NRK Meny
Normal

Savnet 15-åring er kommet til rette

Jenta som rømte fra en barnevernsinstitusjon i Østfold torsdag i forrige uke, tok selv kontakt med en av de ansatte på institusjonen mandag kveld.

Barnevernet leter etter 15-åring

OSLO S: Ansatte ved institusjonen jenta bor på dro selv ut for å lete etter 15-åringen i helgen. Her er miljøarbeider Marcus Antonius Kase i kontakt med vektere på Oslo S søndag.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

– Hun kan nå gjøres rede for og det er vi glade for. Det var ikke politiet som hentet henne, hun kom til rette på annen måte, opplyser politioverbetjent Svend Åge Sletten ved Indre Østfold politistasjon.

15-åringen rømte fra barnevernsinstitusjonen i Østfold torsdag i forrige uke, men først mandag hadde Follo-politiet kapasitet til å ta i mot institusjonens formelle savnetmelding.

Det har de fått kraftig kritikk for.

Mette Fingardsen, som jobber på institusjonen jenta bor på, forteller at 15-åringen selv tok kontakt med en av de ansatte mandag kveld. Han kjørte deretter ut og hentet jenta.

– Alt står bra til med henne og det er vi veldig glade for, sier Fingardsen.

– Jeg er rystet

NRK har vært i kontakt med jentas foreldre, som er lettet over at datteren er tilbake på institusjonen i tilsynelatende god behold. Men begge er skuffet og frustrert over politiet.

– Jeg er rystet. Det virker som de ikke har brydd seg noe særlig. Barn som bor på institusjon sliter gjerne litt ekstra og må tas på alvor. Politiet har gjort en veldig dårlig jobb, sier moren.

En rekke politikere NRK snakket med i går mener også at politiets håndtering av saken er kritikkverdig.

– Når et barn forsvinner, forventer vi at politiet skjønner at det må komme først. Aller først. Unger under offentlig omsorg er sårbare og har en selvsagt rett til like høy prioritet som et barn som blir borte fra familien sin, sa stortingsrepresentant for SV, Kirsti Bergstø.

«Totalt uakseptabelt»

KrFs Kjell Ingolf Ropstad beskrev politiets håndtering som «totalt uakseptabel».

– Det minste politiet må gjøre, er å ta imot anmeldelsen og så ta en prioritering av saken etterpå, sa stortingsrepresentanten.

Justispolitiker for Frp, Jan Arild Ellingsen, var overrasket over politiets holdning.

– Hvis det skjer noe med jenta, kommer det til å brenne under føttene på politimesteren der nede, tordnet Ellingsen mandag.

Olav Unnestad, leder av Fellesoperativ enhet i Follo politidistrikt, viser til svaret han ga på gårsdagens kritikk. Da understreket han at det vanligvis ikke tar fire dager å få registrert en savnetmelding hos politiet.

– Og det er ikke slik at vi gjør noe forskjell på barn som er underlagt offentlig omsorg og andre barn, sa politilederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger