Slik søker du i skattelistene

Fredag 19. oktober legges skattelistene for inntektsåret 2011 ut. Men de vil kun være søkbare på Skatteetatens hjemmesider.

skatteliste 2011

Publikum logger seg på med ID-porten/MinID og får tilgang til 500 visninger per måned, informerer kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Skatteetaten.no, montasje: Kim Jansson/NRK

– Rundt 709 000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2010. Det er gjort nærmere 13 millioner søk, opplyser kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i en pressemelding.

Ikke fritt tilgjengelige

NRK.no og andre nettmedier kunne tidligere publisere søkbare lister og applikasjoner som inneholdt opplysninger om inntekten, skatten og formuen til alle og enhver.

Men i 2011 strammet regjeringen inn mulighetene til å søke i skattelistene.

Bakgrunnen for vedtaket er at spredning av skattelisteopplysningene på internett gjør det mulig å dele opplysningene fra skattelistene på en stadig mer omfattende og kreativ måte, noe som strider imot intensjonen bak ordningen.

Pressen får fortsatt utlevert skattelister til journalistiske formål, men skriver under en avtale som regulerer bruken.

– Inntekts- og skatteopplysninger er åpne i Norge og skal bidra til diskusjon om skatt og økonomisk fordeling. Politikerne har valgt at disse opplysningene ikke skal være fritt tilgjengelig ute på nett, men kun på skatteetaten.no, sier kommunikasjonsrådgiver i skatteetaten, Anne Kirkhusmo til NRK.no.

– Det er Stortinget som besluttet dette i 2011, og ordningen ble innført da skattelistene ble lagt ut i fjor, fortsetter Kirkhusmo.

Skattelistene vil derfor være tilgjengelige på Skatteetatens hjemmesider i år, og bare der.

Må logge på med ID-porten

– Publikum logger seg på med ID-porten/MinID og får tilgang til 500 visninger per måned, informerer Kirkhusmo.

Hvis du ikke er MinID-bruker, kan du registrere deg her.

Christine Warloe

Du må legge til personfradrag og et minstefradrag for å komme frem til den riktige bruttoinntekt, sier Warloe.

Opplysningene som vises vil være navn, fødselsår (for selskaper oppgis organisasjonsnummer), postnummer, poststed, skattekommune, nettoinntekt (alminnelig inntekt før særfradrag), nettoformue og utliknet skatt.

Du kan ikke registrere om noen har søkt på deg, og naboen eller sjefen din vil heller ikke kunne se at du har snoket på inntekten deres. Men du kan altså ikke få mer enn 500 visninger i måneden.

Ifølge forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe, vil tallet være lavere enn det som er reelt, fordi man trekker fra minstefradraget og personfradraget.

– Man kan ikke se direkte hva en person har tjent i løpet av det forrige året. Men hvis man legge til et personfradrag og et minstefradrag vil man komme frem til den riktige bruttoinntekt, sier Warloe.

Satsene for personfradrag lå på 43.600,- og minstefradraget på 75.150,- for 2011 .

– Så totalt ble dette 118.750 kr for personer i skatteklasse 1, informerer Warloe.

SISTE NYTT

Siste meldinger