Regjeringen vil kutte kontantstøtte i utlandet

GARDERMOEN (NRK): Regjeringen vil redusere kontantstøtte og barnetrygd for familier som reiser ut av landet, sier finansminister Siv Jensen – et forslag partiet også tidligere har forsøkt å få til.

Landsmatet Fr.P 2017

Frp-leder og finansminister Siv Jensen vil kutte i kontantstøtte og barnetrygd for familier i utlandet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Norsk velferd er under press. Millioner av skattekroner forsvinner ut av landet gjennom trygdeeksport hvert år, sier Jensen.

Nyheten kom under åpningstalen til Frps landsmøte. Partilederen viser til at kontantstøtten kan utgjøre en vanlig årsinntekt i land som Polen og Litauen, på grunn av prisforskjellen.

– Dette er penger vanlige arbeidere har slitt for gjennom mange år. Det er ikke rettferdig at dette skal gå til familier som aldri har satt sin fot i Norge, mener hun.

Opp fra skuffen

Også i 2013 foreslo regjeringen å konstnadsjustere kontantstøtten. Daværende arbeidsminister Robert Eriksson sa da at støtten skulle justeres «så raskt som mulig».

Men etter fire år med Frp i regjering, har det ikke skjedd noen ting. Jensen vil ikke svare på hvorfor det har tatt fire år å fremme forslaget for Stortinget.

– Det er jo nå vi fremmer forslag om dette for Stortinget. Det har vært vår visjon i veldig mange år. Og nå har regjeringen funnet ut at vi skal fremme denne saken for Stortinget, sier Siv Jensen til NRK.

Tidligere arbeidsminister Eriksson er ikke skuffet over at det har tatt fire år å få på plass et forslag til Stortinget.

– Frp har fulgt opp denne saken intenst etter at jeg gikk ut av regjering. Det har vært mange skjær i sjøen. Jeg er veldig stolt over at vår partileder nå sier man nesten er i mål, sier han til NRK.

Vil kjempe mot Brüssel

Det er særlig EØS-avtalen, som Frp kan gå inn for å reforhandle på helgens landsmøte, som gjør det vanskelig å differensiere kontantstøtten. Og forslaget Jensen presenterte i dag, er ikke avklart med Brüssel.

– Dette er nybrottsarbeid. Det er alltid folk som vil klamre seg fast til det tekniske rundt lover, og være mer opptatt av det enn av politikken. Slikt er ikke gjort over natten. Det trengs langsiktig, grundig og riktig arbeid, og det har regjeringen nå gjort, sier Eriksson.

I landsmøtetalen sa Jensen at hun er klar til å ta kampen med Brüssel, dersom hun får støtte i Stortinget.

– Dette syns ikke byråkratene i EU noe om. Men jeg har en klar beskjed: Regjeringen vil nå kutte i kontantstøtte slik at den tilpasses kostnadensnivået i landet der barnet er, sa Jensen i sin tale.

Glad for EØS

Jensen sier trygdeeksporten er et eksempel på at EØS-avtalen har utfordringer. Men hun er glad for at partiet hennes ser ut til å ta standpunkt mot norsk EU-medlemskap på helgens landsmøte.

– Vi har alltid hatt tro på internasjonalt samarbeid og handel. Det er et fortrinn at vi kan selge varer til Europa uten hindringer. Men de siste årene har EU blitt noe annet. Handels- og fredsprosjektet har blitt et byråkratiprosjekt, mener hun.

Hun advarer likevel de som ønsker å skrote dagens EØS-avtale.

– Handel på tvers av landegrensene gjør Norge rikt. EØS-avtalen sikrer adgang til markeder i Europa. 80 prosent av vår handel er med Europa. Uten handel ville vi vært mye fattigere og vi måtte spist veldig mye fisk, mener hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger