Hopp til innhold

Mener Helgesen har skapt unødvendig uro i Høyre

Mens Vidar Helgesen (H) er på ferie, vendte hele Høyres stortingsgruppe ryggen til miljøministerens løsning på ulvesaken. Håndteringen av saken har skapt unødvendig uro, mener stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H).

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen passerer klima- og miljøminister Vidar Helgesen på Høyres felleskonferanse for sentralstyret, stortingsgruppen og regjeringsapparatet.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen går forbi klima- og miljøminister Vidar Helgesen på Høyres felleskonferanse.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Onsdag vendte hele Stortinget tommelen ned for Helgesens foreslåtte lovendring, som skulle løse den betente ulvestriden. Også i Høyres stortingsgruppe var det enstemmig nei.

– Du vil neppe finne lignende saker hvor man har fått et stortingsflertall bak seg og bare kan sette i gang en politikk, men i stedet tar en kamp med Stortinget om vedtaket, sier stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) fra Hedmark til NRK.

Han kan heller ikke huske sist Høyres stortingsgruppe valgte å stemme mot sin egen statsråd.

Svarer ikke på mistillit

Gunnar Gundersen

KRITISK: Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen er kritisk til statsrådens håndtering av ulvesaken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gundersen sier han ikke vil stemme for Senterpartiets mistillitsforslag mot Helgesen, men vil heller ikke svare på om han har tillit til sin egen statsråd.

– Jeg velger å ikke stemme for noe mistillitsforslag. Jeg er fornøyd med resultatet stortingsgruppen har vedtatt, og har ikke behov for å gå lenger enn det, sier han.

– Kan han fortsette når han har sin egen stortingsgruppe mot seg?

– Det er ikke opp til meg å avgjøre. Jeg har ikke behov for å gni mer salt inn i såret. Det er klart det må være tungt for en statsråd å få et slikt vedtak mot seg, svarer Gundersen.

Betent strid

Ulv på Langedrag.

OMSTRIDT: Hva loven sier om hvilke ulv som skal skytes og ikke, har vært et betent tema på Stortinget denne våren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ulvestriden på Stortinget startet da Vidar Helgesen før jul slo fast at det bare fantes lovhjemmel til å skyte 15 av de 47 ulvene som rovviltnemndene hadde vedtatt å ta ut.

Dermed kunne ikke rovdyrforliket, som Høyre hadde inngått med Ap, Frp og KrF, gjennomføres. Flere stortingspolitikere var uenig i denne lovtolkningen, og saken førte til at enkelte meldte seg ut av Høyre.

Helgesens løsning var å endre Naturmangfoldloven, slik at det skulle bli lettere å starte lisensjakt på ulv i ulvesonen. Det er dette forslaget Stortinget sa nei til onsdag.

– Det har forundret meg at man ikke tidligere har tatt signalene tydeligere og skjønt hvor stortingsflertallet ligger. Vi har gått inn i en unødvendig intern konflikt som har satt spor ute hos velgerne, mener Gundersen.

På ferie

Stortingets spørretime

MOTSTAND: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) fikk ikke stemmene fra Høyres stortingsgruppe.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Senterpartiets mistillitsforslag mot Helgesen og Høyre-gruppas nei til løsningen hans skjedde alt mens miljøministeren selv var på ferie.

Han ønsker ikke å kommentere saken om mistillit før saken skal opp i Stortinget neste uke. Han ønsker heller ikke å svare på spørsmål fra NRK om motstanden fra Høyre-gruppa.

Stortinget skal stemme over mistillitsforslaget mot miljøministeren tirsdag.

AKTUELT NÅ