Klarte det Gro aldri fikk til

Det var stor forskjell på Jens Stoltenberg anno 2001 og Jens Stoltenberg 2005 da han kommenterte valgresultatet i natt.

Jens Stoltenberg på Aps valgvake
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Jens Stoltenberg ventet lenge før han viste seg valgnatten, så lenge at partilederdebatten ble forskjøvet og så forskjøvet.

Da han endelig viste seg, var takkelista lang.

- Jeg vil takke velgerne for at de har stemt på alle andre partiet. Det er viktig at folk bruker stemmeretten og vi skal respektere alle som har en annen politisk mening enn oss.

- Jeg vil takke våre motstandere for en real valgkamp. Vi har fått frem de politiske forskjellene, sa Stoltenberg.

- Så vil jeg takke SV og Senterpartiet, Kristin og Liv Signe, for at vi har regjert sammen i fire år og for et forsatt regjeringsprosjekt vi har tro på i fire nye år, sa Stoltenberg og ble møtt av trampeklapp med nettopp tilropet "fire nye år".

Jens Stoltenberg har klart å bringe Arbeiderpartiet tilbake til tidligere høyder.

Ender valgresultatet på i overkant av 35 prosent, er han på det nivået hans forgjenger Torbjørn Jagland gav seg på i 1997 - da han kom med det fatale tallet 36,9. Og det er hav foran valgresultatet fra 2001, da Stoltenberg måtte gi fra seg regjeringsmakta på et katastrofalt valgresultat for Ap på 24,3 prosent.

Han er også den første statsministeren etter Gro Harlem Brundtland på 1990-tallet som overlever et valg.

Jens Stoltenberg i 2001, 2005 og 2009

Jens Stoltenberg anno 2001, 2005 og 2009 på valgnatten.

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix/Daniel Sannum Lauten/AFP/Heiko Junge/Scanpix

Ap ligger i skrivende stund til å få 63 mandater, en fremgang på to fra valgresultatet i 2005.

- Vi har gjort en god valgkamp. Vi er veldig fornøyd med fremgangen. Vi får håpe at valgresultatet holder seg, slik at det blir et rød-grønt flertall, sa Stoltenberg.

Statsministeren var svært fornøyd med at Ap ligger an til å bli det klart største blant ungdomsgruppene. Det er stort, mente Stoltenberg, som også tok med fagbevegelsen på takkelisten.

Derfor vant Stoltenberg

Valgforsker Bernt Aardal og NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim mener det gode valgresultatet er i høy grad Jens Stoltenbergs fortjeneste.

- Stoltenberg er blitt en mer dreven retoriker og en bedre debattant. Mer og mer slagkraftig utover valgkampen, sier Nakkim.

- De tre regjeringspartiene klarte å erobre flertallet for fire år siden og nå har de klart å beholde flertallet. Ap går faktisk frem over hele landet og er tilbake på gamle høyder i bastioner som Hedmark og Oppland, sier Bernt Aardal.

- Stoltenberg har gjenvunnet det partiet tapte i 2001 - også da med Stoltenberg ved roret. Det var Stoltenberg som tok Ap inn i det rødgrønne rejgeringssamarbeidet - og han vinner igjen flertallet med de rød-grønne.

- Derfor er Stoltenberg nå større enn Gro, mener Kyrre Nakkim.

Video nsps_upload_2009_9_15_1_3_28_1605.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Stoltenberg taler til Aps valgvake

Hans største dag?

Etter at partilederrunden var unnagjort, ble Stoltenberg spurt av NRK om dette var han største dag i politikken.

Statsministeren dro litt på det, tok på seg ansvarlighetsmasken og svarte med å takke alle velgerne som gjorde valgseieren mulig ved å stemme for "sosialdemokratiske verdier".

Når valgnatten er over og morgendagen unnagjort, starter forberedelsene og fremleggelsen av statsbudsjettet, deretter følger trontalen og så skal de tre partiene fremforhandle en en ny regjeringsplattform.

- Vi har et godt grunnlag fra fire år tilbake,men det som er klart, er at det kommer både motgang og medgang. Og det ligger harde tak foran oss. Men det blir fire nye år, konkluderte Stoltenberg for første gang - etter at han fikk vite at over 99 prosent av stemmene var opptalt.

Og kunne ta kvelden - i full forvissning om at han slipper å skifte visittkort - og bolig nok en gang.

Video nsps_upload_2009_9_15_1_59_36_1623.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Stoltenberg i Stortingets vandrehall

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger