NRK Meny
Normal

Aksjonerte mot utviste serbere i Norge

75 serbere med ulovlig opphold i Norge ble lørdag pågrepet på en rekke ulike adresser rundt om i landet. Alle blir sendt ut av landet i løpet av dagen.

Video 75 asylsøkere utvist fra Norge

NETT-TV: Politiet har chartret dette flyet som skal frakte serberne hjem.

Det bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU).

Ifølge NTB har politiet aksjonert mot 40 ulike adresser over hele landet.

Blant annet ble en serbisk familie på fire hentet ved Lundeskogen asylmottak i Vestre Slidre i Oppland. I Vestfold ble tre familier på til sammen ti personer hentet ved Fossnes asylmottak i Stokke i Vestfold.

Informasjonssjef Roar Hansen i PU sier til VG Nett at det står et fly klart på Gardermoen som skal frakte kosovo-serberne til Beograd, hovedstaden i Serbia.

PU vil ikke opplyse når flyet med de utviste serberne reiser fra Gardermoen.

Har fått avslag

Ingrid Wirum, sjef for Politiets utlendingsenhet

Ingrid Wirum, sjef for Politiets utlendingsenhet (PU).

Foto: NRK

Alle de pågrepne i aksjonen er serbere som har fått avslag på sine asylsøknader, og som ikke har returnert til hjemlandet innen utreisefristen.

De fleste av de returnerte har tidligere bodd i dagens Kosovo, og fikk avslag på asylsøknaden for flere år siden, opplyser PU.

– For politiet har det ikke vært mulig å gjennomføre tvangsretur av denne gruppen før i sommer da returavtalen med Serbia trådte i kraft. Returavtaler er ett av flere viktige verktøy for å sikre effektive uttransporter, og nevnte avtale har nå gjort det mulig for oss å gjennomføre hele tre store politiaksjoner i løpet av kort tid, sier PU-sjef Ingrid Wirum til NTB.

– Frykter at de må bo på gata

Sylo Tarahu

Sylo Taraku i NOAS fikk henvendelser fra fortvilte serbere, som lørdag tvangssendes ut av Norge.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) fikk i morgentimene lørdag flere henvendelser fra kosovoserbere som ønsket hjelp.

– Det er snakk om mange småbarnsfamilier som har fått livet sitt snudd på hodet det siste døgnet, sier konstituert generalsekretær Sylo Taraku i NOAS til VG Nett.

Blant dem som henvendte seg, var en familie med fem barn.

– De ringte for å høre om det var noe tilbud til dem når de ankommer Beograd senere i dag. Jeg har sjekket litt rundt, men fant ikke noe tilbud om materiell hjelp. De frykter at de blir nødt til å bo på gata, sier Taraku.

Rekordmange sendt ut i år

Så langt i år har over 4400 personer med ulovlig opphold blitt uttransportert av PU.

– Dette er et rekordhøyt antall sammenlignet med tidligere år, og viser at PU jobber målrettet og aktivt med å bekjempe ulovlig opphold, sier Wirum.

I lørdagens aksjon deltok polititjenestemenn fra 20 politidistrikter både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

Varsler flere utsendelser

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener lørdagens aksjon er et viktig signal til personer som oppholder seg ulovlig i landet.

– Noe av det viktigste vi gjør er å effektuere vedtak. Vi vil intensivere bruken av tvangsretur fremover, sier Storberget til NTB.

Han oppfordrer imidlertid asylsøkere som har fått avslag, til å returnere frivillig.

– Jeg oppfordrer alle til å ta kontakt med myndighetene og benytte seg av de rause returordningene vi har. Det er mye bedre å reise hjem med verdighet, sier Storberget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger