Hopp til innhold

Satser på både ulv og sau

Mens mange i Hedmark mener livskvaliteten og næringsgrunnlaget er ødelagt av ulven, har Oddvar Olsen og kona Karin Wiik gjort rovdyrturisme til levebrød.

Mens resten av landet ikke klarer å bli enige om å verne eller felle ulven, vil Bureisningsplassen i Rendalen bruke den som turistattraksjon. Oddvar Hjørdison vil tilby turister ulveopplevelser.

TURISTATTRAKSJON: På Skogås i Rendalen, midt i ulveland, tenker de på ulven som en mulighet.

– Her oppå fjellet har vi hatt hekkende ørn, og der har vi sett ulven krysse isen, sier Oddvar Olsen med et smil om munnen.


Han og kona bor der hvor Osdalsflokken holder til. Det var en av familiegruppene som miljøminister Vidar Helgesen lot leve.

– Hvordan er det å bo så tett på ulven?

– Fascinerende. Ene og alene. Det er ikke mange forunt å se ulv i fri flyt.

.

Flere busslaster med frustrerte ulvemotstandere protesterte i dag foran Stortinget. Det førte til oppstandelse da en ulvetilhenger ikledd Greenpeace-drakt møtte demonstrantene.

Ulvemotstandere lot seg provosere av en ulvetilhenger under demonstrasjonen i Oslo sentrum onsdag.

Satser på ulveturisme

Den opplevelsen vil han også gjerne dele med andre. Tyske, nederlandske og tsjekkiske turister blar villig opp for å bli med på rovdyrsporing:

– Det å oppleve noe av dette i Rendal er med å fylle opp skryteboka til folk. Så kan de komme hjem og fortelle at de har vært i Norge, sett ulvespor og fantastiske scener i naturen, sier han og legger til at folk ikke er så opptatt av hvor du er på ferie, men hva du har opplevd.

To tyske turister ser inn i et ulvehi

PÅ SPOR AV BJØRN: Turistene i Rendalen får mulighet til å gå i sporene til blant annet ulv og Bjørn.

Foto: Privat

Sammen med kona har han drevet bureisningsplassen Skogås i Rendalen i 12 år. I løpet av den tiden er har han bare sett ulven tre ganger og mener den ikke er en trussel, men bør forstås som en viktig ressurs i en kommune som trenger flere arbeidsplasser.

– Det er veldig mange som vil beholde ulven, også i Rendalen. De som er imot ulven krever mye plass. De støyer, bruker språk og teknikker som andre ikke vil bruke, mener han.

Før jul stanset miljøminister Vidar Helgesen den planlagte jakta på fire ulveflokker i Hedmark til tross for at at det er flere ulv i Norge enn det Stortinget har vedtatt.

Begrunnelsen var at det var i strid med naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Ulven har ikke gjort nok skade.

Men ikke alle opplever der slik. I Rendalen ble nærmere 200 sauer drept av ulv i fjor, i følge Statens naturoppsyn. Oddvar Olsen mener at det er bøndene som må tilpasse seg og ikke ulven:

- Hvis vi ikke skal ødelegge hele naturen må vi se på sauedriften vår. Kan vi drive på denne måten ved å slippe sau i utmark?

Han er takknemlig for at miljøministeren snudde:

– Men hva skjer når busslaster drar til Oslo? Tåler Helgesen presset?, grubler han.

Vidar Helgesen under pressekonferanse

VIKER IKKE: Miljøministeren opplyste på pressekonferansen at vedtaket om å ikke felle flere ulv opprettholdes.

Foto: Joakim Reigstad

Ulveopprør

Vedtaket har satt sinnene i kok og i dag dro hundrevis av hedmarkinger til Oslo for å demonstrere mot vedtaket utenfor Stortinget.

– Vi er sindige mennesker som mener oss ført bak lyset i denne saken. Det er et uhørt politisk spill når man ikke hører på folket, derfor ønsker vi at regjeringen nå snur, sa lederen i Hedmark jakt- og fiskelag Knut Arne Gjems i en appell utenfor Stortinget.

Miljøminiseren står likevel fast på at det ikke blir noen storstilt ulvejakt denne vinteren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger