71 serbere sendt ut av Norge

Politiets utlendingsenhet pågrep i dag personer på flere asylmottak landet rundt som nå er sendt hjem til Serbia. Uttransporteringen er den nest største i politiets historie.

Asylsøkere sendt hjem til Serbia

Bussen med serbere som ble pågrepet i Vadsø ankommer her Kirkenes flyplass i morges.

Foto: Politiets Utlendingsenhet

I dag tidlig ble 32 personer pågrepet på seks asylmottak i Vestfold og Agder. I samme aksjon er 22 personer hentet i Vadsø og 17 personer på flere steder i Nordland.

Totalt blir 71 personer uttransportert etter tre forskjellige aksjoner i morges. Flyet er i formiddag på vei til Serbia.

– Dette er den nest største uttransporteringen i politiets historie. Vi har hentet personer fra 13 ulike asylmottak, sier informasjonssjef i Politiets Utlendingsenhet (PU) Roar Hansen.

Ingrid Wirum

Sjef for Politiets Utlendingsenhet (PU) Ingrid Wirum sender 71 serbere ut av landet.

– De uttransporterte er etniske serbere som har fått avslag på asylsøknadene, og som ikke har returnert til hjemlandet innen utreisefristen, står det i pressemeldingen fra PU.

Les også: Sendte ut 78 asylsøkere med tvang

Krevende operasjon

Uttransporteringen kommer som følge av at regjeringene har inngått returavtale med Serbia. De fleste av de returnerte har tidligere vært bosatt i dagens Kosovo.

De uttransporterte er i all hovedsak familier som har vært i Norge i 2-3 år. Dette er derfor en krevende politioperasjon.

– Vi forstår at dette oppleves opprivende for de familier og barn dette gjelder og deres lokalsamfunn, sier sjef for PU Ingrid Wirum.

Har chartret fly

– Vår strategi er først og fremst gjennom dialog å sikre at returene skjer så skånsomt som mulig. Når det er fattet endelig vedtak er det viktig for alle parter at uttransporten gjennomføres så raskt som mulig slik at det ulovlige oppholdet opphører, står det i pressemeldingen.

Aksjonen ble gjennomført etter omfattende identitetsarbeid og i tett samarbeid med serbiske myndigheter. Aksjonen var rettet mot beboere på asylmottak i Larvik, Lyng, Farsund, Flekkefjord, Mandal, Lillesand, Vadsø, Nesna, Mosjøen, Hattfjelldal, Rognan, Narvik og Svolvær.

Mannskap fra lokalt politi deltok både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

Politiet sier at pågripelsene ble gjennomført rutinemessig og uten dramatikk. PU har charteret et fly som skal fly serbere og politiledsagere til Serbia i dag.

19 så langt

Så langt i år er 4042 personer uttransportert. Det er 63 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.

– Totalt har vi hatt 19 uttransporteringer så langt i år. I overkant av 450 personer er sendt hjem med charter, resten med rutefly, sier informasjonssjef Hansen.

Han forteller at norske myndigheters jobb er over når flyet lander i Serbia. Han har ikke full oversikt over hva som da skjer med serberne, men sier at myndigheten i hjemlandet da tar over ansvaret.

Asylsøkere flys hjem fra Kjevik

Her blir asylsøkerne flydd fra Kjevik i Kristiansand.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix