NRK Meny
Normal

Over 20 timer med barneavhør er aktors viktigste overgrepsbevis

ØVRE ROMERIKE TINGRETT (NRK.no): Ved hjelp av over tjue timer med dommeravhør av barna, håper påtalemyndigheten å bevise for retten at foreldrene har forgrepet seg på dem.

Rettstegning Øvre Romerike

Den tiltalte faren ristet flere ganger på hodet da avhørene av barna ble spilt av i retten.

Foto: NRK

Den andre dagen i Øvre Romerike tingrett går med til å spille av videoavhør av de tre barna som påtalemyndigheten mener har blitt misbrukt seksuelt av foreldrene.

Tiltalen lyder på blant annet voldtekt av barn under 10 år, incest og vold.

Aktor Peter Andre Johansen opplyste tirsdag at det ikke er noen tekniske bevis i saken, og heller ingen direkte vitner utenfra til de påståtte overgrepene.

Dermed er avhørene av de tre fornærmede barna aktors viktigste bevis i saken.

– Avhørene er veldig viktige, og helt avgjørende for denne saken, sier Johansen til NRK.no.

I tillegg til den første rettsdagen, er det satt av tre hele dager til å spille av videoavhør med de tre barna.

Artikkelen fortsetter.

Gunhild Lærum

Bistandsadvokat Gunhild Lærum representerer de tre barna. Til høyre aktor Peter Andre Johansen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ristet på hodet

Totalt vil det spilt av 13 videoavhør av de tre barna denne uken, alle gjort etter at saken ble anmeldt til politiet i 2011, på til sammen over 20 timer.

Fire av avhørene er dommeravhør gjort av de to yngste guttene, ni av avhørene er gjort av det aktor tirsdag omtalte som hovedvitnet i saken, den eldste sønnen.

I avhørene tirsdag og onsdag forteller de to yngste guttene, tidvis detaljert, om grove seksuelle overgrep fra foreldrene. Guttene forteller at mange av overgrepene ble utført i en kjeller.

I et av de siste avhørene som ble spilt av onsdag tegner den eldste gutten opp kjellerrommet. Han forteller at det på et tidspunkt ble satt en seng ned på rommet, og at det var «tett og uten vinduer».

– Mamma og NN (stefaren, journ, anm.) brukte rommet til sex. Vi har vært med der veldig mange ganger.

De to yngste sønnene kaller også foreldrene «slemme» i avhørene, som hovedsakelig er gjort over noen måneder i 2011.

Den tiltalte faren ristet flere ganger på hodet mens avhørene ble spilt av.

  • Les også:

Artikkelen fortsetter.

Øvre Romerike tingrett

Det er satt av to uker til den pågående rettssaken i Øvre Romerike tingrett.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mener barna har blitt påvirket

Forsvarer Unni Fries, som representerer den tiltalte faren, mener det har vært en informasjonsflyt i tiden rundt avhørene som kan ha påvirket barnas forklaringer.

– Det som er viktig for oss, og som den senere bevisførselen vil avdekke, er omstendighetene rundt disse avhørene, sier Fries, som ikke ønsker å kommentere dette nærmere av hensyn til den videre bevisførselen.

Fries reagerer også på måten enkelte av avhørene har blitt gjort på. Forsvareren mener enkelte av spørsmålene som blir stilt kan virke ledende på barna.

– Vi er opptatt av den påvirkningen som skjer rundt disse avhørene. En av tingene er måten spørsmålene blir stilt på, som er svært viktig, sier forsvarer Unni Fries.

– Sier jeg skal si flere ganger

I de første dommeravhørene som ble gjort av den eldste sønnen var også fosterforeldrene til stede. Flere av fosterforeldrene til de tre guttene er kalt inn som vitner, og det er ventet at samtaler de har hatt med barna i tiden rundt avhørene vil bli et tema i de videre rettsforhandlingene.

I en bemerkning gjort til et av dommeravhørene onsdag, kommenterte også Fries at det ene barnet sier «mamma sier jeg skal si flere ganger» på spørsmål fra avhører om hvor mange ganger overgrepene skal ha skjedd. Gutten viser da til sin fostermor, ettersom de biologiske foreldrene blir omtalt ved navn.

– Dette er bare en del av et større bilde, og et svar til det avhører har spurt om, sier Johansen til NRK.no.

Han legger ikke på skjul på at det finnes utfordringer ved avhør av barn.

– Det viktigste er at avhørene tilrettelegges på barnas premisser, og at man ikke stiller spørsmål som innbyr til svar i én retning, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter.

Forsvarere

Siri Langseth (til venstre) forsvarer den overgrepstiltalte moren. Unni Fries forsvarer faren. Begge nekter straffskyld.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Endret forklaring

Hovedvitnet i saken, den eldste sønnen, har endret forandret forklaring i løpet av etterforskningen. I det første avhøret benekter han overgrep, før han i det neste fortalte at han ble «tuklet med» av moren som liten.

Ifølge aktor Peter Andre Johansen begynte den eldste sønnen gradvis å fortelle om de påståtte overgrepene underveis i etterforskningen. Johansen mener den unge gutten er i en «følelsesmessig cocktail» når det gjelder å fortelle om det moren og stefaren skal ha gjort mot ham og hans to halvbrødre.

– På den ene siden elsker han moren sin, på en annen side hater han henne, sa Johansen under sin åpningsprosedyre tirsdag.

Nekter straffskyld

Ifølge tiltalen skal de tre guttene også ha blitt tvunget, blant annet ved bruk av vold, til å forgripe seg på hverandre. Johansen mener dette er noe det er vanskelig å snakke om for gutten, som nå er i tenårene.

I forkant av den pågående rettssaken i Øvre Romerike tingrett ble moren varetektsfengslet for å ha brutt besøksforbudet mot den eldste sønnen. Dette er hun også tiltalt for.

Begge de tiltalte nekter straffskyld etter tiltalen. Dersom retten finner dem skyldige etter de mest alvorlige tiltalepunktene risikerer ekteparet 21 år i fengsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger