Hopp til innhold

Søviknes om Frps prestisjeprosjekt: – Forstår at kommuner er reserverte

1. mai sjøsettes Frps prestisjeprosjekt med eldreomsorg betalt av staten. Men bare sju kommuner og én Frp-ordfører er med på skuta som legger fra kai.

Terje Søviknes

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er rart om ikke en typisk Frp-kommune deltar i dette forsøket, sier Terje Søviknes (Frp), ordfører i Os kommune og sentralstyremedlem i partiet.

Søviknes er likevel den eneste av fem Frp-ordførere som er med på partiets prestisjeprosjekt, der staten kommer inn og finansierer omsorgstjenestene i kommunene. Totalt er sju kommuner med i prosjektet etter at flere kommuner har trukket seg på veien.

– Frp styrer ikke alene og er avhengig av samarbeid. Jeg har registrert at det er betydelig skepsis fra administrasjonen i mange kommuner. Det er usikkerhet fordi det økonomiske omfanget er så stort, sier Søviknes.

– Kommunene går inn i et sånt forsøk uten å vite helt hvordan det slår ut. Jeg skjønner at noen er reserverte, men det er ingen annen mulighet til å få prøvd det.

– Vi vil ivareta de eldre

Os kommune har 20.000 innbyggere og har en økonomisk ramme i prøveprosjektet på 230 millioner kroner. Kommunen følger modell A i prosjektet (se faktaboks)

– Hovedmodellen er i tråd med Frp-modellen og jeg er fornøyd. Kritikken som har kommet er uberettiget. Kommunene med høye kostnader kan få utfordringer, men det er stort potensial for innsparinger og lavere kostnader. Det er ingen grunn til å drive dyrere enn det som er satt som utgangspunktet i kommunesektoren.

I Gran kommune, med Gunnar Schultz (Frp) som varaordfører, var det et enstemmig kommunestyre som ville være med på forsøksordningen. Men da realitetene kom fram valgte kommunen å trekke seg. Gran kommune har brukt mer på omsorgstjenester enn det den statlige finansieringsmodellen legger opp til.

– Selv om dette er vår hjertesak, så måtte vi ha skrenket inn på andre tjenester. Det ville ikke vi gjøre, sier Schultz.

– Det er ingenting å kutte i eldreomsorgen. Vi vil ivareta de eldre.

– Kan ta et steg videre

Fredag starter Frps landsmøte med fokus og diskusjoner rundt framtidens eldreomsorg. Partiet har satt av nesten hele den første dagen til å snakke om hjertesaken.

– Frp har vært alene om denne modellen. Motstanderne har ikke kommet med annet enn antagelser. Nå får vi fakta på bordet og kan ta et steg videre i debatten, mener Søviknes.

– Frykter du at prosjektet blir mislykket?

– Nei. Jeg skulle gjerne sett at flere kommuner ble med så vi fikk bredere kunnskap. Men det er gjort et solid stykke arbeid i forkant og jeg er trygg på at dette skal fungere, mener Os-ordføreren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger