NRK Meny
Normal

- Et svik å trekke oss ut

Høyreleder Erna Solberg sier ja til åpen debatt om Afghanistanpolitikken - men avviser SV-kritikk av opposisjonen på Stortinget.

Erna Solberg, Høyre

- Å trekke seg ut av Afghanistan nå, er å være seg selv nok, sier Erna Solberg.

Foto: NRK

Erna Solberg slår i dag tilbake mot SV og SV-leder Kristin Halvorsen.

Halvorsen sa på sitt partis landsstyremøte i går at opposisjonen på Stortinget er passiv, og hun inviterte derfor opposisjonen med på en langt mer åpen debatt om en framtidsløsning for Afghanistan.

Halvorsen sa at det må legges større vekt på en humanitær innsats og på en fredsforebyggende virksomhet enn tilfellet er i dag.

- Et svik å trekke oss ut

Høyreleder Solberg sier gjerne ja til en mer åpen debatt, men legger til at når Halvorsen uttaler seg som hun gjorde i går, er det mest av alt av "indremedisinske grunner": SV har selv store interne problemer når det gjelder holdningen til regjeringens Afghanistanpolitikk.

Ingen som har vært i Afghanistan kan tvile på at det vi gjør er riktig og nødvendig.

Erna Solberg / NRK

Solberg sier at det største sviket mot soldatene og hjelpearbeiderne som hver eneste dag utsetter seg for stor fare i Afghanistan, og for de tre norske soldatene som har mistet livet, ville være å trekke seg ut.

- Da var deres bidrag og offer uten mening.

Soldat i Afghanistan

Erna Solberg mener det ville vært et svik mot soldatene å trekke seg ut av Afghanistan.

Foto: NRK

Nato eller FN

Hun sier også at å lykkes i Afghanistan dreier seg ikke bare om å nedkjempe Taliban og Al Qaida militært, men like mye om å sikre en styringsstruktur som kan leve videre uten Natosoldater i framtiden. Økonomisk utvikling, demokrati og respekt for menneskerettigheter kan ikke påføres utenfra, det må vokse innenfra og det vil ta tid.

Solberg sier at ingen som har vært i Afghanistan, slik hun har, kan tvile på at det vi gjør er et riktig og nødvendig bidrag til gjenopprettelsen av verdighet og stabilitet for Afghanistan og det afghanske folket.

- Å trekke Nato ut og sende FN inn, betyr bare å bytte merke på jakkeslaget til de soldatene som allerede er i Afghanistan.

Å trekke seg ut nå, er å være seg selv nok, og det sier Solberg at hun ikke vil være med på.

Se også: Erna Solberg slår tilbake mot SV

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger