Hopp til innhold

– Plastposeavgiften gjør bensinseieren til Frp helt meningsløs

Norske forbrukere må ut med en milliard kroner i ekstra utgifter for plastposer neste år. – Meningsløs avgift som ikke fungerer, er beskjeden fra SV.

Snorre Valen

Snorre Valen skjønner ikke hvorfor Venstre, Krf og regjeringen går for en avgift han og den rødgrønne regjeringen fant ut at ikke ville ha noen effekt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Alle har gitt og alle har fått, var beskjeden da Fremskrittspartiets Harald T. Nesvik, kunne fortelle om enighet rundt statsbudsjettet for neste år.

Og for å få budsjettet til å gå opp, med alle endringene som har blitt gjort siden første forslag 8.oktober, har det vært nødvendig å få inn penger uten å gå via Oljefondet.

– Det dårligste miljøtiltaket

En milliard kroner skal nå hentes inn ved å ta 1,50 kroner i avgift for hver eneste plastpose og papirpose som du får når du kjøper noe i butikken i Norge. Målet er at dette skal være et miljøtiltak, og punktet ble hevet av Venstre inn i forhandlingene.

– Hvis du skal liste opp alle miljøtiltak som finnes i Norge så kommer denne på bunn, sier en veldig engasjert Snorre Valen fra SV.

Men forslaget som ble hevet av Venstre inn i forhandlingene har resultert i en avgift på 1,50 kroner per stykk på både plast og papir, og dette skal staten dra inn en milliard kroner på neste år. Dette mener Valen i SV kun vil fungere som en ekstra kostnad for Ola Nordmann, og at Frps «bensinsseier» vil ha lite å si i regnstykket.

– Seieren for Frp på bensinavgift blir ganske meningsløs når man drar inn mye mer på en avgift som ikke virker, sier Valen.

Utredet av rødgrønn regjering

Han henviser til utredninger gjort av daværende SFT på oppdrag av den rødgrønne regjeringen som viste at avgiften ville ha liten effekt.

SFT skrev følgende i sin anbefaling til Miljøverndepartementet:

"Bruk av handlenett har fått økt oppmerksomhet den siste tiden, og markedsføres nå i større grad enn før. Dette er positivt, og i dagens situasjon ser SFT derfor ikke behov for at det settes inn nye, statlige virkemidler for å redusere forbruket av plastbæreposer."

Det brukes omkring en milliard plastposer i Norge hvert år, og 80 prosent av disse brukes flere ganger.

Avgiften er blant endringene i statsbudsjettet som har vakt stort engasjement på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– En avgift vil kunne få ned bruken

– Det har ikke noe miljøeffekt, vi satt i regjering og utredet dette, og fant ut at det ikke var forsvarlig. Så hvis man skal dra inne en milliard kroner i avgifter for folk flest, så bør man jo gjøre man vet virker, sier Valen.

Men selv om rapporten fra 2008 riktignok sier at platsposene i seg selv ikke er et stort miljøproblem i Norge, så åpnes det opp for at en avgift vil kunne redusere bruken noe.

«Dersom det er ønskelig å gjennomføre tiltak for å få ned bruken av bæreposer vil en avgift være veien å gå, gjerne sammen med en informasjonskampanje om at vanlig plastbæreposer kan brukes flere ganger.»

Det påpekes at en slik avgift vil kunne føre til at folk bruker posene flere ganger, og at det bør analyseres ut i fra et samfunnsøkonomisk ståsted om det vil ha noe for seg.

Ville ikke ha plastposeavgift

Siv Jensen snakker om Hoksrud

Finansminister Siv Jensen innrømmer gjerne at hun ikke er for en platsposeavgift.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Og selv med innføringen av blant annet plastposeavgift i dette budsjettet, så er Frp klar på at dette ikke var ønsket.

– Ingen tvil om at det er avgifter vi ikke er for. Vi er ikke for plastpose-, eller økt el-avgift, men det er KrF og Venstre. Men samlet sett er skattereduksjonen såpass store at vi er fornøyd, sier Siv Jensen.

Hun understreker at det er kommet såpass mange reduksjoner på skatt og avgift siden den nye regjeringen tiltrådte, at de mener de har oppnådd mye.

I tillegg til plastposeavgiften blir også el-avgiften økt med 1 øre. Dette skal gi 640 millioner kroner ekstra å rutte med.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ