Hopp til innhold

Avkrefter mobbekultur i Frp: – De andre partiene har noe å lære av oss

Til tross for at partikollegaer har kalt hverandre psykiatriske tilfeller, jævler og slengt med banneord, avkrefter Helge Andre Njåstad en mobbekultur i Fremskrittspartiet.

Helge Andre Njåstad

Helge Andre Njåstad er leder i det kommunalpolitske utvalget. Han vært på Stortinget siden 2013. Før dette var Njåstad ordfører i Austevoll.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / FrP

Agder-politikerne har etterspurt hjelp fra Frp sentralt for å løse konflikten. Njåstad sier at løsningen er videre diskusjon med fylkesstyre om situasjonen, og at de som har gått over streken må svare for seg og slutte å oppføre seg på en måte som ikke er i tråd med paritets retningslinjer.

– Det har gått altfor lang tid og det har gitt vedvarende dårlig reklame i landsdelen. Vi må få en slutt på dette.

Mye bråk

Åshild Bruun-Gundersen

Åshild Bruun-Gundersen fra Arendal vant nominasjonsvalget over Ingebjørg Godskesen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fredag annonserte stortingskandidat for Frp i Aust-Agder, Åshild Bruun-Gundersen, at hun har tatt en pause fra politikken etter hva hun beskriver som press og mobbing fra andre partikollegaer. Hun gjorde det for å skjerme seg selv, men også beskytte familien sin.

Den betente situasjonen stammer et halvt års tid tilbake, da Bruun-Gundersen gikk mot paritet og stemte for sammenslåing av Agder-fylkene. Det ble også krutt da hun som nykommer danket ut Ingebjørg Godskesen som Aust-Agders stortingskandidat.

Det som kanskje har fått mest oppmerksomhet er FrPs Terje Stallelands innlegg etter nominasjonsvalget: "Trist. Nå gjelder det å få bort det psykiatriske tilfellet Ingebjørg. Hun er ikke god og trenger behandling".

Facebook meldinger av Terje Stalleland

Facebook-statusene er i dag slettet, men Agderposten fikk tatt skjermdump før den tid. De ga oss lov til å gjengi disse.

Fulgt situasjonen lenge

Et halvt år etter at situasjonen oppstod, blusset den opp igjen. Njåstad sier at de har fulgt situasjonen lenge, og er derfor lite fornøyd med at det ikke er blitt gjort riktige grep for å løse konflikten:

– Til de det angår har vi gitt uttrykk for at vi har noen spilleregler i partiet. Vi snakker ikke ned folk. Det er ubehagelig for hele partiet når det skjer slik i et fylkeslag.

Han fortsetter med å beskrive gode og detaljerte retningslinjer, spilleregler og svar på hvordan man løser konflikter internt i partiet.

– Hovedregelen er at vi blir ferdig med en sak og setter punktum, i dette tilfellet har det tatt for lang tid.

Andre partier stiller svakere

På spørsmålet om hvordan disse retningslinjene som omhandler sosialt kutyme kan være så enestående når de ikke blir fulgt, svarer han at det kun er enkelttilfeller som ikke følger deres normer. Han mente heller ikke at de har noe å lære hva gjelder oppførsel på privaten og i sosiale medier.

Njåstad

Njåstad er ikke fornøyd med hvordan paritet har håndtert denne enkeltsaken, og mener konflikten burde vært løst allerede.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg vil heller tro at andre partier har mye å lære av oss og våre organisatoriske retningslinjer. Vi har veldig god organisasjonskultur.

Videre poengterer han at deres retningslinjer vil skille seg ut positivt fordi de jobber mer systematisk og godt for å skape en god organisasjonskultur enn mange andre.