Hopp til innhold

Derfor vil han gå under jorda

Utviste asylsøkere går under jorda før politiet greier å sende dem ut. I Nordland har 311 rømt hittil i år.

Omar Kheroti

FRYKTER HJEMLANDET: Omar Kheroti har fått det første avslaget på sin søknad om asyl i Norge. - Må jeg tilbake til Afghanistan er jeg død, sier han.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Regelverket hindrer politiet i å foreta en rask utsendelse av asylsøkere som har fått endelig avslag. Det gjør at over 300 har rømt fra mottak i Nordland hittil i år. På Tverlandet mener asylsøkerne selv at mange går under jorda for å berge livet.

Triste nyheter fra hjemlandet

Omar Kheroti følger med på nyheter fra hjemlandet

Omar Kheroti finner mest triste nyheter fra hjemlandet Afghanistan.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

På Tverlandet mottaksenter utenfor Bodø, følger Omar Kheroti situasjonen i hjemlandet.

– En guvernør og fem afghanere ble drept i går, forteller Kheroti om det han leser på nettet.

Frykter Afghanistan

Han er livredd for å reise tilbake til det krigsherjede Afghanistan. Men norske myndigheter har gitt han det første avslaget på asylsøknaden. Blir ikke anken tatt til følge får han en 14-dagersfrist på å forlate Norge.

– Folk vil ikke tilbake til et krigsherjet hjemland, og det gjør at mange rømmer før politiet tvangsreturnerer dem. Må jeg tilbake til Afghanistan er jeg død, sier Omar. Kheroti.

Forsvinner etter ferie

Så langt i år har 311 asylsøkere rømt fra mottak i Nordland. Ved Tverlandet mottakssenter er det 13 som har forlatt uten forvarsel de tre siste månedene.

– Det er som oftest at de ikke kommer tilbake etter endt ferie eller permisjon. Som regel er det de som har fått endelig avslag på opphold, sier nestleder ved Tverlandet Mottakssenter, Pernille Osvall.

Frykter kriminalitet

Politiet er bekymra for asylsøkere på rømmen:

– Vi er jo redd for at dette generer både svart arbeid og kriminalitet, dessverre, sier leder for Politiets utlendingsenhet i Salten, Harald Jakobsen.

Må ha aksept for utsendelse

Harald Jakobsen, leder Politiets utlendingsenhet i Salten

Harald Jakobsen, leder Politiets utlendingsenhet i Salten

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Avslag på opphold gir ikke politiet rett til å sende en asylsøker ut av landet. Det til tross for at man vet at rømmingen skjer i perioden etter at utreisevedtak er fattet:

– Det må være aksept i det landet for at denne personen kan transporteres til sitt hjemland. Og der sliter både stedlig politi og politiets utlendingsenhet i Oslo. De må ofte jobbe i månedsvis for å få denne aksepten, sier Harald Jakobsen.

Frp vil ha lukka mottak

For Fremskrittspartiet er løsninga å bruke lukket asylmottak:

– Det vi har sagt i flere år er at folk bør være i et lukket mottak når de er identitesløse, til de har fått behandla sin søknad. Og de som har identitet bør få viderformidla et eventuelt avslag ved personlig oppmøte slik at de kan plasseres i et mottak fram til utsendelse, sier gruppeleder for Nordland Frp, Dagfinn Olsen.

Vil rømme om han får avslag

Tilbake på Tverlandet tenker Omar Karotei mye på hva han skal gjøre, hvis norske myndigheter bestemmer seg for at han må reise tilbake til Afgahanistan.

– Jeg må nok si at jeg vil rømme. For jeg vil leve, og ikke dø.

Papirløs tilværelse uheldig

I NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, sier de det er uheldig at såpass mange lever i en papirløs tilværelse etter at de har fått avslag på asylsøknaden i Norge:

– Dette er uheldig for det norske samfunnet og ikke minst for den enkelte asylsøker, sier Ingvald Bertelsen, kommunikasjonsrådgiver i NOAS.

Hvorfor blir de ikke boende på mottak etter avslaget?

– Mange er redd for returen til hjemlandet. Og de ser vel da at det ikke er noen alternativer når myndighetene tilbyr dem plass på disse ventemottakene, hvor det er lite som tilbys.

Blankt nei til lukka mottak

Frp vil at asylsøkere skal være på lukka mottak fram til søknaden om opphold er behandla. Det er NOAS helt uenig i:

– Norge må respektere menneskerettightene og at ingen skal fengsles uten å ha begått ulovligheter, sier Ingvald Bertelsen i NOAS.