Hopp til innhold

Slet du med å sove i natt? Dette kan være forklaringen.

Natt til torsdag var månen på sitt fulleste. Det kan ha en innvirkning på søvnkvaliteten, i hvert fall hvis vi skal tro enkelte studier.

Måne over Namdalen

Enkelte studier peker mot at menneskers søvnkvalitet reduseres under fullmåne. Bildet er tatt i Namdalen i 2016.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Gjennom tidene har det oppstått mange myter rundt fullmånen og hvordan den påvirker menneskers psyke.

Kanskje mest kjent er fortellingene om den mytiske varulven som forvandles til en krysning mellom menneske og ulv ved fullmåne.

Denne forestillingen hører selvfølgelig hjemme i eventyrene, men det finnes noen studier som peker mot at månesyklusen påvirker oss mennesker på andre måter.

– Enkelte av mine pasienter hevdet veldig sterkt at de sov dårligere under fullmåne. Så kom det etter hvert undersøkelser som viste at det var en sammenheng mellom fullmåne og søvn, sier søvnforsker Ståle Pallesen.

Ståle Pallesen

Søvnforsker Ståle Pallesen trodde først ikke på sin egen insomniapasient som hevdet at han sov betydelig dårligere under fullmåne.

Foto: Magnus Vabo / UiO

Den samme studien, som var den første av sitt slag, viste at folk sov rundt 20 minutter kortere under fullmåne enn i andre månefaser.

– Noen kan være særlig sensitive

Senere har det kommet andre omfattende studier som tilbakeviser den generelle sammenhengen mellom månesyklusen og søvnkvalitet.

Det utelukker imidlertid ikke at enkeltindivider kan være særskilt sensitive, sier Pallesen. For eksempel ble det i en studie av 205 personer funnet at kvinner hadde noe kortere sovetid under fullmåne.

Det finnes spesielt én studie fra 2013 som mener å kunne påvise at månens fase påvirker menneskers søvnkvalitet.

Studien ble gjennomført av forskere ved universitetet i Basel i Sveits, som målte deltakernes hjernebølger, øyebevegelser og hormonnivåer i et søvnlaboratorium. I tillegg rapporterte deltakerne inn selvopplevd søvnkvalitet.

Studien viste blant annet at:

  • Forekomsten av såkalte langsomme delta-bølger (hjernebølger som ofte er en indikator på dyp søvn) reduseres med 30 prosent under fullmåne.
  • Alle deltakerne meldte om redusert søvnkvalitet under fullmåne (uten at de på forhånd var klar over hypotesen om hvordan månen påvirker søvn).
  • Månefasen påvirket utskillelsen av søvnhormonet melatonin, som ble redusert under fullmåne.
  • Innsovningstid under fullmåne var fem minutter lenger enn under andre månefaser.

Les også: Historisk måneformørkelse: – Tok overraskende lang tid

AKTUELT NÅ