Solberg om budsjettet: Kommer til å gjøre det annerledes neste gang

Statsminister Erna Solberg sier det er behov for å klarere flere saker med samarbeidspartiene i forkant av budsjettforhandlingene neste år.

Erna Solberg

Erna Solberg er glad for at budsjettforhandlingene er i havn, men innrømmer at det ble en del tautrekking.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fredag denne uken kunne endelig de fire samarbeidspartene Høyre, Frp, KrF og Venstre legge frem statsbudsjett for neste år. Da hadde de forhandlet i 16 dager.

Forhandlingene tok så lang tid at de borgerlige partiene ikke klarte å overholde Stortingets budsjettfrister. Dermed måtte finansdebatten utsettes.

Totalt ble 900 poster endret som en følge av forliket mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og KrF.

– Kunne gjort ting annerledes

Statsminister Erna Solberg sier hun er godt fornøyd med budsjettet, selv om det ble en del tautrekking.

– Dette er ambisiøse partier som selvfølgelig vil ha mest mulig av sin politikk med inn i en løsning, sier Solberg til NRK.

Men hun innrømmer at de burde ha avklart enkelte saker bedre før budsjettforhandlingene startet, og sier de nå må diskutere om det er noe de burde ha gjort annerledes før forhandlingene startet.

– Ja, vi burde kanskje ha jobbet litt grundigere på forhånd. Det kan være at vi finner bedre arbeidsmetoder, men dette er jo en vei som blir til underveis, sier Solberg.

KrF og Venstre har varslet at de vil ha en full gjennomgang av budsjettprosessen før neste år.

– Vi må evaluere denne prosessen. Jeg tror det finnes et betydelig forbedringspotensial, har KrF-leder Knut Arild Hareide sagt til Dagsavisen.

Både i Frp, Venstre og KrF har det underveis i forhandlingene vært murring. Særlig handler det om saker som går langs konfliktlinjene mellom Venstre/KrF og Frp på miljø og innvandringspolitikk.

Ønsker KrF og Venstre velkommen

I KrF skal flere ha understreket at lysten på å gå inn i den blåblå regjeringen ikke er til stede. Samtidig har Venstre-tillitsvalgte truet med å parkere samarbeidet dersom de ikke fikk et tydelig grønt fotavtrykk på det oljesmurte statsbudsjettet, skriver NTB.

Solberg sier at utfordringen med denne type forhandlinger er at når man står i media og skal argumentere for sine saker, oppfattes det som et angrep på et annet parti som man egentlig samarbeider med.

– Men det er jo egentlig en diskusjon om hvilke saker man mener skal ha forrang. Det kan tære litt på samarbeidsviljen når det blir litt hett. Vi er fire partier som vil mye for fremtiden, og derfor kan diskusjonsvolumet være litt høyt, sier Solberg.

Men til tross for høyt volum til tider, er hun klar på at døren fortsatt er åpen for Venstre og KrF i regjering, og at de er velkomne når som helst.

– Jeg ønsker fortsatt en regjering bestående av alle fire partier. Det skaper selvfølgelig mest ro for regjeringen, og det skaper en sikkerhet som gjør at man lett kan tenkte flere år fremover.

Hun sier det er opp til KrF og Venstre om de er klare for å gå i regjering.

– Døren er i hvert fall åpen.

SISTE NYTT

Siste meldinger