Siv Jensen ser mot 2013

Frp-lederen ser allerede fram mot neste stortingsvalg, og fornyer invitasjonen til Venstre og KrF.

Partilederdebatt på valgnatta
Foto: NRK

I kveld ventet alle på Arbeiderparti-leder Jens Stoltenbergs ankomst til partilederdebatten på Stortinget.

Da debatten omsider kom i gang like før klokka ett, var det derimot Venstre-leder Lars Sponheim som - kanskje for siste gang - var i oppmerksomhetens sentrum.

Følg valgnatten direkte

Sponheim var midtpunkt

Sponheim sto nemlig for kveldens store overraskelse da han tok konsekvensen av partiets svært dårlige valgresultat og varslet sin avgang på direkten.

Da Sponheim ankom Stortinget for partilederdebatten, ble han møtt med klem av KrF-leder Dagfinn Høybråten og Høyre-leder Erna Solberg, før han inntok hedersplassen i midten av stolrekka.

Sentrumspartiene har gjort det svært svakt, da spesielt Venstre, som havnet rett under sperregrensa. Dermed fikk partiet ikke være med i kampen om utjevningsmandatene.

Halvorsen fornøyd

SV-leder Kristin Halvorsen sa seg fornøyd med valgresultatet, til tross for at SVs stortingsgruppe blir mindre.

- Jeg er sikker på at hver eneste stemme til SV har vært for et rødgrønt flertall. Hos oss er det stor lettelse over at flertallet ser ut til å fortsette, og tror vi har noe av æra for det, sa Halvorsen.

Hun mener SVs reduksjon i mandater ikke trenger å bety mindre innflytelse for SV-politikk.

- Det er en rødgrønn politikk som vinner flertall. Mange av de sakene SV er opptatt av, har bred folkelig støtte i befolkningen.

På dette punktet møtte hun motbør fra Frp-leder Siv Jensen:

- Jeg synes det ville vært helt naturlig om SV fikk mindre innflytelse, i og med at de har gjort et dårlig valg. Jeg tror egentlig Jens Stoltenberg vil ha oljeboring i Lofoten og Vesterålen, fastslo Jensen.

NETT-TV: Se utdrag fra partirunden i Stortinget

Tror på Soria Moria II

Høyre-leder Erna Solberg har gjort et godt valg, men mener mange diskusjoner om borgerlig kaos bidro til at mange trodde det ble vanskelig å få til et regjeringsalternativ på ikke-sosialistisk side.

- Denne diskusjonen skygget for mange innholdsdebatter, og bidro nok også til den lave valgdeltakelsen, sa Solberg.

Jens Stoltenberg nektet på sin side for å bestilt plass for en ny runde på Soria Moria-senteret for å sy sammen en ny regjeringserklæring, men var optimistisk med tanke på å få en ny erklæring på plass.

- Jeg tror det skal bli lettere å få til Soria Moria II, dels fordi vi har jobbet sammen i fire år, dels fordi vi har en del felles dokumenter allerede som gir et grunnlag. Samtidig er vi tre forskjellige partier med tre forskjellige meninger, påpekte Ap-lederen.

Kristin Halvorsen ville i kveld ikke svare direkte på spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen kan komme til å slå sprekker i det rødgrønne samarbeidet.

Jensen fridde til sentrum

Frp-leder Siv Jensen innrømmet nederlaget i kveld, og sier nå at fokuset er på stortingsvalget i 2013.

Hun ønsket Venstre og KrF hjertelig velkommen i en samarbeidsregjering etter neste valg, men presiserte at de da må si tydelig fra på forhånd.

- Vi er innstilt på å gjøre jobben, vi gjør det gjerne sammen med andre, men vi kan ikke gå inn i en så uklar situasjon som vi opplevde i år.

Hun møtte derimot lite støtte fra sentrum. KrF-leder Dagfinn Høybråten gjentok sine forpliktelser overfor et sentrumsalternativ, det dårlige valgresultatet til tross:

- Vi kommer til å stå på sentrumskursen som landsmøtet har valgt. Vi har en formidabel jobb å gjøre når det kommer til å gjenreise sentrum i norsk politikk. Så lenge Sp har bundet seg til SV, blir dette vanskelig, men på sikt bør norsk politikk ha rom for et kraftfullt sentrum, og det er dette KrF vil jobbe mot, varslet Høybråten.

- Vi kommer til å være et tøft og offensivt verdiparti i opposisjon. Vi ønsker å stå på i de sakene der det går an å bevege regjeringen, men vår erfaring tilsier at den rødgrønne regjeringen er seg selv nok, og ikke lytter til opposisjonen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger