NRK Meny
Normal

– Barna er svært preget av oppveksten de har hatt

Tirsdag starter saken der et ektepar er tiltalt for gjentatte og grove seksuelle overgrep mot familiens tre barn. De tiltalte nekter for å ha utført overgrepene.

Gunhild Lærum

SLITER: Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier til NRK at de tre barna som skal ha blitt utsatt for overgrep gjennom mange år får profesjonell hjelp. – De går i terapi, og de har det vanskelig.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Barna får profesjonell hjelp, men de sliter, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum.

Ekteparet som må sitte på tiltalebenken i Øvre Romerike tingrett skal gjentatte ganger ha forgrepet seg mot parets to mindreårige sønner, samt kvinnens sønn fra et tidligere forhold.

Også denne eldste sønnen var mindreårig da overgrepene startet. Tiltalen omfatter både seksuell omgang med barn under ti år, voldtekt, og incest.

I tiltalen heter det også at det ble brukt vold for å tvinge barna til å være med på de seksuelle handlingene.

– Seksuelle overgrep er en del av tiltalen. En annen del er voldtekt, sier statsadvokat Peter Andre Johansen til NRK.

Kilder med god kjennskap til saken sier at den inneholder en av de mest alvorlige overgrepstiltalene i norsk rettshistorie.

Artikkelen fortsetter under video.

Tirsdag starter saken der et ektepar er tiltalt for gjentatte og grove seksuelle overgrep mot familiens tre barn. – Barna får profesjonell hjelp, men de sliter, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum. De tiltalte nekter for å ha utført overgrepene.

Ektepar tiltalt for overgrep mot egne barn. Morgennytt mandag 15. april.

Overgrepsrom

Statsadvokaten forteller om flere andre poster i tiltalen som gjelder forskjellige sedelighetsforhold, samt mishandling av de tre barna. I avhør har barna forklart at foreldrene hadde satt av et eget rom for å gjennomføre overgrepene.

Påtalemyndigheten mener overgrepene har pågått over flere år, fram til saken ble anmeldt av barnevernet i 2011.

– Tiltalen omhandler alvorlige overgrep. Jeg kan ikke gi noen karakteristikk ut over det, men det dreier seg om svært alvorlige påstander, sier Johansen.

Unni Fries

NEKTER: Unni Fries sier til NRK at den tiltalte mannen i begynnelsen av 30-årene nekter straffskyld.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Livet har blitt satt på vent

Gunhild Lærum er bistandsadvokat for de tre barna, som nå er plassert i tre separate fosterhjem.

– Dette er en stor og omfattende sak. Tiltalen omhandler massive overgrep fra barna var svært unge. De har forklart seg om dette, hver for seg, i ulike dommeravhør, sier Lærum til NRK.

Ifølge tiltalen skal overgrepene mot de yngste sønnene ha begynt da de var ett og to år gamle. Guttene er i dag seks og syv år.

Lærum sier at de angivelige overgrepene har ført til atferdsproblemer for de tre guttene.

– De er under offentlig omsorg alle tre, og får profesjonell hjelp fra hjelpeapparatet. Men de er sterkt preget av oppveksten de har hatt. De går i terapi, og de har det vanskelig, sier Lærum, som forteller at barna sliter med «atferdskorrigeringer».

Ifølge tiltalen startet overgrepene mot den eldste sønnen allerede i 2002, ni år før saken ble anmeldt. På denne tiden hadde ekteparet ennå ikke truffet hverandre.

– Den eldste av barna har sagt til meg at livet blir satt på vent til etter at denne rettssaken er ferdig, sier Lærum.

Gunhild Lærum

Bistandsadvokat Gunhild Lærum forteller at de tre barna sliter med atferdsproblemer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Begynte å fortelle i fosterhjem

Hun forteller at barnevernet ble gjort oppmerksomme på de mulige overgrepene etter at barna ble plassert i fosterhjem. Grunnen var bekymring for barnas hygiene.

– Da de kom i trygge omgivelser, kom også denne historien fram, sier Lærum.

Hun kommer til å be om at de tre barna får utbetalt erstatning. Lærum sier hun kommer til å be om «høye oppreisningserstatninger, da det er snakk om svært alvorlige forhold».

– Jeg har tatt forbehold om et krav som ligger opp mot 500.000 kroner for hvert av barna, så er det opp til retten å avgjøre hva som er riktig nivå i denne saken.

Mangler tekniske bevis

Moren er også tiltalt for å ha brutt besøksforbudet mot sin eldste sønn. Politiet mener dette kan ha blitt gjort for å forsøke å påvirke sønnens forklaring, og kvinnen ble derfor varetektsfengslet i forrige uke og fram til rettssaken starter.

Etter det NRK erfarer skal sønnen ha endret forklaringen sin noe underveis i etterforskningen. Det skal ikke være tekniske bevis i saken som beviser at de tre barna har blitt utsatt for overgrep.

I tillegg til de tiltaltes forklaringer, vil det bli avspilt dommeravhør med de tre barna. Også fosterforeldrene og barnehageansatte er innkalt som vitner i saken, som det er satt av to uker til i Øvre Romerike tingrett.

Siri Langseth

NEKTER: Forsvarer Siri Langseth sier at den tiltalte kvinnen ikke kjenner seg igjen i beskyldningene.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Nekter straffskyld

Ingen av de to tiltalte erkjenner straffskyld.

– Hun kjenner seg overhodet ikke igjen i beskyldningene, sier Siri Langseth, som er forsvarer for den tiltalte kvinnen.

– Vi som forsvarere mener forklaringene til barna ikke er pålitelige på grunn av måten de har framkommet på. Ut over dette kan jeg ikke kommentere denne saken nærmere nå, sier Langseth.

Unni Fries forsvarer den tiltalte mannen.

– Min klient avviser helt at han har begått noen av forholdene han er tiltalt for, sier Fries til NRK.

Den øvre strafferammen for punktene det er tatt ut tiltale på er fengsel i 21 år.

NRK.no følger saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger