Hopp til innhold

Overgrepstiltalt ektepar nekter straffskyld

ØVRE ROMERIKE TINGRETT (NRK.no): Ekteparet som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot egne barn nektet straffskyld da rettssaken startet tirsdag.

Forsvarere

Forsvarer Siri Langseth (for moren, til venstre) og Unni Fries (for faren) sier de to nekter straffskyld etter tiltalen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Statsadvokat Peter Andre Johansen begynte den første dagen av rettssaken mot foreldreparet med å gjennomgå den omfattende tiltalen.

Den tiltale kvinnen ga mannen en klem da hun ankom rettslokalet. Begge de tiltalte har en flaske mineralvann foran seg.

Tiltalen omfatter både seksuell omgang med barn under ti år, voldtekt, og incest. Påtalemyndigheten mener mishandlingen pågikk over flere år, helt fram til saken ble anmeldt til politiet i 2011.

Den tiltale mannen virker svært preget mens tiltalen leses opp, og sliter med å holde tårene tilbake.

Nekter straffskyld

De yngste sønnene var bare ett og to år gamle da de angivelige overgrepene skal ha startet i 2007.

Påtalemyndigheten mener overgrepene mot sønnen kvinnen hadde fra et tidligere forhold begynte allerede i 2002, før kvinnen traff det som senere ble hennes ektemann.

På spørsmål om de erkjenner straffskyld etter tiltalen, svarer begge de tiltalte «nei».

Advokat Siri Langseth, som forsvarer den tiltalte kvinnen, påpekte i sitt innledende foredrag at saken bygger på avhør av barn.

– Avhøret av barna har fremkommet på en slik måte at de ikke er pålitelige. Saker som omhandler påståtte overgrep mot barn er emosjonelle saker, sier Langseth.

– For de fleste aktørene i en slik etterforskning er veien brolagt med gode intensjoner, og alle som er involvert blir følelsesmessige berørt. Dette vil få konsekvenser for veien videre, sier Langseth, som advarte mot at barn er påvirkelige.

– Barn, særlig førskolebarn, er påvirkelige, og vil kunne gi forklaringer om egen kropp og egne opplevelser, som ikke er sanne, mener Langseth.

– Alvdal har vist at det er mulig

Påtalemyndigheten mener derimot å kunne bevise at ekteparet har forgrepet seg mot de tre sønnene over en årrekke. Statsadvokat Peter Andre Johansen advarte i sitt innledende foredrag mot det han mener er et stort problem med alvorlige sedelighetssaker.

– En av de viktigste tingene eksperter har sagt om sedelighetssaker, er at tanken på at "det er ikke mulig" kan stå i veien. Vi har sett fra andre saker, for eksempel Alvdal-saken, at det er mulig, sier Johansen.

Han mente også at er viktig for retten å merke seg eventuell «seksualisert oppførsel» hos de tre barna. De to yngste vil forklare seg gjennom dommeravhør, og vil ikke være til stede i rettssalen.

Han ba også retten legge merke til at de yngste guttene i avhør kan ha brukt andre ord for å beskrive ting av seksuell art.

– Når guttene sier «pinne», kan det hende de mener dildo. Når de sier «tiss», kan det hende de mener sæd. Og det er ikke sikkert at «slå» betyr bare det, men andre ting som er ubehagelige, sier Johansen.

Spilte av avhør med barna

Det er ingen tekniske bevis i saken, noe som gjør at barnas forklaringer vil bli ilagt stor vekt. Det meste av den første rettsdagen ble brukt til å spille av dommeravhør med de tre barna.

I det første avhøret med den eldste broren, gjort i 2011, blir han spurt om de angivelige overgrepene. Han forteller at han ikke vet noe om dette, men sier han kranglet mye med moren og stefaren, og at dette tidvis endte med fysiske konfrontasjoner.

Den eldste sønnen har forandret forklaring i løpet av etterforskningen. I det andre avhøret som ble spilt av tirsdag, sier den eldste broren at moren «tuklet med ham» da han var ung. Han sier også at at han etter hvert begynte å mistenke at moren og stefaren forgrep seg på halvbrødrene.

– Følelsesmessig cocktail

Statsadvokat Johansen mener den eldste sønnen er i en «følelsmessig cocktail», og og at han «både elsker og hater sin mor».

– Først avviser han overgrep, deretter kommer det drypp etter drypp. Han forklarer seg etter hvert om omfattende overgrep, også mot småbrødrene, sa statsadvokat Johansen i sitt innledningsforedrag.

I avhørene med de yngste guttene forteller de om flere tilfeller av seksuelle overgrep fra foreldrene. De forteller også om en kjeller, der episodene skal ha skjedd. Det er altså disse avhørene forsvaret mener kan ha blitt påvirket av måten de har blitt gjort på.

– Man må ikke la grusomme historier frata oss vår kritiske sans, men vurdere bevisene rundt forklaringene, sier forsvarer Langseth.

– Svært preget

Gunhild Lærum er bistandsadvokat for de tre barna, som nå er plassert i tre separate fosterhjem. De tre skal ha begynt å fortelle om overgrep etter at de kom i fosterhjem. Grunnen til at barnevernet grep inn i saken var i utgangspunktet bekymringsmeldinger knyttet til barnas hygiene og omsorg.

Lærum sier til NRK at barna er svært preget av det de ifølge tiltalen skal ha vært gjennom i oppveksten.

– De er under offentlig omsorg alle tre, og får profesjonell hjelp fra hjelpeapparatet. Men de er sterkt preget av oppveksten de har hatt. De går i terapi, og de har det vanskelig, sier Lærum, som forteller at barna sliter med «adferdskorrigeringer».

Den øvre strafferammen for punktene det er tatt ut tiltale på er fengsel i 21 år.

Det er satt av to uker til rettssaken i Øvre Romerike tingrett.

NRK.no følger saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger