Hopp til innhold

– Hvis det skjer noe med jenta, kommer det til å brenne under føttene på politimesteren

Stortingspolitikere fra flere partier hudfletter politiet for deres håndtering av en savnet 15-åring i Østfold.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

KRITISK: Jan Arild Ellingsen i Frp er en av flere politikere som kritiserer Follo politidistrikt.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

En 15 år gammel jente rømte forrige torsdag fra en barnevernsinstitusjon. Hun er fortsatt savnet, og jentas mor frykter at hun skal havne i et rusmiljø og bli utnyttet.

Til tross for sterk bekymring fra både institusjonen og jentas familie prioriterte ikke politiet å ta imot en anmeldelse om jenta.

I tre dager forsøkte institusjonen å levere anmeldelsen, men fikk hver gang til svar at politiet måtte prioritere andre saker.

Det får justispolitikere på Stortinget til å reagere.

– Barn kommer først

– Når et barn forsvinner, forventer vi at politiet skjønner at det må komme først. Aller først. Unger under offentlig omsorg er sårbare og har en selvsagt rett til like høy prioritet som et barn som blir borte fra familien sin, sier stortingsrepresentant for SV, Kirsti Bergstø til NRK.

Kirsti Bergstø (SV) på Stortingets talerstol

KLAR MELDING: Fra Kirsti Bergstø i SV.

Foto: NRK

Barnevernsinstitusjonen har kontinuerlig to personer på jobb som leter etter den 15 år gamle Østfold-jenta. Da NRK traff dem søndag kveld, lette de etter henne rundt Oslo S.

De fikk endelig levert anmeldelsen på mandag – etter at NRK hadde skrevet om saken.

Advarer politimesteren i Follo

Justispolitiker for Frp, Jan Arild Ellingsen, sier han er «overrasket over politiets holdning».

– Hvis det skjer noe med jenta, kommer det til å brenne under føttene på politimesteren der nede, smeller det fra stortingsrepresentanten.

– Med bekymringen som ligger til grunn, skulle man tro at det var i alles interesse at man finner henne, sier han.

Marcus Antonius Kase, miljøarbeider i barnevernet

BEKYMRET: Miljøarbeider Marcus Antonius Kase lette etter 15-åringen i Oslo sentrum søndag kveld.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

Også Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF, er kritisk.

– Dette er totalt uakseptabelt. Det minste politiet må gjøre, er å ta imot anmeldelsen og så ta en prioritering av saken etterpå.

– Vi vet at barnevernsbarn er sårbare for å bli utnyttet. Dette gjør at jeg synes at denne saken er enda mer uakseptabel, sier han.

– Barnevernsbarn må behandles likt som andre

Ropstad sier det er viktig at politiet håndterer barn i barnevernet likt som alle andre barn.

– Dersom de ikke gjør det, er det kritikkverdig.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kari Henriksen i Arbeiderpartiet sier hun forventer at politiet følger opp når et barn i en svært sårbar situasjon forsvinner.

– Det er uakseptabelt og svært alvorlig at ikke politiet har prioritert å ta imot anmeldelse om et barns forsvinning, sier hun.

Har etterlyst jenta

Selv om de ikke tok imot noen anmeldelse før mandag, etterlyste politiet jenta internt på torsdag da de fikk første melding om saken.

– Det er ikke vanlig at det tar så lang tid før anmeldelsen blir registrert. Men når det er sagt, er saken registrert i vårt systemet, som gjør at man vil oppdage at hun er etterlyst ved påtreff og kontroll, sier Olav Unnestad, leder av Fellesoperativ enhet i Follo politidistrikt.

Med en anmeldelse får politiet imidlertid mer detaljert informasjon om jenta, inkludert et bilde, og en etterforsker må vurdert om det er nødvendig å sette i gang tiltak for å finne henne.

– Vi behandler barn likt

Unnestad understreker at de på søndag forsøkte å lage en ny avtale med barnevernsinstitusjonen – etter å ha avlyst en avtale de allerede hadde gjort.

– Og det er ikke slik at vi gjør noe forskjell på barn som er underlagt offentlig omsorg og andre barn, sier politilederen.

– Hvis en ressurssterk familie kom fortvilet til dere og sa at deres 15 år gamle jente hadde stukket av, er du sikker på at dere ville håndtert saken likt?

– Det vil alltid være ulike omstendigheter i ulike saker. Men som sagt gjør vi ingen forskjell på barn som er underlagt offentlig omsorg og barn fra andre familier. Men alle saker vil være forskjellige, sier Unnestad.

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ