Hopp til innhold

Ap i tenkeboksen om jordbruksoppgjøret

Jordbruksoppgjørets skjebne i Stortinget er helt uviss etter dagens forhandlingsbrudd. Knut Storberget (Ap) mener tilbudet til bøndene er svakt og urettferdig.

Knut Storberget

Knut Storberget (Ap) kan ikke si om Arbeiderpartiet vil støtte landbruksministerens forslag til avtale i jordbruksoppgjøret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Klokka 14 tirsdag ettermiddag brøt bøndene forhandlingene med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp). Bondelaget sier de valgte å bryte med staten fordi regjeringen ikke har vist forhandlingsvilje.

Det er tradisjon for at Stortinget slutter seg til statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Men etter bruddet har flere partiet varslet omkamp.

– Det blir utfordrende for oss, for vi har tradisjon for å støtte forslaget. Dette må behandles i vår stortingsgruppe før vi kan avgjøre hva vi gjør, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget til NRK.

Ønsker et nytt forsøk

bondeaksjon

En av rundballene som er dumpet langs E6 utenfor Trondheim gir klart uttrykk for hva bøndene mener om jordbruksoppgjøret. Erna, Siv og Sylvi er en fare for norsk landbruk.

Bondelagsleder Nils T. Bjørk sa at avstanden mellom partene var for stor, både når det gjelder rammen og fordelingen.

Han får støtte fra Storberget.

– Det er først og fremst en feil fordeling, ved at de små få for lite og de store får for mye. Vi mener også at det økonomiske tilbudet totalt er for dårlig. Dette bidrar ikke til å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet. Det er et dårlig forslag.

Regjeringens tilbud til bøndene om en økning på 150 millioner kroner fra i fjor utgjorde bare 10 prosent av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

Storberget mener det er helt åpent hva som blir avtalens skjebne.

– Jeg registrerer at regjeringens støttepartier Venstre og KrF mener det må forhandles videre. Og det er jo en interessant situasjon. Vi er spent på hva som skjer med det, uttaler Storberget.

Listhaug sa på pressekonferansen at hun «forventer at statens tilbud blir stemt gjennom i Stortinget».

Storberget ser for seg flere mulige scenarioer dersom Stortinget vender tommelen ned til Listhaugs forslag.

  • Stortinget kan vedta sitt eget forslag.
  • Stortinget kan be om ytterligere forhandlinger.
  • De kan vedta deler av Listhaugs forslag, og sende noe tilbake.

Sp: – Ikke flertall for dette

Senterpartiets Geir Pollestad mener Listhaugs tilbud ikke kan gå gjennom i Stortinget.

– Jeg mener at dersom statens tilbud blir vedtatt i Stortinget, så vil det gjøre uopprettelig skade for norsk matproduksjon. Det er en politikk det heller ikke er flertall for på Stortinget, og som vi må prøve å rette opp i under stortingsbehandlingen av oppgjøret.

– Men det er jo ikke tradisjon for at Stortinget stemmer ned tilbudet fra staten?

– Nei, men det er heller ikke tradisjon for at vi har en landbruksminister fra Frp, som bruker sånne ord om norsk matproduksjon som det vi har hørt i dag. Norsk landbruk er i en svært alvorlig situasjon, og nå må Stortinget ta ansvar, sier Pollestad.

– Lite statskvinneaktig av Listhaug

Stemningen ble mer og mer amper mellom partene på pressekonferansen, etter hvert som partene beskyldte hverandre for feilinformasjon og billig retorikk.

Listhaug kritiserte Bondelagets leder for å ha drevet det hun beskriver som grov feilinformasjon i mediene de siste ukene.

– Jeg er skuffet over at de undergraver næringen og skremmer egne medlemmer ved å svartmale situasjonen, sa Listhaug.

Knut Storberget er lite imponert over hvordan ministeren har håndtert forhandlingene.

– Jeg er først og fremst skuffet over regjeringen. De har flagget gjennomføringskraft. Da kunne de anstrengt seg mer for å få gjennom en avtale. Og så synes jeg det er lite statskvinneaktig av landbruksministeren å gå i strupen på en av landets viktigste næringer, sier Storberget.

Listhaug sa regjeringen har forsøkt å strekke seg langt for å komme til enighet.

Etter forhandlingsbruddet har bønder aksjonert både på E39 i Sogn og Fjordane og foran Stortinget.

Se utdrag fra pressekonferansen her:

Partene kranglet om fakta

ISFRONT: Partene var samlet på pressekonferanse 14.30.

AKTUELT NÅ