Siv Jensen: – Nå gjenstår det bare å si én ting: Morna, Jensen!

15 år som partileder er i dag over for Siv Jensen. – Dette er en dag jeg har gruet meg til og gledet meg til samtidig, sa hun da hun ble takket av.

Det var en rørt nyvalgt partileder Sylvi Listhaug som takket av sin forgjenger Siv Jensen under Frps digitale landsmøte i kveld.

– Dette er en veldig vemodig dag, sa Listhaug og takket Jensen for «en utrettelig innsats for partiet».

En like rørt Jensen gikk på talerstolen.

– Dette er en dag jeg har gruet meg til og gledet meg til samtidig. Jeg har viet så utrolig mange år av livet mitt til dette partiet. Det har vært en fantastisk reise, sa hun.

I løpet av de 15 årene hun har ledet Frp, har hun både tatt partiet inn i regjeringen, og ut av regjering, men hun har også måttet håndtere en rekke skandaler.

– Ja, skandalene har vært der, ja, de har tatt mye tid, og ja, det har av og til vært trøblete. Men det er alt det vi har klart å gjennomføre sammen som jeg kommer til å huske resten av mitt liv, sa Jensen.

– Når jeg nå velger å gjøre noe annet, er det en tid for det. Det er en tid for å være med dem jeg er aller mest glad i, sa hun og takket partimedlemmene for å ha «lojalt backet opp» om henne og hennes lederskap.

Så avsluttet Siv Jensen:

– Da gjenstår det egentlig bare for meg å si én ting: Morna, Jensen!

Ap-spark i avskjedstalen

Tidligere lørdag holdt hun sin avskjedstale til partiet, hennes siste tale som Frp-leder.

– Jeg meldte meg inn i Fremskrittspartiet fordi jeg hater janteloven, fordi jeg ikke tror på en formynderstat, og fordi jeg sterkt mislikte denne Ap staten- partistaten.

Slik startet Siv Jensen sin siste tale til Frps landsmøte som partileder. I talen tok hun et kraftig oppgjør med venstresiden generelt, og Arbeiderpartiet spesielt.

Samtidig fremhevet hun en rekke politiske seire Frp har oppnådd gjennom flere tiår.

Blant annet:

  • Samboergaranti
  • Rett til brukerstyrt personlig assistent
  • Engasjementet for Nordsjødykkerne
  • Opprettelsen av eldreombudet
  • Opprettelsen av dyrepoliti
  • Innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken
  • Reduksjon i soningskø
  • Reduksjon i bilavgiftene

– Jeg meldte meg inn i Fremskrittspartiet fordi Fremskrittspartiet alltid tør der andre tier, sa Jensen til landsmøtet.

Etter 24 år på Stortinget og 15 år som leder for Fremskrittspartiet går Siv Jensen ut av toppolitikken.

Siv Jensen på Frps landsmøte

Siv Jensens siste landsmøte skulle bli annerledes. Kun hun og den påtroppende ledertrioen var til stede på Gardermoen. Den nye ledertrioen består av Sylvi Listhaug, Ketil Solvik-Olsen og Terje Søviknes.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTBFoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun fortsatte:

– Der Fremskrittspartiet tror på folks skaperkraft, tror venstresiden på staten.

Mens Fremskrittspartiet mener lavere skatter og avgifter gir utvikling, flere arbeidsplasser og økt verdiskapning tror venstresiden på staten som det eneste saliggjørende.

– Jeg digger lottomillionærer, men ...

Jensen advarte også mot det hun mener er venstresidens vilje til å øke skatter og avgifter:

– Det kan ikke være sånn at den eneste aksepterte millionæren i Norge er lottomillionæren. Jeg digger Lottomillionærer, men vi må være ærlig, det er utelukkende flaks, man fyller ut en kupong og leverer den inn og håper på gevinst.

Hun pekte på at det ligger mer enn flaks bak evnen til å etablere arbeidsplasser og skatteinntekter til det offentlige.

Siv Jensen overtar nøklene til finansministerens kontor fra avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen i 2013.

En fersk finansminister overtar nøklene til finansministerens kontor fra avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen i 2013.

Foto: Cornelius Poppe / NTBFoto: Cornelius Poppe / NTB

Jensen tok også et oppgjør med venstresidens hang til å innføre det hun og Frp mener er stadig flere skatter og avgifter.

– Det er svært mange nordmenn som er millionærer nå, som følge av boligene sine. Men dette er ikke millioner som står på konto og venter på å bli skattlagt av rødgrønne politikere, det er hjemmet ditt. Og hva snakker venstresiden varmt om nå? Boligskatt, statlig eiendomsskatt. Mer skatt, mer skatt og mer skatt, sa Jensen.

Partiet for mer konkurranse, også i staten

I talen løftet hun frem Fremskrittspartiet som en utfordrer mot det etablerte systemet. Hun pekte på konkurranse og nedbygging av monopoler som kamper som har vært viktige for Frp.

– Jeg trodde da som nå at hjelp til rusavhengige, behandling av ulike sykdommer i norske sykehus, en verdig alderdom og god eldreomsorg ikke finner sine løsninger gjennom et offentlig monopol, men gjennom at alle gode krefter slipper til og konkurrer og inspirerer hverandre til å tilby enda bedre omsorg.

Siv Jensen taler til Fpu i 1998.

Siv Jensen taler til Fremskrittspartiet Ungdom i 1998. På det tidspunktet var hun finanspolitisk talsperson for Frp på Stortinget.

Foto: Roar Vestad / NTBFoto: Roar Vestad / NTB

I talen beskrev hun Frp som et parti som også passer for minoritetsbefolkningen og innvandrerne som kommer til Norge:

– Det fremstilles som om alle innvandrere er uenig med Frp, men det er rett og slett feil. Jeg møter enormt mange innvandrere som er kommet til Norge, som har lært seg språket, som jobber og forsørger sin egen familie, som omfavner våre verdier som frihet og likestilling, sa Jensen.

Ville ha mindre stat, mer frihet

Jensen kom med flere spark mot Ap og venstresiden.

Hun pekte spesielt på kampen mot arveavgiften.

– I årevis kjempet vi for å fjerne den forhatte arveavgiften, eller dødsskatten som den ble kalt. Hvorfor i alle dager skal staten tjene penger på dødsfall? Penger som allerede er beskattet flere ganger, sa Jensen, og fortsatte:

– Misunnelsesretorikken som venstresiden brukte var fullstendig på viddene, da de valgte å se bort fra at denne avgiften rammet blindt, rike som fattige.

Siv Jensen.

Siste forberedelser før landsmøtetalen på Gardermoen. Møtet skjer digitalt på grunn av smittevernhensyn.

Foto: Ingrid Kjelland-Mørdre / NRKFoto: Ingrid Kjelland-Mørdre / NRK

Jensen kom også inn på norsk innvandringspolitikk i sin siste tale.

– Ikke bare strammet vi kraftig inn i innvandringsregelverket, vi satte rekord i utsendelse av ulovlige og kriminelle innvandrere, sa Jensen, etter et spark mot venstresiden:

– Norgesmesterskapet i å overby hverandre på mottak av kvoteflyktninger fortsetter blant de andre partiene. Og regningen kommer bare til å bli høyere og høyere for norske skattebetalere uten Fremskrittspartiets hånd på rattet.

Mistet motivasjonen etter 15 år som partileder

Siv Jensen var partileder i 15 år før hun overraskende trakk seg 18. februar i år.

– Det er dessverre tilfeldig at beslutningen kommer midt i en periode med dårlige målinger, men jeg stikker ikke av, sa Jensen da.

Hun tar heller ikke gjenvalg til Stortinget.

I begrunnelsen for å trekke seg har hun sagt at motivasjonen «datt som en stein» da koronapandemien traff.

Da sluttet hun og partikollegene å reise rundt og møte folk.

– Å ta dette valget har ikke vært lett. Men jeg er helt overbevist om at det er et riktig valg både for partiet og meg, sa hun på pressekonferansen i februar.

Peker på Listhaug

Lørdag skal Frps landsmøte formelt velge ny ledelse.

Siv Jensen har allerede utpekt nestleder Sylvi Listhaug som sin etterfølger. Hun har også pekt på Ketil Solvik-Olsen som ny nestleder. Terje Søviknes blir sittende som nestleder.

Det finnes ikke motkandidater verken mot Sylvi Listhaug eller Ketil Solvik-Olsen. Dermed er avstemmingen kun en formell prosess før den nye ledertrioen trer i kraft.

Siv Jensen forlater det politiske livet

Etter 24 år på Stortinget venter nå en ny hverdag for Siv Jensen. Her forlater hun Stortinget sammen med den nye hunden Karma.

Foto: Lise Åserud / NTBFoto: Lise Åserud / NTB

Tok partiet inn i regjeringen – og ut igjen

Siv Jensen har vært stortingsrepresentant siden 1997. Hun overtok etter Carl I. Hagen som leder i Fremskrittspartiet i 2006.

Jensen har også hatt rollen som parlamentarisk leder i Frp. I syv år var hun Norges finansminister, fra 2013 til januar 2020, før hun tok partiet ut i opposisjon igjen.

Jensen la vekt på at partiet ikke vil gå inn i regjering igjen uten en garanti om større gjennomslag for sin politikk, men avviser at partiet har sittet i regjering for siste gang:

– Var dette historien om Fremskrittspartiets første og siste deltagelse i en regjering? Det kan jeg aldri forestille meg, sier Jensen.

I fjor oppsto det bråk rundt Oslo Frp da daværende fylkeslagsleder Geir Ugland Jacobsen stilte spørsmål ved Siv Jensens lederposisjon.

Det endte etter hvert med at Ugland Jacobsen ble ekskludert fra partiet.

Lover bok

– Skal du skrive bok?

– Jeg tror at jeg kommer til å skrive bok.

Men tittelen vet hun ikke ennå. Heller ikke hva hun skal jobbe med til høsten.

– Er tiden inne nå for å si «morna Jensen»?

– Ja, det er i grunnen det, ler Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger