Seks av ti vet ikke at mindreårige kan gifte seg i Norge

Over 9000 ungdommer leverte i dag inn protestbrev mot at det er lov for barn på 16 og 17 år å gifte seg i Norge. Nesten seks av ti nordmenn sier at de ikke visste at barneekteskap er tillatt i Norge.

Fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, fikk overlevert 3445 brev tirsdag.

Fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, fikk tirsdag overlevert 3445 brev fra elever i Oslo og Akershus med protester mot at barn kan gifte seg i Norge.

Foto: Plan Norge

9030 norske ungdommer leverte i dag brev til sine fylkesmenn der de protesterer mot at norske 16- og 17-åringer kan gifte seg.

– Skal vi endre verden, må vi begynne med oss selv! Hvert år blir 15 millioner jenter gift som barn. For å få slutt på barneekteskap må det bli forbudt i alle land, også i Norge, sier Eivind Elverum (17), en av ungdommene som har sendt brev til sin fylkesmann.

Fylkesmennene får brevene fordi det etter norsk lov er fylkesmannen sammen med foreldrene, som må godkjenne ekteskap for mindreårige.

Få kjenner til loven

Plan International Norge har i forbindelse med aksjonen fått Norstat til å gjennomføre en undersøkelse om i hvilken grad loven er kjent i Norge.

Resultatet var at 59 prosent svarte at de ikke var klar over at mindreårige har lov til å gifte seg i Norge.

Bare 41 prosent av de spurte svarte ja på spørsmålet «Norsk lov sier at 16- og 17-åringer kan gifte seg med samtykke fra foreldre og tillatelse fra Fylkesmannen. Visste du at 16- og 17-åringer kan gifte seg i Norge?»

Ingen søknader i Norge

I praksis er det ikke mange barneekteskap i Norge.

– Ingen av fylkesmennene mottok noen søknad om dispensasjon for alderskrav i 2016. Det er derfor ikke noe særlig omfang i Norge, sier seniorrådgiver Line Torvik i Barne- og likestillingsdepartementet til NRK.

Selv om det er svært få barneekteskap i Norge, mener Plan International Norge at det er viktig å jobbe for et forbud i Norge.

– Det er en global bevegelse på gang. Vi ser noen bedringer, og at mange mobiliserer for å få slutt på dette. Men vi kan ikke stoppe nå – Norge må også med, sier generalsekretær i Plan, Kjell Erik Øie,

Laster kart, vennligst vent...

Land med forbud mot ekteskap for mindreårige.

Forbudt i flere land

Internasjonalt er kampen mot barneekteskap et av FNs bærekraftsmål for 2015–2030.

Selv om barneekteskap er svært utbredt i en rekke land, har flere land i 2017 innført forbud mot å inngå ekteskap for personer under 18 år.

I løpet av året har Danmark, samt de mellomamerikanske landene Costa Rica, El Salvador, Guatemala og Honduras alle innført forbud.

Også andre steder i verden har kampen mot barneekteskap fått resultater.

– Vi ser at Bangladesh, som har lenge vært et «verstingland» i verden, opplever at andelen jenter under 18 år som blir giftet bort, har sunket fra 65 prosent til 52 prosent, sier Øie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger