Hopp til innhold

Advarer mot å skille våpen og ammunisjon

Politiet skal ikke lenger få ha skudd klart i kammeret når de har våpenet på hofta. – Dårlig løsning og uklokt, sier Politiets Fellesforbund.

Slutt på politibevæpning

Politidirektoratet jobber for å skille våpen og ammunisjon for væpnet politi i Norge.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Pistolen politimannen eller -kvinnen du gikk forbi på vei til jobben har et skudd klart i kammeret. Det vil si at våpenet er skuddklart i det pistolen er ute av hylsteret.

Nå jobber Politidirektoratet med å skille pistol og ammunisjon. Bakgrunnen for tiltaket er blant annet 23 vådeskudd og flere uheldige situasjoner siden den midlertidige bevæpningen av norsk politi ble iverksatt for et drøyt år siden.

Det liker ikke forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund (PF).

PF skeptisk til å måtte lade i en ekstrem situasjon

Sigve Bolstad

Sigve Bolstad og Politiets Fellesforbund er skeptisk til å skille våpen og ammunisjon.

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Forslaget er dårlig og uklokt. Både på grunn av trusselvurderingen som har gitt midlertidig bevæpning, og responstiden. Hvis man skiller våpen og ammunisjon vil sekundene gå. Det kan skille mellom liv og død, sier Bolstad.

Han er skeptisk til at polititjenestemenn og -kvinner skal måtte lade våpenet i det offentlige rom omgitt av mennesker i ekstrem situasjon.

Samtidig vil man kanskje redusere 23 vådeskudd til 0?

– Vådeskuddene er uheldige. Man må se på rutinene og se på situasjonen rundt ethvert vådeskudd.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet har forståelse for at enkelte er skeptiske til å skille våpen og ammunisjon.

Foto: NRK

Politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet har forståelse for at Bolstad og PF er mot en løsning der våpen og ammunisjon skilles.

– Mange har forskjellige syn på både bevæpning og hvordan våpen skal bæres og begrunner det med mer responstid. Det er riktig, men vi har veid det opp mot de situasjonene vi har sett som er farlige både for publikum og egne medarbeidere. Både når det gjelder mulighet for å avfyre skudd i hylster og at folk forsøker å frarøve politifolk våpenet, sier Humlegård.

Når tiltaket eventuelt kan iverksettes i praksis er usikkert.

– Politifolk vil være mot å levere fra seg våpnene igjen

Vil norske politimenn og -kvinner være redd for å levere inn våpenet ved en normal trusselvurdering?

– Slik jeg leser stemningen så vil de være mot å gi fra seg våpenet gitt samfunnsutviklingen. Der andre kan springe fra en situasjon, må vi løpe mot den. Det er en del av samfunnsoppdraget. Vi føler at vi er bedre satt i stand til å løse oppgavene samt egen sikkerhet nå enn før.

Betyr det at tjenestepersonene vil være usikre dersom de igjen må levere inn våpnene?

– PF er for en generell bevæpning. I det all vesentligste vil vi være negative til å levere inn våpnene, sier Bolstad.

AKTUELT NÅ