Hopp til innhold

Solberg om trusler mot Klepp-ordfører: – Forferdelig at barna hennes opplever dette

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese får tverrpolitisk støtte etter å ha brukt et kommunestyre til å fortelle om bompenge-hets mot seg selv og sønnen.

TOR MIKKEL WARA SIN SAMBOER PÅGREPET

UAKSEPTABELT: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) er unisone i fordømmelsen av hetsen Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) forteller om i bompengestriden.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Dette er et varsku for debatten i Norge, når bompengebetaling er nok til å angripe barn. Da må vi få litt perspektiver på de problemstillingene vi står overfor, sier kulturminister Trine Skei Grande (V).

I et kommunestyremøte fortalte Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) mandag kveld om hvordan både hun og hennes sønn har blitt utsatt for ubehagelige episoder den siste tiden.

Nese koblet hendelsene til at hun har vært positiv til et planlagt bompengeprosjekt i kommunen.

– Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken. Vi har opplevd hærverk på bil og hjem. Huset vårt har blitt sprayet ned med kumøkk, fortalte Klepp-ordføreren, tydelig preget, mandag kveld.

Samtidig som Nese holdt et følelsesladd innlegg på talerstolen i det ekstraordinære kommunestyremøtet, hadde bompengemotstandere samlet seg utenfor.

Et flertall blant politikerne i vestlandskommunen gikk mandag kveld inn for å stanse bompengeprosjektet, noe som ble møtt med jubel av de frammøtte.

Gråtkvalt Klepp-ordfører tok kraftig oppgjør med bom-aksjonister

OPPGJØR: En gråtkvalt Klepp-ordfører tok mandag et kraftig oppgjør med bom-aksjonister.

– Totalt uakseptabelt

Den siste tiden har vært preget av en bompengestrid i Norge, og flere bompengeprosjekter har blitt stanset. Frp-leder Siv Jensen synes det er hjerteskjærende å høre om Neses erfaringer.

– Det er uakseptabelt og hjerteskjærende at noen angriper noens familie fordi de har en bestemt politisk mening, uansett hvilken sak, sier Jensen.

Jensen sier videre til NRK at «kampen mot bompenger» skal vinnes med ord, argumenter, og politiske markeringer, ikke med hets trusler og mobbing.

aksjonister

Aksjonister utenfor kommunestyret i kveld. Personene på bildet kan ikke settes i sammenheng med truslene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det har man flere steder vist at er mulig, sier Jensen.

– Er dette et tegn på at bompengeopprøret har gått for langt?

– Nei, det føyer seg inn i noe man har sett en stund: at noen personer gjør dumme, lite gjennomtenkte og uakseptable ting mot andre mennesker.

– Jeg har stor sympati med det denne ordføreren og hennes familie har opplevd, men det er dessverre mange andre politikere som har opplevd tilsvarende ting i andre saker, sier Jensen, som mener alle og enhver bør gå i seg selv og se på hvordan man kommuniserer, for eksempel i sosiale medier.

– Vi trenger ikke bruke alle skjellsordene vi kan hele tiden, når vi skal gi uttrykk for hva vi mener. Det går an å gjøre dette på en mer sivilisert måte.

– Det går ikke an!

Trine Skei Grande

Kulturminister Trine Skei Grande (V) etterlyser perspektiver i bompengedebatten.

Foto: NRK / NRK

Statsminister Erna Solberg er tydelig på at hun mener ordfører-partifellens opplevelser er uholdbare.

– Jeg synes det er helt forferdelig, og jeg synes det er helt forferdelig at ungene hennes opplever dette. Det er ikke noe nytt, for vi har hatt en runde på dette med hets for et knapt halvår siden, sier Solberg, tydelig engasjert.

– Jeg skjønner det egentlig ikke, for om man skal ha politisk gjennomslag for sakene sine, så må man oppføre seg ordentlig. Man kan ikke drive og hetse ungene til ordførere, det går ikke an!

– Er politikerne med på å hausse opp debatten på en måte som kan gi slike konsekvenser?

– Nei, jeg mener det ikke er noen politikere som «hausser opp» debatten i slike sammenhenger. Vi må ha en reell debatt om bompenger, men det må foregå på en ordentlig måte, sier Solberg.

Gråtkvalt Klepp-ordfører tok kraftig oppgjør med bom-aksjonister

OPPGJØR: En gråtkvalt Klepp-ordfører tok mandag et kraftig oppgjør med bom-aksjonister.

Frykter for rekrutteringen til politikken

– Jeg blir sjokkert. Vi skal tåle debatter, men det at man går ut og angriper ungene til politikerne på denne måten, er svært skuffende, sier Kjell Ingolf Ropstad om de angivelige truslene.

Kjell Ingolf Ropstad

KrF-partileder Kjell Ingolf Ropstad frykter at et hardt debattklima kan føre til dårligere rekruttering til norsk politikk.

Foto: NRK / NRK

– Jeg tror mange er klare til å tåle en debatt, men når det går ut over de nærmeste så er jeg sikker på at det gjør noe med rekrutteringen til norsk politikk. Da er jeg veldig glad for at så mange tar tverrpolitisk avstand fra det, sier KrF-lederen.

Stortingspresident Tone W. Trøen er blant dem som mandag kveld har brukt sosiale medier til å fordømme hetsen ordfører Nese forteller om.

– Nei, det er ikke greit! Hvem skal orke å engasjere seg i lokalpolitikk fremover, når prisen å betale er så høy. Vårt demokrati tåler ikke at stemmer stilner og meninger forsøkes kneblet, av trusler, skriver Trøen i et innlegg der hun lenker til NRKs sak på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Ordførerkandidat, tidligere statssekretær og ekspolitimester Anne Rygh Pedersen mener Neses opplevelser er en trussel mot demokratiet.

– Dette er verre enn bare dårlig folkeskikk, dessverre. Det er en trussel mot demokratiet, skriver Rygh Pedersen i et svar til en kommentar på Twitter.

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre, påpeker at politikere skal tåle tøffe debatter, men sier opplevelsene Nese forteller om er langt over streken.

– Hets, hat og vold er helt uakseptabelt. Rundt om i landet stiller tusenvis av vanlige folk opp for ulike partier fordi de vil gjøre en innsats for lokalsamfunnet. La oss slå ring om demokratiet, sier Sanner.

Bent Høie, andre nestleder i Høyre, mener flere må være påpasselige med hvordan man omtaler politiske motstandere.

– Dessverre ser jeg på Facebook at hverken foreldre eller besteforeldre alltid er forbilder for barn og barnebarn, når det gjelder hets i kommentarfeltene. Alle voksne har noen barn som følger med på hva de gjør og sier, påpeker Høie.

Laster Twitter-innhold

Ønsket ikke å utdype

Som et bakteppe for diskusjonene og aksjonene, ligger de kraftige protestene mot bomringen noen mil lenger nord, i Stavanger/Sandnes-regionen som har pågått siden i fjor sommer.

Ane Mari Braut Nese mener de uakseptable aksjonsformene er satt i verk av personer som nettopp har sitt utspring fra disse aksjonsgruppene.

Ordføreren forlot i kveld rådhuset uten at hun ønsket å kommentere det personlige innlegget fra talerstolen.

På spørsmål fra NRK om hendelsene mot sønnen er politianmeldt, skriver Braut Nese i en sms mandag kveld at hun har sagt det hun vil si om sønnen sin.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger