Historisk måneformørkelse: – Tok overraskende lang tid

I kveld foregikk en historisk blodrød måneformørkelse. Men på grunn av sviktende værforhold tok det lang tid før formørkelsen viste seg i Norge.

Astronomer og rom-entusiaster har forberedt seg lenge. I kveld skulle fullmånen bevege seg bak jorden og bli blodrød.

Men i Norge sviktet været, og det tok det lang tid før formørkelsen var synlig.

Se de spektakulære månebildene:

GERMANY-ASTRONOMY-MOON-ECLIPSE-SCIENCE
Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Den lengste måneformørkelsen i dette århundret kunne ses fra flere steder i verden.

– Tok overraskende lang tid

– Dette ble veldig bra til slutt. Det tok en hel time som var overraskende lenge. Men vi fikk fanget den opp veldig bra, forteller Øyvind Tobiassen fra Astronomiforeningen i Agder.

Det som skulle bli perfekt månevær sviktet.Tunge og høye skyer i kombinasjon med mye dis gjorde det vanskelig å se horisonten, som utgjør rommet der formørkelsen tar sted.

Først i 23-tiden kunne man flere steder i Norge skimte en gylden måne.

Måneformørkelse i Norge

MÅNEN I Norge: Månen delvis formørket på Torshov i Oslo klokken 23.40.

Foto: Arild Sandsvik/NRK Nyheter

Det er elleve år til neste måneformørkelse, men kveldens formørkelse er verdens lengste i det 21. århundre. Det er 105 år til neste gang en blodrød måne vil vise seg like lenge.

– Vi her i Norge er ikke helt perfekt plassert for å se formørkelsen, men det er absolutt mulig å få se noe spektakulært, fortalte astronom og daglig leder ved Solobservatoriet på Harestua, Vegard Lundby Rekaa, fredag formiddag.

Syntes best før midnatt

Fra omtrent klokka 21:50 steg månen opp fra horisonten dypt inne i skyggen som jorda sender ut i rommet. Jorda skygger for solen, og det blir dermed mørkt på månens overflate. For oss mennesker ser dette mørket rødt ut.

Månen i Tyskland

MAGISK: Måneformørkelsen sett fra Bernkastel-Kues i Tyskland fredag kveld.

Foto: Harald Tittel / AP

Det lille sollyset som når fram til månen, har gått gjennom atmosfæren til jorda. Det betyr at lyset blir bøyd, og deler av det når frem til månens overflate.

Det blå og grønne lyset fra solen blir spredd under møtet med gassene og partiklene i luften, og når ikke fram. Dermed blir det en klar overvekt av rødt lys som treffer månen.

Månen i Sveits

BLODRØD: Man ser tydelig den blodrøde månen under formørkelsen i Luzern i Sveits fredag kveld.

Foto: Christian Merz / AP

Formørkelsen i Norge var sterkest fra 23.10 til rundt midnatt, men var vanskelig å se flere steder i landet på grunn av skyer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger