Hopp til innhold

Politiet: – Ikke normalen at det tar tre-fire dager å få levert savnetmelding

Mandag hadde politiet i Follo endelig tid til å registrere meldingen om den savnede 15-åringen, fire dager etter at institusjonen hun rømte fra kontaktet dem første gang.

Barnevernet leter etter 15-åring

OSLO S: Søndag var miljøarbeider Marcus Antonius Kase, som jobber på institusjonen jenta rømte fra, på Oslo S for å gi vektere opplysninger om 15-åringen. Kase møter politiet mandag for å registrere en formell savnetmelding.

Foto: Mathias Vedeler/NRK

– Det er ikke normalen at det tar tre-fire dager å få levert en formell savnetmelding hos politiet, sier politioverbetjent Rune Isaksen i Follo politidistrikt.

Torsdag rømte en 15 år gammel jente fra en barnevernsinstitusjon i Østfold. Når et barn har vært borte i over 24 timer, er barnevernets rutine å levere en såkalt savnetmelding til politiet. Men Follo-politiet hadde hverken fredag, lørdag eller søndag tid til å registrere meldingen.

Rune Isaksen sier at politiet gjerne skulle ha tatt imot savnetmeldingen tidligere, men at det ble gjort andre prioriteringer i helgen.

– Det betyr ikke at saken ble lagt død gjennom helgen, understreker politioverbetjenten.

– Iverksatte etterforskningsskritt

– Politiet iverksatte en rekke etterforskningsskritt torsdag kveld, da vi fikk den første telefonen fra institusjonen. Oslo-politiet ble varslet og utekontakten ble varslet, sier Isaksen.

– Jentas navn ble registrert, slik at informasjon om saken er tilgjengelig for politipatruljer som eventuelt kommer i kontakt med henne.

– Denne saken gjelder et barn som har rømt, og som kanskje prøver å unngå kontakt med politiet?

– Det har vi svært varierende erfaring med. Det hender ofte at folk som i utgangspunktet ikke ønsker kontakt med politiet, likevel kommer i kontakt med oss, sier Isaksen.

Ukentlige henvendelser

Han legger til at det er mange barnevernsinstitusjoner i Follo og at politiet har en «grei dialog» med disse.

– I vårt politidstrikt har vi mange slike saker i året. Vi får ukentlig henvendelser fra institusjoner som savner en ungdom, forteller Isaksen.

Han har stor forståelse for at pårørende blir bekymret når barna forsvinner, men vil ikke gi konkrete kommentarer til saken om 15-åringen.

– Vi holder saken på det nivået vi mener er riktig, sier politioverbetjent Isaksen.

Bekymret for datteren

NRK har vært i kontakt med jentas foreldre, som er svært bekymret for datteren.

– Barn i institusjoner er sårbare og ekstra utsatt for ulike typer overgrep, erkjenner direktør Anne Grethe Klæboe i Aberia Ung, som driver institusjonen jenta bor på.

Hun forteller at de aldri før har opplevd at politiet ikke har hatt tid til å ta i mot savnetmeldinger om barn. Klæboe mener det imidlertid er formildende at politiet etterlyste jenta torsdag, selv om de ikke tok seg tid til å registrere den formelle savnetmeldingen.

– For oss er det viktig å få levert inn savnetmelding raskt i slike situasjoner. Det ligger i retningslinjene for avtalen med vår oppdragsgiver, Barne, ungdoms- og familieetaten, opplyser Klæboe.

– Når vi har levert meldingen får politiet gjøre det de mener er riktig. Men vi har barn helt ned i 12-årsalderen på våre institusjoner, og er avhengige av å få fulgt våre rutiner når noen forsvinner.

AKTUELT NÅ