Hopp til innhold

Erna Solberg advarer mot smitteøkning: – Vi har for mange klemmevenner

Statsminister Erna Solberg sier det kan bli nødvendig med nye innstramninger fordi mange nordmenn er for dårlige til å følge smittevernrådene.

Erna Solberg kommenterer koronasituasjonen i Norge

BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg sier hun er bekymret for utviklingen når det gjelder koronasituasjonen i Norge.

Foto: Willy Hage / NRK

Den siste tiden har smittetallene igjen økt flere steder i Norge, etter en lang periode med nedgang. Erna Solberg var torsdag tilbake fra sommerferie, og møtte norske medier for å fortelle at hun er bekymret for utviklingen.

– Vi har sett økende smittetall nå. Vi er fortsatt lave når det gjelder smittetall i Norge, men det er en økende trend. Det er også sånn at vi ser denne trenden i landene rundt oss, sier Solberg.

Hun viser til at Utenriksdepartementet torsdag kom med oppdaterte reiseråd for flere europeiske land, deriblant Frankrike, Tsjekkia og Sveits.

– Det er land som er røde nå, hvor det ikke blir innreise til Norge uten karantene. Dette er en bekymring. Det er nok litt for lave skuldre nå, og litt for mange som har tenkt at dette går bra, advarer Solberg.

Hun oppfordrer nordmenn om å følge gjeldende smittevernråd, med én meters avstand god håndhygiene, og sosial distansering.

– Vi har for menge klemmevenner nå. Vi bør ha litt færre, sier Solberg.

Røde, grønne og grå europeiske land

– Skal bremse for å hindre bråstopp

Solberg sier regjeringen med bakgrunn i den negative smitteutviklingen har bestemt at det skal «bremses opp» når det gjelder å gjenåpne Norge.

– Vi skal bremse, for at vi skal sørge for at vi ikke skal få en bråstopp. Ingen av oss vil tilbake til situasjonen i mars, sier Solberg.

Solberg forklarer at en del lettelser man vurderte fremover vil bli satt på vent. I tillegg vurderes det flere innstramninger.

Hun vil ikke spesifisere hvilke tiltak som skal settes inn, eller hvilke lettelser som nå blir satt på vent, men viser til en pressekonferanse som holdes fredag. Ifølge Solberg jobber Helsedepartementet intenst med de siste detaljene fram mot den.

Statsministeren understreker likevel at regjeringen holder fast ved sin tidligere prioritering, nemlig liv og helse, barn og unge og å sikre arbeidsplasser.

Får ikke samle flere på samme sted

Helseminister Bent Høie røper noe mer om hva som kommer fredag. Han varsler at ventede økninger i hvor mange som kan samles på samme sted, trolig blir lagt på is. Ifølge Høie kommer det noen mindre innstramninger allerede i morgen.

– Vi hadde varslet at det kunne komme økninger i antall personer som kunne være samlet, og det må man være forberedt på at ikke kommer, sier Høie i Dagsnytt 18, og legger til:

– Detaljsvarene kommer i morgen. Dette var en forhåndsvarsel fra statsministeren.

Helseministeren går samtidig langt i å antyde at barne – og ungdomsidretten skjermes fra innstramninger. Det er heller ikke aktuelt å stenge ned skoler og barnehager igjen.

– Hensikten med å ha kontroll er at barna skal kunne gå på skole og barnehage, nesten som normalt, og at de skal få lov til å drive med idrett og så videre, sier Høie.

Torsdag ettermiddag melder NTB også at Helsedirektoratet jobber med å etablere koronatestsentre på grenseoverganger, flyplasser og havner i Norge. Det er foreløpig uklart når sentrene kan etableres.

Møte om munnbind i rushtiden

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier man har sett en økning i antall utbrudd som varsles de siste ukene. Vold sier hun er bekymret for det hun beskriver som en svakt oppadgående trend, og sier flere av smittetilfellene er knyttet til offentlig kommunikasjon.

Torsdag ettermiddag møtte helseminister Bent Høie også alle fylkeskommuner, de 10 største kommunene, Kollektivtrafikkforeningen, samt Virke og NHO.

Temaet for møtet skal etter det NRK erfarer være bekymring rundt økning i kollektivtrafikken når fellesferien er over. Fredag er det ventet oppdaterte anbefalinger når det gjelder bruk av munnbind på offentlig transport.

I Dagsnytt 18 torsdag fikk Høie spørsmål om det kommer et påbud om å bruke munnbind når man tar kollektivtrafikk i morgen. Høie svarte da at dette var et av temaene på dagens møte.

– I den sammenhengen inngår vurderingen av munnbind, for rushtiden i kollektivtrafikken er en av de situasjonene der det å holde minst halvannen meters avstand er vanskelig, sier Høie, og legger til:

– Munnbind kan aldri erstatte det å holde minst en meters avstand til hverandre.

Høie fikk også spørsmål om økningen i prisen på munnbind den siste tiden. Helseministeren svarte da at det har vært «en dramatisk situasjon der de siste døgnene».

Helse- og omsorgsminister Bent Høie besøker RK Grafisk og Grafisk Kompani med munnbindet festet feil

Helseminister Bent Høie hadde på seg munnbind da han besøkte RK grafisk og Grafisk Kompani på Grorud i mai. Munnbindet er ikke strammet inn over nesen, eller dratt over haken. Helseministeren sier selv at bildet kan brukes som et eksempel på hvordan munnbind ikke skal brukes.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Solberg om Hurtigruta: – Skuffet over situasjonen vi er i

En av de mest omtalte nyhetssaken den siste tiden er spredningen av koronaviruset på Hurtigruta-skipet MS Roald Amundsen. Torsdag ble det registrert fire nye smittetilfeller blant mannskapet på Roald Amundsen. Totalt er 41 i mannskapet bekreftet smittet, i tillegg til flere passasjerer.

– Det er en politietterforskning og en gjennomgang av hvorvidt de har brutt smittevernseglene. Vi var opptatt av å sikre arbeidsplasser. Reiselivsnæringen er rammet, og Hurtigruta er i kjernen av reiselivet i distriktene, sier Solberg, før hun legger til:

– Jeg er litt skuffet over at vi har kommet i den situasjonen vi er i, men nå må vi håndtere den herfra. Vi ser nå at det ikke bare er Hurtigruta som er utfordringen, vi ser nå flere lokale smitteområder der kommunene sliter med jobbingen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger