Hopp til innhold

Siv Jensen: – Vi har diskutert eldreomsorg i 30 år, det skader ikke å prøve noe nytt

KARASJOK (NRK): – Jeg lover deg, finansminister, vi skal få eldreomsorgen til å skinne i kommunene, men vi må ha mer midler! Cecilie Hansen, Sp-ordfører Sør-Varanger, raste mot Siv Jensen i Karasjok onsdag kveld.

Cecilie Hansen, ordfører i Sør Varanger, mener kommune kan klare å heve eldreomsorgen, men da må de få mer støtte fra staten.

KLAR TALE: Sp-ordfører Cecilie Hansen krevde mer penger av finansminister Siv Jensen (Frp).

Valglogo

Følg helsedebatten i Karasjok og reaksjonene i etterkant direkte her.

– Gi oss mer penger, og gi så det monner, var oppfordringen fra Sp-ordføreren til finansminister Siv Jensen (Frp) under kveldens helsedebatt i Karasjok.

Frp har fått gjennomslag for å sette i gang et prøveprosjekt med statlig finansiering av eldreomsorgen i enkelte kommuner. Helsedirektoratet har ansvar for forsøket, som har planlagt oppstart 1. mai 2016.

I dag har kommunene ansvaret for eldreomsorgen. Slik må det forbli, mener Cecilie Hansen.

– Skuffet over Frp

– Jeg er skuffet over Frp. De har løftet fanen om eldreomsorg høyt, men har ikke gjort det lettere for oss å gi et godt tilbud, sa Sp-ordføreren.

– Jeg lover deg, finansminister, vi skal få eldreomsorgen til å skinne i kommunene, men vi må ha mer midler!

Jensen mener at det er på tide å tenke nytt i eldreomsorgen, og nsker forsøksordningen med statlig finansiering velkommen.

– Hvis det fungerer skal det rulles ut i hele landet

– Etter 30 år med debatt om eldreomsorg skader det ikke med et prøveprosjekt med statlig finansiering, og se om det kan gi de eldre respekten tilbake, sa Jensen.

– Hvis det fungerer skal det ikke være et prøveprosjekt for 20 kommuner, da skal det rulles ut i hele landet, sa Jensen,

– Mange ønsker å velge når de skal stå opp, når de skal legge seg, når de skal spise og drikke - kanskje til og med et glass vin. Slik er det ikke i dag, sa Jensen.

Oppgitt over politikerne i Oslo-gryta

Prøveprosjektet som blir iverksatt neste år skal evalueres, og kommunene som har deltatt skal sammenlignes med kommuner som ikke har deltatt, før ordningen eventuelt blir innført over hele landet.

Cecilie Hansen spurte Jensen om det ikke var fornuftig at de som skal utføre tjenestene - kommunene - har ansvaret for eldreomsorgen.

– Jeg skjønner ikke at du kan sitte i Oslo-gryta og tro at du vet hva slags tjenester vi har ute i kommunene i dag, sa Hansen.

– Mitt poeng er følgende: Vi har diskutert eldreomsorg i 30 år, og basert oss på den samme modellen i like mange år. Staten gir penger til kommunene, som har ansvar for å utføre god eldreomsorg. Det skader ikke å tenke nytt, svarte Siv Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ