avgjør spørsmålet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forrige uke meldte flere medier at den midlertidige bevæpningen av politiet ville avvikles fredag. Dette på grunn av den siste trusselvurderingen fra PST, der det heter at terrortrusselen er redusert.

Torsdag avviser imidlertid Politidirektoratet at en avgjørelse om å avvæpne politiet vil komme fredag.

– Dagens ordning med midlertidig bevæpning beholdes. Med dette menes den bevæpningsmodellen politiet har hatt siden midlertidig bevæpning ble innført, altså våpen med skudd i kammeret, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD).

Fortsatt patron i kammeret

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

VÅPEN PÅ HOFTA: Midlertidig bevæpning innebærer at operative tjenestemenn bærer tjenestevåpenet, en Heckler & Koch P 30, på hofta. Tidligere denne uken avviklet politiet ordningen med uniformert vakthold på Stortinget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ordningen har fått mye kritikk, blant på grunn av de 23 vådeskuddene som har blitt avfyrt i løpet av året politiet har vært bevæpnet (se faktaboks).

15. oktober meldte Politidirektoratet at ordningen med at politiet bærer pistol med ammunisjon i kammeret skulle avvikles, og at ammunisjon skal oppbevares adskilt. Samtidig het det også at ordningen «fortsetter inntil vi har fått avklart et eventuelt opplæringsbehov».

To uker senere er dette opplæringsbehovet fortsatt ikke avklart, noe som betyr at den operative delen av norsk politi fortsatt bærer ladde våpen.

– Vi vil ikke endre på denne modellen, før vi nå har tatt en grundig vurdering av den nye trusselvurderingen fra PST, sier Kaare Songstad, og legger til at POD vil gjøre en ny vurdering av den midlertidige bevæpningen neste uke.

Nedjustert

Den midlertidige bevæpningen av politiet ble innført 25. november i fjor, etter at PST meldte om en økt terrortrussel.

I PSTs siste trusselvurdering er faren for angrep redusert fra «sannsynlig», til «mulig». Likevel står Politiets Fellesforbund, som lenge kjempet for bevæpning av politiet, fortsatt på sitt syn.

Dette fordi PST fortsatt mener at angrep mot «personell tilknyttet politi eller forsvar» vurderes blant de «de mest sannsynlige scenarioer».

Vil fortsatt ha bevæpning

Leder av Politiets Fellesforbund i Østfold, Unn Alma Skatvold

FOR BEVÆPNING: Unn Alma Skatvold, nestleder i Politiets Fellesforbund, vil ha et bevæpnet politi med patron i kammeret.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– For en fagforening står medlemmenes arbeidsvilkår høyt oppe på agendaen. Når det var hjemmel over midlertidig bevæpning i den første trusselvurderingen, synes ikke vi det er tatt ned nok til at den er borte, sier nestleder i Politiets Fellesforbund, Unn Alma Skatvold til NRK.

Skatvold sier hun ikke har fått klare signaler på når opplæringen Politidirektoratet viser til, slik at ammunisjon og våpen kan bæres adskilt, kan settes i gang. Samtidig legger hun ikke skjul på at hun mener dette er en dårlig ordning.

– Det har ikke kommet politifaglige råd om dette fra Politihøgskolen, Spesialenheten eller andre. Det er det man er trent på man gjør, og dette vil utsette responstiden ytterligere i en kritisk situasjon.

AKTUELT NÅ