Hopp til innhold

– Opposisjonen legger snubletråder for landbruksministeren

Ap er mer opptatt av å legge snubletråder for landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) enn å bedre norsk landbruk, mener landbruksforsker Ivar Gaasland.

Listhuag

SNUBLETRÅDER: Landbruksminister Sylvi Listhaug fra Frp provoserer bøndene med sitt ønske om å endre landbrukspolitikken. Men opposisjonen er mer opptatt av å legge snubletråder for henne enn å få til et lønnsomt landbruk, mener forsker.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Forhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF om årets jordbruksoppgjør fortsetter i dag. Det er partienes representanter i næringskomiteen som forhandler.

Partiene møtes på Stortinget klokka 12.00 i formiddag.

Samfunnsøkonom Gaasland sier til Dagsavisen at partipolitikk trumfer landbrukspolitikken når jordbruksoppgjøret nå er kommet til Stortinget.

– Mitt inntrykk er at mange av disse politikerne ikke tenker på hvordan de skal få til et lønnsomt landbruk, men er mer opptatt av partipolitisk spill, sier Gaasland, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.


Etter at jordbruksforhandlingene brøt sammen 13. mai, sendte Listhaug regjeringens forslag til stortingsbehandling forrige fredag. Tirsdag var jordbruksoppgjøret gjenstand for åpen høring i Stortingets næringskomité.

Ny landbrukspolitikk

For første gang møter bøndene en landbruksminister fra Frp og en regjering som ønsker en ny landbrukspolitikk – med mindre statlig styring og kutt i overføringer.

Jordbrukere fra Finnmark demonstrerer mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

DEMONSTRASJONER: Det har vært en rekke demonstrasjoner mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Regjeringen har tilbudt bøndene en økning i overføringene på 150 millioner kroner, en tidel av det bøndene har krevd. I tillegg ønsker Landbruks- og matdepartementet å kutte rene overføringer fra staten til bøndene med 250 millioner kroner.

Regjeringen går samtidig inn for å fjerne en rekke utjevningsordninger mellom små og store bruk slik at fordelene med å drive smått minskes

At statens tilbø bare ti prosent av det bøndene krevde har vakt sterke reaksjoner blant bønder.

Isfront

Under forhandlingene anklaget bøndene Listhaug for å ville rasere norsk landbruk som vi kjenner det i dag. Statsråden svarte med å anklage bøndene for bevisst feilinformasjon og skremselspropaganda

Og for to uker siden brøt bøndene forhandlingene med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Bondelaget sa de valgte å bryte med staten fordi regjeringen ikke har vist forhandlingsvilje.

– Kampen står om hvordan norsk mat skal produseres og hvordan den norske bonden skal ha det, sa Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag etter bruddet.

Gjennom en rekke demonstrasjoner blant annet foran Stortinget og egg-aksjoner har bønder denne våren vist sin misnøye med regjeringens landbrukspolitikk.

Opptatt av partipolitisk spill

Det er tradisjon for at Stortinget slutter seg til statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Så er altså ikke tilfelle i år.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe ble i går enige om en pakke som vil gi bøndene 450 millioner mer, og som partiet håper å få tilslutning til.

– Ap kjemper med nebb og klør for at Frp ikke skal få gjennom politikken, uten at partiet selv kommer med konstruktive forslag, sier samfunnsøkonom Gaasland.

Han sikter til at det største partiet på Stortinget sier nei til statens tilbud til bøndene, og nåforsøker å få med seg resten av opposisjonen til å legge føringer for regjeringen om de må sette seg tilbake til forhandlingsbordet med bøndene.

Snubletråder


– Slik jeg ser det handler Knut Storbergets strategi lite om landbrukspolitikk, men mer om å legge ut snubletråder for å hindre at Frp får gjennomslag for sin politikk. Det virker som om Ap selv ikke har noen egne tanker om hvordan en skal fornye landbruket, annet enn forslag til kosmetiske endringer, sier Gaasland.

Gaasland mener det virker som om Ap har et markeringsbehov.

Storberget avviser kritikken.

– Vi mener dette er veldig viktig. Hvis våre posisjoner kan bidra til å legge trykk på forhandlingene, så er det positivt om resultatet blir godt, sier Storberget.

AKTUELT NÅ