– Vi driver nødhjelpsarbeid

Scientologikirken har tatt oppstilling på Youngstorget hvor de tilbyr samtale og gratis massasje. – Usmakelig, mener psykolog. – Nødhjelpsarbeid, mener Scientologikirken.

Scientologi-stand på Youngstorget.

En mann får assistanse av en frivillig hjelper fra Scientologikirken på Youngstorget.

Foto: Su Thet Mon, NRK

Anders Skuterud

Psykolog og fagsjef i Psykologforeningen, Anders Skuterud.

Foto: Norsk Psykologforening, Åsa Maria Mikkelsen

«Har du behov for å snakke med noen? Vi lytter,» står det på skiltet ved Scientologikirkens stand på Youngstorget i Oslo.

Standen befinner seg om lag 100 meter unna det utbombede Regjeringkvartalet.

– Jeg synes dette er dypt usmakelig, sier psykolog og fagsjef i Psykologforeningen, Anders Skuterud, til NRK.no.

– Trossamfunn og organisasjoner, inkludert Scientologikirken, bør ikke bruke denne tiden til å forsøke å verve nye medlemmer, mener han.

Han mener enkelte kan være mer mottakelige for budskap fra Scientologikirken og andre i en så ekstrem situasjon som etter fredagens terroraksjon.

– Mange kan være ganske skaket og dermed mer tilbøyelige til å imot slike tilbud, sier han.

I Regjeringskvartalet etter terrorangrepet.

Regjeringskvartalet etter terrorangrepet.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

I Norge var bevegelsen i søkelyset i 2008, da datteren til tidligere SV-topp Olav Gunnar Ballo begikk selvmord få timer etter at hun skal ha tatt en av deres persolighetstester .

Scientologer skal også ha vært til stede med sine «frivillige hjelpere» på Ground Zero etter terrorangrepene i USA 11. september, etter terrorangrepene i London i 2005, på Haiti etter jordskjelvet og i Japan etter tsunamien tidligere i år.

LES OGSÅ: Alt om terrorangrepet

Lettere å bevege

Kristin Mile

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Foto: NRK
Andreas Heldal-Lund

Andreas Heldal-Lund er kritisk til Scientologikirkens metoder.

Foto: Ivar Folkedal / NRK

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund er ikke overrasket over at Scientologikirken har tatt oppstilling så tett opptil åstedet for terrorangrepet i Oslo.

– De er kjent for å bruke en slik direkte tilnærming som metode for å kapre medlemmer, gjerne unge mennesker, forteller Mile til NRK.no.

Hun synes det er svært upassende å drive medlemsrekruttering i en slik situasjon.

– Det gjelder for alle religioner, livssyn og organisasjoner. Det er ille å forsøke å utnytte situasjonen på en slik måte, mener Mile, som understreker at Scientologikirken er svært kontroversiell.

Hun tror de fleste vil ha hodet fylt med helt andre ting enn medlemskap i Scientologikirken i disse dager.

– Jeg tror ikke nødvendigvis folk er lettere påvirkelig nå, men kanskje lettere å bevege, sier Mile.

– Jeg har i alle fall ingen tro på at man finner hjelp og styrke i Scientologikirken i en slik situasjon, mener hun.

LES OGSÅ: - Testene kan føre til selvmord

– Frivillige hjelpere
Scientologi-stand på Youngstorget.

'Vi lytter,' sier skiltet på Scientologi-standen på Youngstorget.

Foto: Su Thet Mon, NRK

Andreas Heldal-Lund driver nettstedet xenu.net , som samler kritisk informasjon om Scientologikirken.

Han er en av de fremste kritikerne av bevegelsen i Norge, og karakteriserer tilstedeværelsen på Youngstorget som betenkelig.

– Jeg vil på det sterkeste advare folk som er berørt mot å oppsøke disse folkene. Slike kulter er eksperter på å finne folk i sårbare faser av livet, og rekrutteringsmodellen deres er å trykke noen så langt ned at de vil rope på hjelp - og så er de der og tilbyr den hjelpen med sine kurs og kurer, sier han til Aftenposten .

– Alltid vært tett på

Ifølge informasjonssjef Anette Refstrup i Scientologikirken i Danmark har ungdommene på Youngstorget fått skolering i en teknikk som kalles ”assist”.

– Det er ikke massasje, men ulike teknikker for å hjelpe kroppen til å slappe av og komme over en stressende situasjon, forteller Refstrup til NRK.no.

Hun sier at de frivillige hjelperne, såkalte ”volunteer ministers” er der for å lytte til hva folk har å fortelle, og at dette kan ha en legende virkning på mange.

Scientologen har imidlertid liten forståelse for reaksjonene på at de står så nært åstedet for fredagens bombeangrep.

– Vi har alltid vært tett på etter katastrofer, men folk er kanskje ikke så vant til å se oss ennå, sier hun, og viser til at Scientologikirkens frivillige hjelpere etter kort tid var på plass på Ground Zero og i London etter terrorangrepet i 2005.

– Driver nødhjelpsarbeid

Refstrup avviser at de driver medlemsrekruttering, og insisterer på at dette er nødhjelpsarbeid.

– Norge har et godt utbygget hjelpeapparat. Hva er det Scientologikirken kan bidra med som ikke dekkes av det offisielle hjelpeapparatet?

– Det kan aldri bli for mange hjelpere. Våre ”volunteer ministers” har fått trening i å håndtere vanskelige situasjoner, sier Refstrup.

– Hvis dere kommer i kontakt med mennesker som tydelig har behov for hjelp, vil dere da henvise dem videre til det offisielle hjelpeapparatet?

– Helt sikkert. Dette er et tilbud til folk som er ute på gaten, og ikke en erstatning for medisin, forsikrer Anette Refstrup.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger