Aksjehandlene til Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes var tema på Stortinget i dag da det var møte i komiteen som har som jobb å passe på regjeringen.
Konklusjonen ble at Stortinget ikke har god nok oversikt ennå. Derfor kom et uvanlig vedtak.
Kontroll- og konstitusjonskomité vedtok nemlig å be om flere opplysninger om habilitetssakene fra både nåværende regjering og fra tidligere statsminister Erna Solberg (H).
VITE MER: Venstres Grunde Almeland.
Foto: William Jobling / NRK
Da komiteen møtte pressen klokka 15 etter dagens møte, forklarte saksordfører Grunde Almeland (V) at de vil ha en skriftlig redegjørelse fra Solberg om habilitetsbruddene i forbindelse med at ektemannen Sindre Finnes handlet aksjer.
Komiteen ber også Statsministerens kontor gjøre rede for hvilke rutiner som eksisterte på den tiden da Solberg var statsminister. De ber SMK redegjøre for hvilke tiltak som ble iverksatt og om all korrespondanse mellom SMK og Sindre Finnes om det som er relevant for aksjesaken.
La fram e-poster
Tidligere i dag kom det nettopp en redegjørelse fra Statsministerens kontor der norske medier ble gitt innsyn i ti e-postutvekslinger om habilitetsutfordringer knyttet til statsminister Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes.
Men SMK argumenterer der for at alt ikke kan legges fram.
Det ble ikke gitt innsyn i interne dokumenter som er knyttet til habilitetsvurderinger i Solbergs regjeringsperiode.
Argumentet er at det skal være mulig å diskutere habilitet fritt - også i fremtiden.
«Merinnsyn er vurdert, men hensynet til en sfære for frie råd og innspill internt – både på lang og kort sikt – anses å veie tyngre enn hensynet til offentlighet. Det er helt avgjørende å legge til rette for en åpen og fri dialog internt om tema som kan være relevant for den enkeltes habilitet», heter det i redegjørelsen som ble sendt til mediene.
Sindre Finnes' aksjekjøp
Tidslinjen går bakover i tid.
27.09.2023
Aksjer for over 100.000 i 45 selskaper
Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes skal ha eid aksjer for over 100.000 kroner i minst 45 selskaper under Solbergs statsministerperiode, melder VG og E24.
Listen omfatter selskaper som blant annet Norsk Hydro, Nel, Kahoot, Yara, DNB, Equinor, Kongsberg Gruppen og Norwegian.
26.09.2023
Solberg hyllet rederi Finnes eide aksjer i
Erna Solberg spilte inn en skrytevideo av rederiet Wallenius Wilhelmsen, selv om hun visste at ektemannen Sindre Finnes eide aksjer i rederiet, skriver E24.
Videoen viser at Solberg, i rollen som statsminister, løftet frem et selskap som hun hadde økonomiske bindinger til gjennom Finnes' aksjer.
– Jeg tror imidlertid ikke at en slik kort videohilsen fra meg, som jeg har spilt inn svært mange av til ulike aktører som har henvendt seg, har hatt noen betydning for verdien av selskapet, sier Solberg i en e-post til E24.
Da eide Finnes aksjer i selskapet for i overkant av en halv million kroner, ifølge aksjelisten Finnes selv har laget.
26.09.2023
Stortinget vil ha svar
Kontroll- og konstitusjonskomiteen har vedtatt å sende brev til både nåværende regjering og til tidligere statsminister Erna Solberg (H).
Saksordfører Grunde Almeland (V) sier de ber om en skriftlig redegjørelse fra Solberg om habilitetsbruddene fra den tidligere statsministeren i forbindelse med at ektemannen Sindre Finnes handlet aksjer.
Komiteen ber også Statsministerens kontor gjøre rede for hvilke rutiner som eksisterte på den tiden da Solberg var statsminister.
22.09.2023
Arbeidsgiver: – Ikke spor av innsidehandel
Sindre Finnes' arbeidsgiver har ikke funnet spor av innsidehandel.
Det opplyser Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen til Dagbladet, etter at de har hatt en gjennomgang av Finnes' aksjehandler.
Ifølge Lier-Hansen er hovedregelen for selskapet at ansatte må følge norsk lov.
21.09.2023
21.09.2023
Kan ikke utelukke innsideinfo
Da NRK møtte Erna Solberg torsdag formiddag redegjorde hun for hvorfor hun ikke fanget opp noe om ektemannens aksjehandel underveis mens hun var statsminister, og om arbeidet hun og partiet har gjort de siste dagene.
Økokrim har varslet at de må vurdere om det er grunn til å etterforske eventuell innsideinformasjon i saken.
– Jeg tror ikke det har skjedd, men ingen kan være 100 prosent sikker. Jeg sa også på fredag at om han kan ha oppfattet noe, sett noe, reagert på noe, kan jeg ikke være sikker på. Jeg kan ikke være sikker på om han har oppfattet noe, sier Solberg til NRK.
21.09.2023
Vil be om skriftlig Solberg-avgjørelse
SV foreslår at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inviterer Erna Solberg til å komme med en skriftlig redegjørelse om aksjesaken.
– Der kan hun selv gjøre en vurdering av omfanget av sin inhabilitet og gi komiteen alle nødvendige opplysninger, sier SVs Audun Lysbakken til NRK.
Men mens en sittende statsråd har plikt til å svare komiteen og kan bli avkrevd redegjørelser, har ikke en avgått statsminister en slik plikt. Men komiteen kan altså invitere Solberg til å levere en redegjørelse.
– Det er ikke vanlig og har så vidt jeg vet aldri vært gjort før. Men dette er på ingen måte en vanlig sak, og den krever at komiteen tenker nytt når det gjelder hvordan vi skaffer oss nødvendig informasjon, sier Lysbakken.
Venstres Grunde Almeland flagger støtte til SVs forslag.
– Min første reaksjon er at dette er et godt forslag, og at det er noe jeg og Venstre vil støtte i komiteen, sier Almeland til NRK.
21.09.2023
Gruvehandel kan bli foreldet
Sindre Finnes tjente godt på aksjekjøpet i Nordic Mining da Erna Solberg var statsminister. Om tolv dager er handelen for gammel til at Økokrim kan etterforske, skriver Klassekampen.
Økokrim har sagt de vil bruke noen uker på å vurdere om de skal etterforske aksjehandlene til Finnes.
Dermed kan Finnes' aksjekjøp i Nordic Mining være foreldet når Økokrim har bestemt seg.
20.09.2023
NHO-sjef: – Et lojalitetsbrudd
Sindre Finnes satset penger på at bedrifter han jobbet for i Norsk Industri skulle falle på børsen, skriver E24.
– Handlene er et brudd på lojalitetsplikten, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Blant Sindre Finnes’ 3643 aksjehandler i perioden Erna Solberg var statsminister, er det en rekke handler i såkalte «Bear» og «Bull»-produkter. Dette er belånte aksjeprodukter med store bevegelser og høy risiko, der du vedder på om aksjekursen i et enkelt selskap vil stige eller falle.
Finnes handlet «Bear»-produkter i flere bedrifter som er medlemmer i NHO-organisasjonen Norsk Industri, der Finnes jobber som fagsjef.
19.09.2023
Finnes: – Ingen innsideinformasjon
Noen timer etter at Høyre la ut partiets tidslinje for de to første ukene av september kom Sindre Finnes med en uttalelse via sin advokat.
– Jeg hadde ingen innsideinformasjon om at regjeringen 10. september 2020 skulle varsle mulige koronainnstramminger.
Han skriver videre at han var mye av pandemien på hjemmekontor og hadde mye tid som ble brukt til å bedrive aksjehandel.
19.09.2023
Slik er Høyres tidslinje
Partiledelsen sender ut en oversikt over hva de sier de visste og hva de gjorde fra onsdag 30. august til og med fredag 15. september.
– Når vi nå vet det vi vet, om omfanget av aksjehandelen og at Sindre ikke har vært ærlig, ser jeg at jeg burde konfrontert ham tidligere, sier Erna Solberg i en uttalelse som ledsager partiets tidslinje.
Ifølge tidslinja er det ingen dialog mellom Erna og Sindre fra fredag 8. september klokken 18 og søndag kveld 10. september.
– Jeg fikk ikke mer informasjon om aksjehandelen før jeg fikk se deler av dokumentasjonen om kvelden 12. september og den fullstendige oversikten om kvelden 13. september, sier Solberg.
19.09.2023
19.09.2023
Høyre legger fram tidslinje
Høyre skal i løpet av tirsdagen legge fram en tidslinje for håndteringen av aksjesaken. Partiet har blitt kritisert for å ha brukt for lang tid.
Nestleder Henrik Asheim sier at det først var fredagen før valget (8. september) at partiet fikk en dårlig følelse rundt forklaringen til Finnes.
– Her har det vært helt bevisst og planlagt vært dekket over, og da er det litt vanskelig å si at Erna Solberg nærmest burde ha brutt seg inn i PC-en til mannen sin, sier Høyre-nestleder Henrik Asheim i NRKs Politisk kvarter.
18.09.2023
Solberg stengte – Finnes solgte
Da regjeringen stengte landet 12. mars 2020, som følge av koronapandemien, falt Oslo Børs umiddelbart. Erna Solberg holdt den kjente pressekonferansen klokka 14.
Oversikten over Sindre Finnes' aksjehandler viser at han denne dagen selger aksjer og fond i fem ulike transaksjoner.
Finnes selger blant annet 400 Yara-aksjer for cirka 120.000 kroner og Hydro-aksjer for cirka 24.000 kroner. Finnes har foreløpig ikke svart på når på dagen disse transaksjonene ble gjennomført
17.09.2023
Avviser Solberg-forslag
Solberg foreslår en ordning, dersom hun blir statsminister igjen, som skal sikre fullt innsyn i mannens kjøp av salg av aksjer. Den blir avvist av SMK, skriver VG.
– Hvis jeg skulle bli statsminister igjen, må vi organisere det på en helt annen måte som sikrer fullt innsyn for Statsministerens kontor i VPS-kontoen til Sindre, sa Erna Solberg overfor NTB etter pressekonferansen fredag.
VG har forelagt Solbergs forslag til SMK og spurt om det er et forslag de vil innføre.
Det blir avvist.
16.09.2023
Utenlandsk handel utelatt
DN skriver at Finnes' handel med aksjer i utlandet er utelatt av oversikten han har laget. Fra 2004-2020 investerte han i utenlandske selskaper. I 2011 ble forvaltningen av investeringene overført til Sveits.
En forvalter hjalp ham med å håndtere aksjer registrert i andre land og utenlandsk valuta.
15.09.2023
Økokrim vurderer etterforskning
– Økokrim har løpende fulgt med på informasjonen som har fremkommet i offentligheten rundt Sindre Finnes' aksjekjøp de siste ukene, nå senest under Erna Solbergs pressekonferanse, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth til NRK.
Økokrim vurderer om det er grunnlag for å åpne etterforskning av mulige brudd på reglene i verdipapirhandelloven.
– Vi vil meddele offentligheten en beslutning når den foreligger.
15.09.2023
Varsler gjennomgang
Finnes' arbeidsgiver, Norsk Industri, varsler full gjennomgang aksjehandelen. De understreker at Finnes ikke har brutt interne regler i forbindelse med handelen, ifølge DN.
Norsk Industri var klar over at Finnes drev med aksjehandel, men sier til Aftenposten at de er overrasket over omfanget.
Det er lov å eie enkeltaksjer for ansatte, sier Lier-Hansen til NRK.
Det vil likevel bli satt i gang en «full gjennomgang» knyttet til hvorvidt Finnes har brukt arbeidstiden på ting han ikke skal.
– Jeg har satt profesjonelle folk til å gå gjennom det. Det er ikke sånn at du kan bruke arbeidstiden på private ting, sier Lier-Hansen til NTB.
15.09.2023
Sa han ville flytte investeringene
I 2017 skrev Finnes i en e-post til SMK at han ville flytte investeringene sine til aksjefond. I brevet VG fikk innsyn i, datert 8. september 2017, skriver Finnes at han har blitt kontaktet av Dagbladet om aksjeinvesteringene sine, og legger til at avisa stiller spørsmål som finnes mener det er umulig for ham og Solberg å gi fornuftige svar på. Videre skriver Finnes at han skal flytte investeringene til aksjefond.
I januar 2018 begynte han å kjøpe enkeltaksjer igjen, skriver VG.
Finnes drev med omfattende kjøp og salg av aksjer da Solberg var statsminister. Han skal ha tjent 1,8 millioner på transaksjonene.
15.09.2023
Innrømmer uærlighet
– Jeg har ikke vært ærlig. Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister.
Han er lei seg for at han har satt Erna i denne situasjonen.
- Jeg har ikke vært ærlig, verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt.
15.09.2023
Oljeaksjer
DN skriver at Finnes handlet oljeaksjer samtidig som Solberg jobbet med krisehjelp til oljeselskapene under pandemien, den såkalte oljeskattepakken. Pakken inneholdt store skattelettelser for oljeselskapene, og ble vedtatt av Stortinget i juni 2020.
Fra 9. mars til 24. Juli 2020 gjorde Finnes flere kjøp og salg av oljeaksjer og oljerelaterte verdipapirer. Han hadde ikke handlet med denne typen aksjer i løpet av 2019.
Solberg sier til NRK at forhandlingene som foregikk våren 2020 ikke var et naturlig samtaleemne hjemme hos Solberg.
15.09.2023
Aksjer rett før kunngjøring
Avisen Firda skriver at Finnes kjøpte 70.000 aksjer i Nordic Mining kort tid før Solberg-regjeringen åpnet opp for å tillate sjødeponi for mineralnæringen. Selskapet skal utvinne rutil og granat fra Engebøfjellet i Sunnfjord. Nordic Mining kjempet i 15 år for å få tillatelse til å drive.
15.09.2023
15.09.2023
3600 handler
Solberg legger fram listen over Finnes' aksjehandler på en pressekonferanse.
Listen viser at Finnes gjorde over 3600 handler med aksjer i perioden Solberg var statsminister. Solberg sa at omfanget av ektemannens handel først ble klart for henne onsdag 13. september. Det var første gang hun fikk se oversikten som Finnes hadde laget.
– Det var nyhetssaken i E24 om 22 konkrete handler som ble foretatt de siste fire månedene jeg var statsminister som gjorde at jeg ba Sindre lage oversikten. Jeg satt da med en dårlig følelse, sa Solberg på pressekonferansen.
14.09.2023
Må svare Stortinget
Solberg innkalles til kontrollkomiteen i Stortinget der hun vil få spørsmål om sin egen habilitet og ektemannens aksjekjøp.
– Hun må svare på om hun har vært inhabil i noen saker i forbindelse med ektemannens aksjehandler, sier Rødts Seher Aydar til NTB.
Aydar vil også vite om Solberg har skaffet seg fullstendig oversikt over Sindre Finnes' aksjekjøp, slik hun har plikt til.
13.09.2023
Liste fra Kongsberg Gruppen
E24 legger fram en transaksjonsliste for Kongsberg Gruppen som viser at Finnes på under to uker kjøpte og senere solgte seg helt ut av selskapet i november 2020.
Listen viser at Finnes noen ganger gjorde flere handler på samme dag, noe han gjorde flere selskaper.
12.09.2023
Stor aktivitet
E24 skriver at en transaksjonsliste for selskapet Nekkar viser at Finnes handlet langt mer aktivt enn han tidligere har gitt uttrykk for. Mellom mai 2020 og september 2021 kjøpte eller solgte Finnes Nekkar-aksjen 72 ganger.
Denne type handel med aksjer er i strid med advarselen Finnes fikk fra SMK i 2013.
Samme dag som E24 skriver dette, sa Solberg at hun ikke var klar over omfanget av ektemannens aksjehandel.
12.09.2023
11.09.2013
Valgseier
Høyre gjør et brakvalg og er Norges største parti for første gang siden 1924.
– En 99 år lang tradisjon er brutt, sa Høyre-leder Erna Solberg fra talerstolen.
11.09.2023
Sindre Finnes og Erna Solberg på vei til stemmelokalet
Foto: Tuva Åserud / NTB
08.09.2023
Innrømmer manglende oversikt
Solberg sier til E24 at hun har bedt ektemannen lage en oversikt over alle aksjetransaksjonene hans i tiden hun var statsminister, og offentliggjøre den.
Solberg innrømmer for første gang at hun ikke hadde blitt fortløpende orientert om hver enkelt handel.
08.09.2023
Ber ektemannen offentliggjøre aksjekjøp
Solberg sier til NRK at aksjehandlene har vært et større omfang enn hun har trodd tidligere, men at det ikke ville fått konsekvenser for hennes habilitet.
– Det er et større omfang enn sånn jeg har sett det tidligere, men vi har gått gjennom listen, og jeg ser ikke at det ligger noe der som utfordrer habilitetsspørsmålet, og det er det viktige spørsmålet, sier hun.
08.09.2023
07.09.2023:
Notat offentliggjort
E24, VG og DN får innsyn i et notat SMK sendte til Sindre Finnes. DN skriver at i notatet advarte SMK påtroppende statsminister Erna Solberg om ektemannens aksjehandel i 2013.
«Ektefellens handel med aksjer vil etter vårt syn skape utfordringer for påtroppende statsminister»
06.09.2023
Nye detaljer
E24 skriver om en liste fra tjenesten Tekinvestor som viser at Finnes handlet aksjer minst 22 ganger de fire siste månedene av Solbergs regjeringsperiode.
01.09.2023
Avviser innsideinfo
E24 spør Finnes om en fullstendig oversikt over alle hans aksjehandler i perioden Solberg var statsminister. Avisa spør også om Finnes holdt Solberg løpende orienter om alle kjøp og salg.
Solberg sier hun aldri har delt innsideinformasjon med Finnes.
– Han har heller ikke agert på noe innsideinformasjon. Det er relativt få kjøp som ble gjort i denne perioden, sier hun til NRK.
– Det er en kjent sak at han eide aksjer og hadde noen kjøp, men han begrenset aktiviteten sin i aksjemarkedet betydelig da jeg ble statsminister, etter samtaler med Statsministerens kontor og veiledningen derfra om hvilke regler som gjaldt for dette, sier Solberg.
31.08.2023
Offentliggjøringen
E24 skriver at Finnes både eide, kjøpte og solgte aksjer gjennom Solbergs åtte år som statsminister. Oversikten over aksjepostene hans sto i aksjonærregisteret, som viser hvilke aksjer en person eier ved slutten av hvert år. Listene viste at Finnes hadde hatt aksjer i rundt 20 selskaper i Solbergs regjeringsperiode.
Solbergs pressesjef Cato Husabø Fossen sa da til E24 at Solberg var godt kjent med at Finnes eier aksjer, og at ektemannen hadde orientert Statsministeren kontor (SMK) om aksjene sine, både da hun tiltrådte, og seinere.
Ifølge Fossen var Solberg ikke kjent med saker der hun var inhabil på grunn av ektemannens aksjer.
Finnes sa til E24 at han måtte begrense aksjehandelen betydelig da Solberg ble statsminister, og at han hadde gjort «få» handler sammenlignet med tiden før og etter.
November 2020
Kongsberg-handel
I løpet av to uker kjøpte Sindre Finnes seg opp i Kongsberg Gruppen, for så å selge seg helt ut. Han gjorde 12 aksjehandler i selskapet mellom 2. og 13. November.
10.09.2020
Nye koronatiltak
Regjeringen varsler at det vil komme strengere koronatiltak. I dagene før kjøper Finnes 110.000 sertifikat av et produkt der du kan tjene penger hvis Oslo Børs går dårlig. Det er uklart om han tjente eller tapte penger på dette, skriver VG.
Mai 2020-september 2021
72 handler i Nekkar
Finnes kjøper aksjer i industriselskapet Nekkar 72 ganger i denne perioden. Han tjente rundt 415.000 kroner på handlene. Totalt kjøpte og solgte han aksjer til en verdi av 2,66 millioner kroner i perioden, skrev E24.
12.03.2020
Stenger landet
Klokka 14 stenger Erna Solberg landet, som følge av koronapandemien. Oslo Børs falt med 9 prosent den dagen. Finnes selger blant annet 400 Yara-aksjer for cirka 120.000 kroner og Hydro-aksjer for cirka 24.000 kroner, viser NRKs opplysninger. Han dumpet også 1700 sertifikater i et såkalt bull-fond som satset på børsoppgang med belåning på 10 ganger innsatsen. Det er ikke klart når på dagen han gjorde dette.
06.11.2014
Vil ikke opplyse
Aksjeporteføljen til Sindre Finnes blir for første gang et tema i offentligheten, når NRK setter søkelys på dette.
Finnes bør fortelle hvor han eier aksjer, mener Tina Søreide, en av Norges fremste korrupsjonseksperter. Hun får støtte av en korrupsjonsrapport.
– Det finnes ikke noe regelverk for at jeg skal oppgi den informasjonen, sier Sindre Finnes til NRK.
Høsten 2013
Var i møte med SMK
Finnes var i et møte med Statsministerens kontor (SMK) da Solberg tiltrådte. Etter dette solgte han flere aksjoner, men beholdt andre.
– De få, sammenlignet med tiden før og etter hun var statsminister, kjøp og salg som ble gjort i denne perioden forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, sa Finnes til E24.
Høsten 2013
Fikk brev fra SMK
Da Solberg ble statsminister fikk Finnes et brev fra SMK, hvor det blant annet sto følgende, ifølge VG:
«Ektefellens handel med aksjer vil etter vårt syn skape utfordringer for påtroppende statsminister».
16.10.2013
Blir statsminister
Erna Solberg blir statsminister og hun flytter inn i statsministerboligen sammen med ektemannen Sindre Finnes.
Han er siviløkonom og har siden 1998 vært fagsjef i Norsk Industri. Finnes opplyste Statsministerens kontor om hvilke aksjer han eide da Solberg tiltrådte i 2013.
– De få kjøp og salg som ble gjort i denne perioden forsøkte jeg å gjøre i henhold til håndboken for politisk ledelse, har Finnes sagt til E24.
Internt
Statsministerens kontor viser til at dokumenter om habilitet har vært unntatt fordi de har vært såkalt organinterne. Det er offentlighetslovens paragraf 14 som er brukt som begrunnelse.
«Det kan blant annet være personlige eller andre taushetsbelagte forhold som påvirker en persons habilitet i en sak og som ikke skal deles med offentligheten», står det.
En fullstendig gjennomgang av habilitetsvurderinger i Erna Solbergs regjeringsperiode blir altså ikke gjort fra SMK.
«Det er ikke mulig å ha en fullstendig oversikt over alle forhold som til enhver tid kan påvirke en persons habilitet i saker vedkommende kan komme i befatning med i tjenesten», skriver SMK.
Også i utenriksdepartementet blir det en begrenset gjennomgang av habilitetssakene.
UMULIG OPPGAVE: Utenriksminister Anniken Huitfeldt vil ikke gå gjennom enkeltsaker.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver i brev til Stortinget i dag at hun ikke kommer til å gå gjennom enkeltbeslutninger med tanke på sin egen habilitet.
Hun mener det er slått fast av Lovavdelingen i Justisdepartementet at hennes eventuelle inhabilitet på grunn av ektemannens aksjehandel ikke har påvirket hennes vurderinger siden hun ikke kjente til investeringene.
Altså er beslutninger hun har gjort gyldige, mener hun. Kapasiteten er et annet argument.
«Det vil være en nærmest umulig oppgave å identifisere alle relevante beslutninger og deres eventuelle koblinger til min manns enkelttransaksjoner i aksjer», skriver Huitfeldt.
Vurdere mer åpenhet
Blant dokumentene som SMK offentliggjør om Sindre Finnes, er det noen dokumenter som tidligere er gjort offentlig, mens andre først har blitt identifisert etter en grundigere manuell gjennomgang i systemene, skriver SMK.
I går sa tidligere statsminister Erna Solberg (H) at hun ville at SMK skulle vurdere å gi mer informasjon omkring habilitetsvurderinger som ble gjort mens hun var statsminister. Men hun understreket at hun ikke kan bestemme dette nå.
– Vi sitter ikke lenger på Statsministerens kontor, og har ikke myndighet til å instruere embetsverket, men jeg er positiv til at Statsministerens kontor ser på hvordan de kan gi mer informasjon om min habilitet i ulike sammenhenger, skrev Solberg.
Åtte selskaper
Ifølge dokumenter som SMK har hentet fram fra 2013, var det åtte selskaper Sindre Finnes eide aksjer i før Solberg tiltrådte i 2013 som man burde være særlig oppmerksomme på.
Det gjaldt selskapene Qfree, Kongsberg Automotive Holding, Marine Harvest, Wilh. Wilhelmsen ASA, TTS Group, Gjensidige forsikring ASA, Seadrill Nordic Mining og Norsk Hydro, framkommer det av den ti år gamle korrespondansen.
Erna Solberg har argumentert med at det var kjent at ektemannen eide aksjer, for eksempel i Hydro, og at hun derfor var bevisst habilitetsutfordringene knyttet til dette.
Men hun har forklart at hun ikke ante noe om de over 3600 aksjehandlene ektemannen gjorde senere.
Undersøkelser i saken pågår nå langs flere spor.
Økokrim ser på om saken skal etterforskes. Samtidig har Fremskrittspartiet bedt om at Riksrevisjonen må kobles inn for å se på habilitetssakene.
I tillegg undersøker altså Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité alle habilitetsskandalene som har rullet i sommer.
Ubesvarte spørsmål
Allerede før møtet i dag har flere politikere argumentert for at de må få vite mer om hvordan det ble tenkt i Erna Solbergs tid på Statsministerens kontor.
– Det er viktig at vi også får tilgang til de interne vurderingene som ble gjort på SMK og at vi også får tilgang til korrespondansen mellom Finnes og SMK, sa Arbeiderpartiets Frode Jacobsen til NRK tidligere i dag.
– Vi trenger en oppdatert liste knyttet til aksjekjøpene. Vi trenger full åpenhet, og da er ikke redigerte lister veien å gå, sa han.
VIS KORTENE: Rødts Seher Aydar mener det nå er opp til Høyre å vise åpenhet.
Foto: Ihne Pedersen
Etter at SMK la fram flere dokumenter i ettermiddag, sier Seher Aydar, Rødts medlem i kontrollkomiteen, at det nå er opp til Høyre å vise kortene:
– Solberg selv vet hvilke saker hun var involvert i, og hun har nå oversikt over sin ektefelles aksjehandel. Høyre bør snarest offentliggjøre en liste over saker hvor de vet at deres statsminister var inhabil. Denne lista bør de også overlevere til kontrollkomiteen.
Vil vite mer
Også Venstre-politiker Grunde Almeland som leder arbeidet med habilitetssakene i kontrollkomiteen har sagt at Solberg bør kunne gi mer informasjon.
– Jeg og Venstre har hele tiden oppfordret til mest mulig åpenhet. Jeg mener vi trenger en skriftlig redegjørelse fra Erna Solberg og mer informasjon fra Statsministerens kontor, sa han før møtet i kontrollkomiteen i dag.
Da møtet var ferdig og komiteen hadde samlet seg om å be om nettopp dette, understreket han at det også er av interesse å finne ut mer om det har vært gjort ugyldige vedtak i regjering.
– Det er selvsagt en del av hele bildet å se på hvilke konsekvenser habilitetsbrudd har hatt. Men det første vi må gjøre nå, er å finne ut om det har vært habilitetsbrudd. Så kan en følge av det bli å finne ut om det har vært gjort ugyldige vedtak.
– Vi må komme til bunns i om Solberg var inhabil i en eller flere saker. Det er kjernen, og det er det et voldsomt alvor i, sier kontrollkomitémedlem Audun Lysbakken (SV).
Erna Solberg har fått en uke på seg til å svare komiteen.