Hopp til innhold

Bekymra for høye munnbind-priser: – Ikke tiden for å tenke profitt

En familie på fire må ut med nærmere 4000 i måneden dersom det blir munnbind-påbud i Norge. – Det går ikke, jeg har ikke sjans, sier alenemor.

IKKE SJANS: Line Elvsveen er alenemor til guttene Rasmus Holm og Edvin Holm. Hun mener det blir umulig å betale de høye brisene for munnbind dersom det kommer påbud.

UMULIG: Line Elvsveen er alenemor til guttene Rasmus Holm og Edvin Holm. Hun mener det kan bli umulig å betale de høye prisene for munnbind dersom det kommer påbud.

Foto: Helena Heimer Rognstad / NRK

Etter at Helsedirektoratet varslet nye retningslinjer for munnbind, har apotekene opplevd en markant økning i etterspørsel.

Det har fått prisene på munnbind til å stige voldsomt. En pakke med 50 bunnbind har mer enn syvdoblet seg, viser NRKs oversikt.

Dette får tobarnsmor Line Elvsveen til å reagere.

Hun sier hun ikke har råd til å betale de høye munnbind-prisene dersom det blir påbud.

– I vår situasjon så går det ikke. Jeg vil jo forholde meg til tiltak og grep som blir satt, men da har jeg ikke sjans, sier hun.

I morgen vil helsemyndighetene gå ut med nye retningslinjer om hva slags situasjoner det kan bli påbudt med munnbind i Norge.

Klasseskille i pandemien

NRK har regnet ut hva en familie på fire må ut med i løpet av en måned dersom man kjøper munnbind fra for eksempel Boots, som har en pris på 790 kroner for en pakke med 50 munnbind.

Hvis man tar utgangspunkt i en åttetimers dag, hvor man må bruke to munnbind per person, må en familie på fire ut med 126,40 kroner dagen.

Det tilsvarer cirka 3792 kroner i måneden.

– Om prisen fortsetter å øke blir det umulig. Da vet jeg rett og slett ikke hvordan jeg skal løse det, sier Elvsveen.

Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen er bekymret for at det skal bli et enda tydeligere klasseskille mellom dem som har mulighet til å følge smittevernrådene og dem som ikke har det.

– For mange familier som i disse dager lurer på hvordan i all verden de skal få råd til én skolesekk, er det klart at en utgift på fire ganger dette - hver måned - vil fremstå som helt umulig.

Smith-Solevåg mener det sier seg selv at folk ikke vil kunne prioritere dette hvis det ikke gjøres grep så munnbind kan bli tilgjengelig for alle.

Avdelingssjef for kommunikasjon Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen

SIST I KØEN: – Vi er bekymret for at både de som hadde det vanskelig da krisen inntraff i mars, så vel som de nye gruppene som nå har fått endret livssituasjonen sin drastisk, alle havner sist i køen for å få tak i munnbind, sier Smith-Solevåg.

Foto: Mette Randem

– Det ville vært en fallitterklæring for oss som samfunn dersom det skulle vise seg at deltagelse – hvis det krever munnbind – blir avhengig av lommebok

Han mener vi bør sikre et inkluderende samfunn hvor så mange som mulig kan delta på fellesskapsarenaene som finnes, i en tid hvor vi trenger det som mest.

– Nå er ikke tiden for å tenke profittmaksimering eller «meg og mitt». De som har, må dele med dem som ikke har; om det så er munnbind eller andre ressurser.

– Pandemien har tydelig vist de vonde økonomiske forskjeller

I et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren, spør Audun Lysbakken (SV) blant annet om Bent Høie vil sørge for å innføre tiltak som gjør at et slikt krav ikke rammer de med dårlig råd økonomisk.

Audun Lysbakken tror klimapolitikken vil være det vanskeligste for de rødgrønne partiene å bli enige om.

PRISEN KAN ØKE: – Om munnbind blir påbudt på blant annet offentlig transport må en anta at prisen øker, skriver Audun Lysbakken (SV) i spørsmålet til helse- og omsorgsministeren.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det blir en stor utgift for mange, særlig for folk med helseproblemer og dårlig råd, står det.

Lysbakken skriver videre at det er svært viktig at mennesker i risikosonen som har underliggende sykdommer som gjør koronasmitte særlig farlig, kan beskytte seg.

– Pandemien har tydelig vist de vonde økonomiske forskjeller i helse som eksisterer og derfor er det viktig at staten tar ansvar for at mennesker med dårlig økonomi har råd til å beskytte seg og følge pålegg om godt smittevern.

Høie om pris: Dramatisk situasjon

Helseminister Bent Høie gjestet torsdag Dagsnytt 18. Han bekreftet at bruk av munnbind var et tema i et møte med fylkeskommunene, de 10 største kommunene og Kollektivtrafikkforeningen i ettermiddag.

– I den sammenhengen inngår vurderingen av munnbind, for rushtiden i kollektivtrafikken er en av de situasjonene der det å holde minst halvannen meters avstand er vanskelig.

Høie sier samtidig at det norske folk må vente til i morgen før det blir klart hvilke råd som kommer. Helseministeren fikk også spørsmål om hva han tenker om at prisen på munnbind har skutt i været.

– Det har vært en dramatisk situasjon der de siste døgnene. Det er noe det jobbes med nå.

– Det gjelder tilgang på munnbind, og om man kan bruke tøymunnbind som man kan vaske og bruke om igjen. Hvis det kommer råd om bruk av munnbind i Norge, så må det både være råd om hvordan man tar det på riktig, og hvordan man skal få tilgang til det økonomisk, sier Høie.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie besøker RK Grafisk og Grafisk Kompani med munnbindet festet feil

Helseminister Bent Høie hadde på seg munnbind da han besøkte RK grafisk og Grafisk Kompani på Grorud i mai. Munnbindet er ikke strammet inn over nesen, eller dratt over haken. Helseministeren sier selv at bildet kan brukes som et eksempel på hvordan munnbind ikke skal brukes.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet