Hopp til innhold

Nye aksjelister fra SMK: Oppgir samme verdi på aksjene to år på rad

I to år på rad rapporterte Sindre Finnes at verdien av aksjene han eide i Hydro var lavere enn den faktiske aksjekursen på det tidspunktet.

Erna Solberg og mannen Sindre Finnes på vei til Nobel-banketten.

FEIL KURS: Arkivbilde av Sindre Finnes og Erna Solberg.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Det viser lister over aksjene Sindre Finnes rapporterte inn til Statsministerens kontor (SMK) i 2013 og 2014, som NRK har fått innsyn i.

I selskapet Norsk Hydro rapporterte Finnes i både 2013 og i 2014 å ha aksjer verdt 41.960 kroner gjennom aksjekjøp i Skandiabanken.

Listen fra 2014 er datert 29. oktober. Den dagen kostet en aksje i Norsk Hydro 37,15 kroner. Finnes 1650 aksjer var altså verdt over 60.000 kroner den dagen, ifølge NRKs beregninger.

I listen legger Finnes en kurs på 25,43 kroner til grunn. En aksje i Norsk Hydro hadde imidlertid ikke kostet rundt 25 kroner siden 2013.

Kort tid etter at Finnes sendte SMK listen i 2014, publiserte NRK en artikkel om Finnes aksjer i Norsk Hydro.

Les også Krever svar på om Statsministerens kontor ble varslet om Finnes

Redegjørelse om koronasituasjonen

Solberg inhabilitet avhenger av størrelse

Finnes ektefelle, Erna Solberg, var statsminister mellom 2013 og 2021. Hun har tidligere sagt at hun ikke var inhabil på tidspunktet listen ble laget.

Årsaken Solberg har lagt til grunn, er investeringene til Finnes sin størrelse.

I flere intervjuer har Solberg antydet at investeringer under 50.000 kroner ikke gjør henne inhabil, da disse ikke har innvirkning på hennes privatøkonomi.

Finnes advokat Thomas Skjelbred skriver i en e-post til NRK at Finnes ikke ønsker å kommentere enkeltsaker i media.

– Det pågår et arbeid i samarbeid med de aktuelle finansinstitusjonene for å utarbeide og sammenstille en oversikt over Sindre Finnes’ aksjehandler i den perioden Erna Solberg var statsminister. Denne oversikten forventes å være klar mot slutten av inneværende uke, skriver Skjelbred.

Høyre har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Les også Disse avgjørelsene tok Solberg, da Finnes spekulerte på børs

Erna Solberg, stortingsvalget 2013

Verdien falt i Q-Free

Også i selskapet Q-Free har Finnes lagt til grunn en aksjekurs på 16,2 kroner to år på rad. I 2014 hadde imidlertid verdien falt, slik at Finnes aksjer var verdt mindre enn de var verdt i 2013.

I to interne notater fra 2013, skriver SMK at de må være «obs» på en rekke selskaper som Finnes hadde eierandeler i.

Blant disse var Norsk Hydro, Kongsberg Automotive Holding, Marine Harvest, Q-Free, Wilh. Wilhelmsen ASA, TTS Group, Gjensidige forsikring, Seadrill og Nordic Mining.

«Forholdsvis små eierandeler. Sjekk hvis konkrete saker», heter det i dokumentet NRK har fått innsyn i, fra 23. oktober 2013.

I dokumentene fra SMK kommer det også frem at Finnes hadde eierandeler i de utenlandske selskapene Razor Resourses, Infinio Group, River Hills, Mayan Gold og 121-View.

– Når det gjelder utenlandsinvesteringer som fremkommer av dokumenter fra SMK, opplyser Finnes til meg at dette er en del av den investeringen som ble gjort i 2004-2005, omtalt som «Sveits-investeringene» i media, skriver Skjelbred om de utenlandske selskapene.

AKTUELT NÅ