Hopp til innhold

Solberg meldte seg ikke inhabil i oppdrettssak i 2014: – Har et problem med å se egen inhabilitet

Tross ektemannens aksjer og søsterens direktørjobb i Mowi, meldte ikke Erna Solberg seg inhabil. Regjeringen endte med å la en ordning være – slik Mowi ønsket.

Erna Solberg på åpningsturné i Nord-Norge

MELDTE SEG IKKE INHABIL OM OPPDRETT: Erna Solberg deltar i et frokostmøte med representanter fra sjømatnæring på Kulturbadet i Sandnessjøen tidligere i år.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

I 2014 lå fremtiden til en omstridt oppdrettsordning på statsminister Erna Solbergs bord.

Året før hadde Stoltenberg-regjeringen sendt ut et forslag om rullerende maksimal tillatt biomasse (MTB) på høring. Så tok Solbergs nyetablerte regjering over behandlingen.

I høringsrunden var et overveldende flertall i fiskenæringen positive til endringene Stoltenberg-regjeringen foreslo. Det viser en gjennomgang av høringsinnspillene fra næringen som NRK har gjort.

Les også Erna Solberg om oljeskattepakken: – Jeg vil ikke utelukke at jeg var inhabil

Mowi, eller Marine Harvest på den tiden, ønsket imidlertid ikke endringen. De er verdens største leverandør av oppdrettslaks, og ville beholde ordningen som den var.

Tross næringens positive respons, besluttet regjeringen ikke å innføre en rullerende ordning.

Solberg meldte seg ikke inhabil i saken, tross ektemannens aksjer i Mowi, og søsterens direktørstilling i selskapet. Dette ble omtalt i fagbladene Fiskeribladet og Intrafish i 2014.

Daværende fiskeripolitisk talsperson Ingrid Heggø i Ap, står fast på kritikken i artikkelen fra 2014 i dag.

– Mener det samme i dag som da – Solberg var inhabil. At ektemannen hadde aksjer i tillegg til posisjonen til søsteren underbygger at Solberg har et problem med å innse egen inhabilitet, skriver hun i SMS til NRK i dag.

Les også Disse avgjørelsene tok Solberg, da Finnes spekulerte på børs

Erna Solberg, stortingsvalget 2013

Solberg: – Det må vi sjekke

I september ble det kjent at Solbergs ektemann, Sindre Finnes, gjorde over 3600 aksjekjøp da hun var statsminister fra 2013–2021.

Solberg har innrømmet at dette har gjort henne inhabil, men sier at hun ikke kjente til det store omfanget av aksjehandlene da det skjedde.

Aksjene i Mowi har hun imidlertid visst om siden hun tiltrådte. De sto på en liste over selskaper hun og Statsministerens kontor (SMK) måtte være obs på fra 2013.

Statsminister Erna Solberg (Høyre)ut frå vallokalet saman med ektemann Sindre Finnes

Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

Foto: Leif Rune Løland

Helt siden saken kom opp, har Solberg stått fast på at hun har unnlatt å delta i behandlingen av saker som påvirket oppdrettsnæringen.

– Det har vært to selskaper på den offentlige listen, altså den listen jeg visste om, som det ville vært saker knyttet til i regjering. Det var Mowi, og så var det Hydro. Hydro vurderte vi på tidspunktet vi hadde den enkeltsaken. Mowi var jeg inhabil i på grunn av min søster, sier Solberg i intervju med NRK onsdag formiddag.

– Men du erklærte deg ikke inhabil da det gjaldt biomasse som også angår oppdrettsnæringen, hvorfor ikke det?

– Der har vi gjort en grundig vurdering av hva som ville bety noe for det. Jeg tror faktisk ikke jeg deltok i den behandlingen. Det må du sjekke.

– Du gjorde det.

– Det er masse saker jeg ikke deltok i rundt det. Det må vi sjekke før jeg svarer på det. Biomasseøkninger deltok jeg ikke i behandlingen av.

Sindre Finnes' aksjekjøp

Tidslinjen går bakover i tid.

Solberg etter sjekk: – Et godt eksempel

Etter å ha sjekket opp, sender Solberg følgende svar til NRK via pressesjef Cato Husabø Fossen:

– Dette er jo et godt eksempel på at vi foretok løpende vurderinger fra sak til sak, slik man skal i henhold til reglene. Den enkelte beslutnings konsekvens for selskapet som er påvirket av beslutningen spiller inn i en habilitetsvurdering, skriver Solberg i e-posten.

Les også Nordic Mining om Finnes-handel: Økokrim har ikke ringt oss

Statsminister Erna Solberg (H) og hennes mann Sindre Finnes

Solberg skriver videre at hun som hovedregel var inhabil i saker om havbruksnæringen der Marine Harvest var part grunnet søsteren.

– Det var flere ganger saker til behandling som handlet om biomasse. Noen av generell betydning, andre berørte konkrete selskaper i sterkere grad. I dette tilfellet har jeg, som SMK opplyser om i saken fra 2014, gjort en konkret vurdering av at endringen er generell for hele oppdrettsnæringen og derfor ikke medførte noen inhabilitet for meg.

Les også Kontrollkomiteen vil undersøka om svaret til Solberg er tilstrekkeleg

Redegjørelse om koronasituasjonen

SMK: Har ikke oversikt

Allerede den gangen var opposisjonen opprørt over at Solberg ikke meldte seg inhabil. Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet uttalte i 2014 at han var overrasket over Solbergs beslutning.

– Erna Solberg representerte selv ingen «føre var»-holdning, skriver Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til NRK på SMS i dag.

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen i Sp.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Han mener det virker som om Solberg «likte å tøye grenser».

– Nå har det kommet fram at hun har trådt over inhabilitetsgrenser i flere saker. Så spørs det om Høyre ser seg tjent med en leder som representerer en slik kultur, skriver han videre.

I 2014 opplyste SMK til Intrafish at det ikke var nødvendig at Solberg meldte seg inhabil i biomasse-saken.

– Den aktuelle saken det vises til er en generell endring for oppdrettsnæringen og medfører ingen habilitet for statsministeren, skrev SMK da.

Les også Solberg: – Spørsmålet er om jeg har krefter til å gjenoppbygge tilliten

Erna Solberg

I en e-post til NRK skriver SMK at de ikke har oversikt over hvilke saker som gjaldt oppdrettsnæringen som Solberg meldte seg inhabil i, i tiden hun var statsminister.

– I hvilken grad hun var inhabil i saker som gjaldt havbruk, berodde på en konkret vurdering i den enkelte sak. Solberg hadde selv ansvaret for løpende og vurdere sin habilitet, og ba om nødvendig om bistand, skriver kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse i e-posten.

AKTUELT NÅ