NRK Meny
Normal

Ber Norge forby barneekteskap

I dag leverte Plan International Norge inn over 9000 underskrifter til fylkesmenn over hele landet. De gir klar beskjed om at det ikke er greit at Norge tillater mindreårige å inngå ekteskap.

Ungdomsambassadør Embla Kristiansen Sørensen overgir underskrifter fra Nordland til Fylkesmannen.

Ungdomsambassadør Embla Sørensen Kristiansen overleverte i dag i overkant av 300 underskrifter til Fylkesmannen i Nordland.

Foto: Malin Nygård Solberg

I Norge må du være 18 år for å gifte deg, men Fylkesmannen kan likevel gi dispensasjon. Da må søkeren være over 16 år, og ha samtykke fra foreldre.

– Vi bør ikke være for barneekteskap, når FN er imot, sier ungdomsambassadør Embla Sørensen Kristiansen (16) i Plan Ungdom.

Plan International Norge har i hele september hatt en hemmelig kampanje der de har jobbet med å få inn underskrifter fra ungdom fra hele landet, de ønsker å få slutt på ordningen. Sørensen mener at Norge bør gå foran som et godt forbilde.

– Vi prøver å vise at den aldersgruppen som kan gifte seg, ikke ønsker å gifte seg. Det er tydelig når over 9 000 ungdommer i aldersgruppen skriver under på at de vil ha en lovendring av denne muligheten, forteller Sørensen.

Hun viser til FNs bærekraftsmål, der et av målene er at de skal avskaffe barneekteskap.

Tidligere i dag sa Ap-nestleder Hadia Tajik til VG at hun vil ta initiativ til å fjerne unntaksordningen i Norge som gir tillatelse til barneekteskap.

Har samlet 323 underskrifter i Nordland

Totalt har Plan International Norge fått inn over 9000 underskrifter på landsbasis.

I dag trappet ungdomsambassadøren i Plan Ungdom opp hos Fylkesmannen i Nordland, og leverte inn 323 underskrifter fra ungdommer rundt om i fylket.

– Tusen takk, disse må vi jo ta med oss og se på, absolutt, svarte assisterende fylkesmann Monica Iveland i det hun fikk underskriftene.

Embla overrekker underskriftene til Monica Iveland og Trond Gården

Embla Sørensen Kristiansen overrekker underskriftene til Monica Iveland og Trond Gården hos Fylkesmannen i Nordland.

Foto: Malin Nygård Solberg

– Mottar svært få søknader

Til tross for bekymringene, er det svært sjelden at mindreårige søker Fylkesmannen om å gifte seg.

– Ingen av fylkesmennene mottok noen søknad om dispensasjon for alderskrav i 2016. Det er derfor ikke noe særlig omfang i Norge, sier seniorrådgiver Line Torvik i Barne- og likestillingsdepartementet.

Også fungerende avdelingsdirektør ved Sosial- og vergemålsavdelinga hos Fylkesmannen, Trond Gården, forteller at de bare har hatt tre saker de siste 15 årene, men ingen av disse ble innvilget på grunn av at sakene ikke har vært tilstrekkelig godt begrunnet.

– Sender svært uheldige signal

Også Plan International Norge ser at det ikke er noe særlig omfang her til lands. Generalsekretær Kjell Erik Øie mener det likevel er viktig å jobbe mot dette internasjonalt.

Han ser ingen grunn til å opprettholde «vinduet» som sender et svært uheldig signal internasjonalt.

Generalsekretær i Plan Norge Kjell Erik Øie

Generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan Norge.

Foto: Plan Norge

– Når land som Malawi har satt en aldersgrense på 18 år, bør også vi klare det. Det å gifte seg er en betydelig oppgave, og det er viktig at den som gifter seg er voksen både fysisk og mentalt, mener Øie.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med politisk ledelse i Barne- og likestillingsdepartementet, men de ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.