Solberg om Krekar-uttalelser: – Ikke representative for muslimer flest

Erna Solberg mener Mulla Krekar viser «ekstreme holdninger» som hun tar sterk avstand fra. Samtidig understreker hun at muslimer flest ikke deler hans syn.

Det er viktigst å hindre at hans ideer smitter, sier statsministeren. Arbeiderpartiets Hadia Tajik synes Krekars uttalelser er avskylige. Begge mener det er politiets oppgave å avgjøre om de er straffbare.

– Vi må alle være med på en felles dugnad for å forhindre at hans verdier vinner over våre, liberale verdier, sier hun til NRK.

Solberg reagerer, i likhet med justisminister Anders Anundsen (Frp) og justispolitikerne på Stortinget, sterkt på Krekars støtte til terrorangrepet mot Charlie Hebdo og uttalelser om at alle som tegner islams profet Muhammed fortjener å dø.

– Jobber aktivt med retur

I et stort intervju med NRK sier Krekar også at han vil sende en gave til den som tar livet av én av kurderne han tidligere er dømt for å ha truet.

Erna Solberg

VAKSINE: – Regjeringens arbeid mot radikalisering og voldelig ekstremisme går ut på å vaksinere ungdom mot slike holdninger, sier Erna Solberg.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

– Jeg tar sterk avstand fra de ekstreme holdningene som formidles i dette intervjuet, sier Solberg.

På spørsmål om regjeringen er nærmere en avtale som gjør at Krekar kan sendes tilbake til Irak uten å risikere dødsstraff, svarer statsministeren at regjeringen jobber med saken.

– Det er vanskelig å gi løypemeldinger, men vi jobber aktivt med å kunne returnere Krekar. Store deler av Irak er kontrollert av Isil, og det skaper vanskeligheter når det gjelder retur. Det er politiet som må avgjøre om de skal ta ut tiltale, om de ser at meninger i Norge bryter straffeloven, sier Solberg.

For henne er det viktig å få fram flertallet av norske muslimer ikke deler Krekars støtte til terror og ekstreme tolkning av islam.

– Jeg har den senere tiden hatt mange møter med muslimske miljøer, senest i dag i Drammen, og vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold – og det å ta avstand fra ekstreme holdninger – sist i forbindelse med ringen av norske muslimer rundt synagogen i Oslo.

Se deler av Krekar-intervjuet her:

KREKAR SNAKKAR: I sitt første lengre intervju med norsk presse på fleire år kjem mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han eigentleg heiter, med fleire oppsiktsvekkjande uttaler.

Reporter Anders Magnus.

– Ingen troverdighet

En rekke muslimer har allerede understreket at mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ikke er å regne som en lærd eller en religiøs autoritet.

– Mulla Krekar har ingen troverdighet når det gjelder islamsk teologi. Selv om han kler seg i turban og kjortler, gjør ikke det ham til en islamsk lærd, sier islamkommentator Mohammad Usman Rana.

Rana får støtte fra samfunnsdebattant Bushra Ishaq.

– Han rettferdiggjør drap på sivile. Han står for et forvrengt verdensbilde og han kommer med en direkte oppfordring til terrorisme, sier hun.

– Krekar har skjegg, men han er ingen teolog. Muslimer flest føler at han har kuppet troen vår.

Krekar har kuppet troen vår, sier samfunnsdebattanten og skribenten Bushra Ishaq
Mohammad Usman Rana mener det er bra at man diskuterer Krekar-uttalelsene, men at mediene må være forsiktig med å gi ekstremister en plattform som gjør dem viktige.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger